Hava Durumu

Türkiye genelinde koronavirüse karşı kitlesel aşılama başladı!

Türkiye genelinde hastanelerde sağlık çalışanları aşılanmaya başlandı. Çin'den Türkiye'ye getirilen CoronaVac aşısı, Sağlık Bakanlığı'nın 'Aşı Nakil Aracı' ile İstanbul'da hastanelere dağıtıldı. Aşıların İstanbul'daki dağıtımını DHA dakika dakika takip etti. Çin'den Türkiye'ye getirilen CoronaVac aşısı İstanbul Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu Şehir Hastanesi'nde sağlık çalışanlarına yapılmaya başladı. İlk aşıyı olan doktor, ağrı ve sızı hissetmediğini belirtti. "Her şey yolunda işliyor." diyen doktor aşının tüm millete hayırlı olması temennisinde bulundu.

Haber Giriş Tarihi: 14.01.2021 09:12
Haber Güncellenme Tarihi: 14.01.2021 09:12
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Türkiye genelinde koronavirüse karşı kitlesel aşılama başladı!

Çin'den Türkiye'ye getirilen CoronaVac aşısı, Sağlık Bakanlığı'na ait özel tasarlanmış iklimlendirme özellikli 'Aşı Nakil Aracı' ile İstanbul'da hastanelere dağıtıldı.

DEPODAN ÇIKARKEN KORNALARINA BASTILAR

Araçların depodan çıkarken kornalarına bastıkları ve polisin de eskortluk yaptığı görüldü. Araç çıkışları havadan da görüntülendi. Ankara'dan İstanbul'a getirilen 'CoronaVac' aşısı İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü'nün Bakırköy'deki ilaç deposunda bekletildi. Aşılar bu sabah saat 05.00 itibariyle, eksi 20 ile artı 20 derece sıcaklığı ayarlanabilen 'aşı nakil araçları' ile İstanbul'daki ilçe sağlık müdürlüklerinin depolarını götürüldü. Aşılar buradan da hastanelere dağıtıldı.

SAĞLIK ÇALIŞANLARI AŞILANMAYA BAŞLADI

Türkiye genelinde hastanelerde, sağlık çalışanların aşılanmasına başlandı.

Çin'den Türkiye'ye getirilen CoronaVac aşısı İstanbul Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu Şehir Hastanesi'nde sağlık çalışanlarına yapılmaya başladı. İlk aşıyı olan doktor, ağrı ve sızı hissetmediğini belirtti. "Her şey yolunda işliyor." diyen doktor aşının tüm millete hayırlı olması temennisinde bulundu.

CNN TÜRK muhabiri Mücahit Topçu, aşılamaya ilişkin bilgiler aktardı. Topçu, "Aşı çalışmaları başladı. Türkiye'nin 81 ilinde tarihi bir gün. Fahrettin Koca yeni dönemin ilk günü olarak ifade etmişti. Bugün itibari ile sağlık çalışanları da aşılanmaya başlıyor. Farklı hastanelerde farklı noktalarda aşılama başlıyor. Şu an Sancaktepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ndeyiz. Yanı başımızda aşı odaları var. İl olarak sağlık personelleri aşı olacak. Toplamda 1 milyon 119 bin sağlık çalışanı aşılanacak. İkinci aşamada 65 yaş üstü vatandaşlar gelecekler. Satın alınan toplamda 50 milyonluk bir aşı miktarı var. Aşılar ile önemli bir noktaya geleceğiz. Randevusuz aşı olmayacak ve aşıların ücretsiz olduğunu belirtelim" dedi.

BİLİM KURULU ÜYESİ KAYIPMAZ: YAN ETKİYLE KARŞILAŞMADIM

Bilim Kurulu Üyesi Afşin Emre Kayıpmaz yaptığı açıklamada "Benim ilk anda kolumda bir ağrı oldu. Şu ana kadar bir yan etkiyle karşılaşmadım. Yan etkiler de 48 saatte kendiliğinden geçiyor. Bende de alerjik grip var. Ama ben aşı oldum, bir riskle karşılaşmadım. Aşı uygulanan merkezlerde olası her türlü alerjik reaksiyona karşı hazırlıklarımız yapılmış durumda" dedi.

Prof. Necmi İlhan ise, "Türk aşısını en erken Mayıs ayında olabileceğiz gibi gözüküyor. Türk sağlık çalışanları gerçekten yetkin insanlar. Dün akşam aşı oldum. Bende de hiçbir şey olmadı, acı bile hissetmedim. Allah'a şükür şu an 12 saat geçti. Şu an gözlemlediğim bir şey olmayacağı konusunda" ifadelerini kullandı.

