Hava Durumu

Türkiye'nin en etkin 50 CMO'su hızla yükseliyor

Business School Istanbul (BMI) tarafından DataExpert iş birliğiyle gerçekleştirilen Fortune Türkiye "En Etkin 50 CMO" araştırma listelerine giren pazarlama liderlerinin hızlı yükselişi sürüyor. Listeye giren liderlerden yüzde 21'i terfi ederken yüzde 10'u CEO ya da Yönetim Kurulu Başkanlığı pozisyonlarına yükseldi, yüzde 11'i de mevcut koltuklarını büyüttü.

Haber Giriş Tarihi: 15.01.2021 16:57
Haber Güncellenme Tarihi: 15.01.2021 16:57
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Türkiye'nin en etkin 50 CMO'su hızla yükseliyor

Business School Istanbul'un (BMI) DataExpert ve Fortune Türkiye ile birlikte 2016 yılından bu yana gerçekleştirdiği Türkiye'nin en büyük bin şirketi üzerinde yapılan araştırma serisinin pazarlama ayağı olan "En Etkin 50 CMO" Araştırması, CMO'ların daha fazla göz önüne çıkmasını sağlıyor. 2018 ve 2020 araştırma listelerindeki pazarlama liderlerinden yüzde 21'i terfi ederken, yüzde 10'u CEO veya Yönetim Kurulu Başkanı pozisyonuna geldi, yüzde 11'i ise mevcut pozisyonlarını geliştirdi.

CEO ya da Yönetim Kurulu Başkanlığına terfi edenler arasında Unilever Türkiye, Orta Asya ve İran Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Seçkin; ING Bank CEO'su Alper Gökgöz; Estée Lauder Companies Türkiye Genel Müdürü İpek Ersavaş ve Unilever Orta Asya ve İran Genel Müdürü Kamuran Uçar bulunuyor. Koltuğunu büyütenler arasında ise Nestlé Global Dijital ve Sosyal Medya Hizmetleri Lideri Pınar Öney Bilsel; Koçtaş Pazarlama ve Dijital Kanallardan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Ebru Darip; Garanti BBVA Müşteri Çözümleri ve Dijital Bankacılıktan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Işıl Akdemir Evlioğlu ile Allianz Türkiye Sağlık Sigortaları Genel Müdür Yardımcısı Okan Özdemir yer alıyor.

Türkiye'nin önde gelen şirketlerindeki üst düzey pazarlama yöneticilerinin değerlendirildiği araştırma CMO fonksiyonunun yükselen değerine dikkat çekmek üzere hazırlanıyor. Soruların hazırlanma sürecinden başlayarak titizlikle yürütülen araştırma, pazarlama yöneticilerini mercek altına alırken kariyer basamaklarını tırmanmalarının da yolunu açıyor.

"Dijital dünyayı anlayan yükseliyor"

Araştırma listelerindeki CMO'ların yüzde 45'i kadınlardan oluşurken yaş ortalaması 44 olarak karşımıza çıkıyor. DataExpert Yönetici Ortağı Hasan Altunkaya, Türkiye pazarında rekabetin giderek artmasının, iş dünyasında özellikle dijital dünyayı algılayabilen pazarlama profesyonellerine ihtiyacı artırdığına dikkat çekti. Altunkaya bilişim ve yazılım konusunda kendisini geliştirenlerin günümüz teknoloji çağında en hızlı yükselebilecek kişiler olduğunu da sözlerine ekledi.

Üçte biri Boğaziçi mezunu

Türkiye'nin En Etkin 50 CMO'sundan yüzde 33'ü Boğaziçi Üniversitesi mezunu. Boğaziçi Üniversitesi'ni İstanbul Teknik Üniversitesi (yüzde 12), Orta Doğu Teknik Üniversitesi (yüzde 12), İstanbul Üniversitesi (yüzde 9) ve Marmara Üniversitesi (yüzde 5) takip ediyor.

Listelerdeki yöneticilerin mezun oldukları bölümler arasında işletme yüzde 26 ile başı çekiyor. İşletmeyi ekonomi (yüzde 17), endüstri mühendisliği (yüzde 12), siyaset bilimi ve uluslararası ilişkiler (yüzde 9) ve elektrik / elektronik mühendisliği (yüzde 7) takip ediyor.

Listelerde Boğaziçi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi mezunlarının başarısı dikkat çekerken, ODTÜ ve İTÜ özellikle mühendislik alanında verdikleri mezunlarla pazarlama dünyasında ön plana çıkıyor.

Yüksek lisans revaçta

Araştırma listelerinde yer alan CMO'ların yüzde 61'inin yüksek lisans derecesi bulunuyor. Altunkaya, bu oranın önümüzdeki senelerde yükseleceğini ve yönetici koltukları için rekabetin daha da artacağını öngördüklerini söyledi.

2021 araştırma takvimi belli oldu

2021 yılında "En Etkin 50 CMO" listesi Mart, "En Etkin 50 CHRO" listesi Mayıs, "En Etkin 50 CFO" listesi ise Ekim ayında Fortune Türkiye'de yayımlanacak.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.