Hava Durumu

'Türk dünyası' spor oyunlarında buluştu 

Bursa Büyükşehir Belediyesinin ev sahipliğinde Avrasya Türk Dernekleri Federasyonunun organizasyonuyla Türkiye'de ilk defa gerçekleştirilen ve iki gün sürecek olan ''Türk Dünyası Spor Oyunları Şöleni'' Keles ilçesindeki Kocayayla'da başladı.

Haber Giriş Tarihi: 23.07.2016 19:25
Haber Güncellenme Tarihi: 23.07.2016 19:25
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
'Türk dünyası' spor oyunlarında buluştu 
Bursa Vali Vekili Mustafa Altıntaş, Kocayayla'da 16 Türk devletini temsilen 16 otağ çadırının kurulduğu alanda gerçekleştirilen etkinliğin açılış töreninde yaptığı konuşmada, geçen hafta Türkiye Cumhuriyeti devletinin anayasal düzeni bozmaya yönelik bir kalkışma hareketinin meydana geldiğini hatırlatarak, bu harekete karşı vatansever, devletini ve milletini seven kişilerin canları pahasına düzeni koruduklarını söyledi.

Kocayayla'da bugün Türk dünyasının ve Türk milletinin birlik ve beraberliğinin en güzel örneğinin yaşandığını ifade eden Altıntaş, ''Bundan sonra bu birlik ve beraberlik artarak devam edecektir. Büyükşehir Belediye Başkanlığımız Türkiye'de ilk kez böyle bir etkinliği gerçekleştiriyor. Bu ilk adım. Umuyorum ve diliyorum ki bundan sonra tarihsel ve sanatsal olaylar da katılarak bu organizasyon devam etsin.'' dedi.

\"\"

Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Abdullah Karadağ da son yıllarda Türkiye'nin dünyanın gıpta ile baktığı bir ülke olduğunu belirtti.

Türkiye'nin gün geçtikçe ilerlerken hainlerin boş durmadığını anlatan Karadağ, ''Her hain hesap yapıyor, hepsinin bir hesabı var ama Allah'ın hesabı şükür galip geliyor. Bunun en güzel örneğini geçen haftadan beri 7'den 70'e yaşlısı, hangi partili olursa olsun bu vatanın yiğit evlatları, şehit, gazi torunları tankın önüne geçerek, üzerine çıkarak, mermiye göğüs gererek gösterdiler.'' diye konuştu.

Karadağ, bugün Bursa Büyükşehir Belediyesi olarak unutulmuş bir şeyi yaptıklarını dile getirerek, şu değerlendirmelerde bulundu:
''Bugüne kadar irtibatları kesilmiş, birbirlerini tanımayan ama sadece haritada birbirlerini bilen insanlar gönül gönüle olmak için şuan bir araya geliyorlar. Osmanlı'nın temelinin atıldığı yerde bir aradayız. Geçmişten bugüne gelen etkinliklerimizi burada sergileyeceğiz. İnşallah bundan sonra bugün gördüklerimizin dışında önümüzdeki yıllarda daha başka etkinlikleri de düzenleriz.''

\"\"

"İnşallah bu organizasyonları her sene yapabiliriz"

Kazakistan'ın İstanbul Başkonsolosu Galim Can Erimbetov da Türkiye'de ilk kez gerçekleştirilen şölene katılmaktan büyük memnuniyet duyduklarını söyledi.

Türk dünyasının ilişkilerini daha aktif sürdürmesi gerektiğini vurgulayan Erimbetov, ''İnşallah bu ve bunun gibi organizasyonları her sene yapabiliriz. Bugün başlayan ve yarın sona erecek şölen bizim Türk kültürümüzü daha da yakınlaştıracaktır.'' ifadelerini kullandı.

Avrupa Türk Dernekleri Federasyonu Başkanı İsmail Cengiz de milletleri örf, adet ve geleneklerin ayakta tuttuğunu belirterek, bu kapsamda gerçekleştirilen organizasyonda emeği geçenlere teşekkürlerini sundu.

Keles Kaymakamı Mehmet Türkcan ve Belediye Başkanı Mehmet Teke'nin de katıldığı törende konuşmaların ardından katılımcılar çadırları gezdi.

\"\"

Şölen yarın sona erecek

Kırgız, Özbek, Türkmen, Moğol, Afgan, Kazak ve Tatar sporcuların katılımıyla, dört nala giden at üzerinde oğlak kapma oyunu olarak bilinen "Kök Börü Oyunu" gösterisiyle başlayan etkinliklerin ilk gününde, rahvan binicilik gösterileri, okçuluk, atlı akrobasi, atlı cirit, 3 atlı ile yanan adam ve güreş gösterileri ile aşık kemiği atma, ip çekme, bilek çekme ve çelik-çomak gibi eğlenceli oyunlar, mangala, dokuz taş ve Göktürkçe dersleri gibi stratejik akıl oyunları, geştek, meşrep, yaren ve gezek gibi Aksakallar Gecesi yapılacak.

Şölenin son günü olan yarın ise bilek ve ağaç güreşleri ile başlayacak etkinliklerde ok atma ve okçuluk ile stratejik akıl oyunları dersleri, Göktürkçe dersi, dağ yöresi gelin alma seremonisi yapılacak.

Etkinlik, gelecek yılın planlamasının yapılacağı Tük Dünyası Aksakallar Kurultayı ve kapanış seremonisi ile sona erecek.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.