İLK AŞIYI BAKAN KOCA YAPTIRDI

Sağlık Bakanı Koca, toplantının ardından Bilim Kurulu üyeleriyle Ankara Şehir Hastanesi'ne giderek, ilk aşıyı oldu. Aşıyı olduktan sonra Koca, "Öncelikle aşılama çalışmasının, programının milletimize hayırlar getirmesini diliyorum. Tünelin ucunda ışık görüldü demiştim. Bugün öyle bir gün. Aşılamanın dünyada başlamasıyla birlikte bu ışığı görmüştük. Önümüzdeki günlerin aydınlık olacağına inanıyorum. Herkesin mutlaka aşı olması gerektiğinin altını çiziyorum. Bu hastalıktan korunmanın en önemli yollarından biri aşı. Normal, eski hayatımıza dönmek için aşıyı mutlaka yaptırmamız gerekiyor" dedi.

Aşının uygulanmasından sonra Bakan Koca, yaptığı ilk açıklamada ""Herkesin mutlaka aşı olması gerektiğinin altını çizmek istiyorum. Eski hayatımıza dönmek için aşıyı mutlaka yaptırmamız gerekiyor. Daha önce tünelin ucunda ışık göründü demiştim. Bugün öyle bir gün. Önümüzdeki günlerin aydınlık olacağına inanıyorum" ifadelerini kullandı.

AŞILAMA BUGÜN BAŞLADI

Bakan Koca açıklamasının devamında, aşılamaya bugünden itibaren tüm Türkiye'de sağlık çalışanlarından başlanacağını açıkladı.

Sağlık Bakanlığı verilerine göre Türkiye'de yaklaşık 1 milyon 100 bin sağlık personeli bulunuyor.

Yeni tip koronavirüsle mücadelenin en ön saflarında yer alan sağlık çalışanları, güncellenen MHRS üzerinden oluşturacakları randevuyla aile hekimlikleri veya hastanelerde ya da görev aldıkları kuruluşlarda aşı yaptırabilecek.

28 GÜN ARAYLA İKİ DOZ HALİNDE UYGULANACAK

Çin'den gelen 3 milyon dozluk CoronaVac aşısının ilk etapta iki doz halinde 28 gün arayla uygulanacağı, Kovid-19 geçirenlerin 4-6 aylık süreçte aşılanmayacağı göz önüne alındığında, sağlık ordusunun tüm personelinin bir ay içinde hastalıkla mücadelede büyük avantaj kazanması bekleniyor.

İLK AŞILAR YAPILIYOR

İstanbul Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu Şehir Hastanesi'nde sağlık çalışanlarına yapılmaya başladı.

İlk aşıyı olan doktor, ağrı ve sızı hissetmediğini belirtti. "Her şey yolunda işliyor." diyen doktor aşının tüm millete hayırlı olması temennisinde bulundu.

KİMLER AŞI OLACAK? AŞILAMADA SIRA NASIL OLACAK?

Şu ana kadar 3 milyon doz aşı tedarik edilirken, Sağlık Bakanı Koca, bu sayının kademeli olarak 50 milyona çıkacağını açıkladı.

Uzmanlar Türkiye'de günlük 1.5 milyon civarında aşı yapılabilme kapasitesi olduğunu belirtirken, aşıların nasıl bir sıralamayla yapılacağı da netleşti.

Aşılama takvimi 4 aşamalı olarak hazırlandı. İlk etapta sağlıkçıların aşı olması planlanırken, sağlıkçıların ardından ikinci sırada 65 yaş üstü ve kronik hastalar var.

Üçüncü sırada riskli ortamda çalışanların (polis, adliye ve yargı personeli, öğretmenler, gıda ve lojistik personel, kamu hizmetlerinde görev alanlar) aşılanması gündemde.

Son olarak da takvime göre; 50 ile 64 yaş arası kronik hastalığı olanlar ve 50-64 yaş arası diğer kişiler aşı olacak.

Tüm bu işlemlerin sorunsuz bir şekilde sona ermesitle de giderek 50 yaş altı kronik hastalığı olanlar, 18-49 yaş arası genç yetişkinler aşılanacak.

Topluma aşı uygulaması ağırlıklı olarak aile sağlığı merkezlerinde yapılacak.

AŞI SIRASI NASIL ÖĞRENİLECEK?

Vatandaşlar koronavirüs aşısı olup olmayacaklarını E-Nabız sisteminden ya da 2023'e 'Aşıla' yazıp SMS atarak öğrenebilecekler.

AŞI RANDEVU SİSTEMİ DEVREDE

Öte yandan koronavirüs aşı randevuları da dün itibariyle verilmeye başlandı. Koronavirüs aşısı için Merkezi Hastane Randevu Sistemi (MHRS) üzerinden mhrs.gov.tr veya ALO 182'den randevu alınarak başvurulabilecek.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.