Hava Durumu

"Türkiye'nin İran'a iade ettiği üç gencin idam cezası şimdilik durduruldu"

CHP Milletvekili İbrahim Kaboğlu, İran'da protesto gösterilerine katılan ve Türkiye'nin iade ettiği üç gencin idamının yaptıkları itiraz sonucu şimdilik durdurulduğunu açıkladı.

Haber Giriş Tarihi: 15.07.2020 22:33
Haber Güncellenme Tarihi: 15.07.2020 22:33
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
"Türkiye'nin İran'a iade ettiği üç gencin idam cezası şimdilik durduruldu"

Kaboğlu, İran'da Kasım 2019'daki protestolarda kundaklama eylemlerinden sorumlu tutuklan Muhammed Recebi (25), Sait Temcidi (27), Amir Hüseyin Muradi (25) isimlerindeki üç genç hakkında verilen idam cezasına yaptıkları itirazların sonuç verdiği ve idamların şimdilik durdurulduğu bilgisini paylaştı.

Kaboğlu, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, "İran'da haklarında idam kararı verilen üç gencin idamının durdurulması için yaptığımız çağrılar şimdilik karşılık buldu. İdam kararları durduruldu" dedi.

"Türkiye İran'da ifadelerin işkenceyle alındığını ve idam cezasının bulunduğunu bile bile iade etti"

Kaboğlu, üç gencin idamıyla ilgili yetkililere Farsça ve İngilizce altyazılı şu sözlerle çağrıda bulunmuştu:

"Muhammed Recebi, Sait Temcidi, Amir Hüseyin Muradi isimlerindeki üç genç, Kasım 2019 protestolarındaki kundaklama eylemlerinden sorumlu tutulan bu üç gencin ikisi Türkiye'ye kaçmış, Türkiye'den sığınma talep ettikleri halde İran'a iade edilmiş. Nitekim üç genç idam cezasına mahkûm edilmiş bulunuyor. Türkiye makamları İran'da ifadelerin işkenceyle alındığını ve idam cezasının bulunduğunu bile bile bu gençleri iade ettiler.

Oysa Türkiye'de idam cezası bulunmadığı için uluslararası yükümlülükler çerçevesinde sığınma talep eden iki genci iade etmemek durumundaydı. Bu açıdan TBMM Başkanlığı, Cumhurbaşkanı'nı ve Adalet Bakanı'nı, İran makamlarını idam cezasını uygulamak yerine, bu üç gencin adil bir şekilde yargılanmasını göreve devam ediyorum."

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.