Hava Durumu

Türkiye'den ABD'ye üstü kapalı gönderme!

Türkiye; terör örgütü PKK'nın Suriye'deki kolu PYD'ye verdiği destekten dolayı rahatsızlık duyduğu ABD'ye, bağımsızlık günü nedeniyle verdiği resepsiyonda iki ülke arasındaki ilişkilerin olağan seviyede sürdüğü mesajını vermeyi tercih etti. Resepsiyonda; Türk Silahlı Kuvvetleri'nin korgeneral düzeyinde temsil edilmesi de dikkat çekti.

Haber Giriş Tarihi: 14.07.2016 00:06
Haber Güncellenme Tarihi: 14.07.2016 00:06
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Türkiye'den ABD'ye üstü kapalı gönderme!
ABD'nin Ankara Büyükelçisi John Bass ve eşi Holly Bass; Çankaya'da bulunan büyükelçilik konutunda ABD'nin bağımsızlığının 240. yıl dönümü dolayısıyla bir resepsiyon verdi. Resepsiyonda hükümeti AB Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik temsil etti. Resepsiyonun resmi açılış konuşmalarını da, Çelik ile ABD'nin Ankara Büyükelçisi yaptı.

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek eşiyle birlikte resepsiyona daha sonra katıldı. Resepsiyonda, Türk Silahlı Kuvvetleri ise korgeneral düzeyinde temsil edildi. Resepsiyona, resmi düzeyde temsili olarak TSK'dan iki korgeneralin katıldığı gözlendi. Orgeneral düzeyinde bir katılımın olmaması dikkat çekiciydi. Bu ABD'ye, Suriye'de son dönemde yaşanan gelişmeler çerçevesinde Ankara'nın vermeyi tercih ettiği sembolik bir mesajdı. 30 Ağustos'ta yapılması planlanan resepsiyon, İstanbul'da terör örgütü IŞİD'in havalimanındaki kanlı terör eylemi nedeniyle ertelenmişti.

Kayıpları yüreğimizde hissediyoruz

Resepsiyonun resmi açılışındaki konuşmasında Bass, Türkiye'de yaşanan terör eylemlerine göndermede bulundu. Basss, "Her iki toplum da teröristlerden kaynaklanan acıyı ve kaybı yaşadı. Türkiye’de yaşanan kayıpları yüreğimizde hissediyoruz ve taziyelerimizi sunuyoruz, başınız sağ olsun" dedi. Bass, "Ne kadar acı verici ve her nerede olursa olsun İstanbul’da, Orlando ya da Midyat’ta olsun... Her ülkede yaşanan saldırılar sadece demokrasilerimizi güçlendirme kararlılığımızı artırmaya hizmet etmiştir. Hoşgörü ve barışın nefrete ve şiddete galip gelmesini sağlamak zorundayız. Demokratik toplumlarımızın dayanağını oluşturan temel özgürlükleri korumak için çalışmalıyız. ABD tüm bu çabalarda Türkiye'deki dostlarını desteklemeyi sürdürecektir" dedi.

Çelik'in konuşması 

AB Bakanı Çelik ise 4 Temmuz 1776'da ilan edilen Bağımsızlık Bildirisi'nin dünya siyasi tarihinde önemli bir milat oluşturduğunu belirterek, bildirinin tüm insanlığın paylaştığı önemli insani değerler olan özgürlük, bağımsızlık ve eşitliğin dünyanın dört bir köşesinde ulusal hareketlere ilham kaynağı olduğunu kaydetti.

Tarih boyunca yakın birer müttefik olan ABD ve Türkiye'nin bugün stratejik ortak olarak güçlü ilişkilerini sürdürdüğünü dile getiren Çelik, şunları söyledi:
"ABD ile siyasi, askeri ve güvenlik parametreleri çerçevesinde şekillenen ortaklığımız zaman içerisinde gelişip evrilmiş, ekonomik ve insani boyutları da kapsayacak şekilde çok önemli düzeye ulaşmıştır. Türkiye ve ABD arasında müstesna ve vazgeçilmez nitelikteki bu ortaklık halihazırda gerek bölgemizde gerek küresel planda yaşamakta olduğumuz bölgesel ve uluslararası barış ve istikrarı tehdit edici nitelikli sorunların üstesinden gelinmesi bakımından hayati bir önem taşımaktadır. Son dönemde Suriye'den Ukrayna'ya, Ortadoğu'dan Kuzey Afrika'ya kadar bölgemizde cereyan eden hadiseler artan terör tehditiyle düzensiz göç akımları gibi giderek büyüyen sorunlar Türkiye ve ABD'nin her alanda işbirliğini derinleştirmesinin elzem olduğunu ortaya koymaktadır."
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.