Hava Durumu

Türkiye ve ABD karşılıklı yaptırımları kaldırdı

Türkiye ve ABD'den anlaşmalı olarak eş zamanlı yapılan açıklamalarla karşılıklı bakanlara yönelik yaptırım kararları kaldırıldı.

Haber Giriş Tarihi: 02.11.2018 16:27
Haber Güncellenme Tarihi: 02.11.2018 16:27
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Türkiye ve ABD karşılıklı yaptırımları kaldırdı

Rahip Brunson'ın yargılanması sürecinde ABD bir dizi yaptırımı uygulayacağını duyurmuş, Ağustos ayının başında da ABD Hazine Bakanı Süleyman Soylu ve Adalet Bakanı Abdülhamit Gül'ün ABD'deki mal varlıkları ve mal varlıklarından elde edebilecekleri faiz gelirlerini dondurmuştu. Kararda ABD vatandaşlarının bakanlarla herhangi bir iş ve işlem yapması yasaklanmıştı.

Türkiye'den tepki ile karşılanan karara aynı şekilde yaptırımla karşılık verilmiş, Cumhurbaşkanı Erdoğan yine Ağustos ayında ABD İçişleri Bakanı Ryan Zinke ile Adalet Bakanı Jeff Sessions'un Türkiye'deki mal varlıklarının dondurulduğunu söylemişti.

Rahip Brunson'ın yargılama sürecinin tamamlanması ve ülkesine dönmesinin ardından iki ülke ilişkileri normalleşme sürecine girdi.

Karşılıklı açıklamaların yanı sıra süreçte ABD Başkanı Trump ile Cumhurbaşkanı Erdoğan iki kez telefonda görüştü. İki ülkeden yapılan açıklamalarda yaptırımların kaldırılacağı mesajı da verilmişti.

Son olarak 29 Ekim Pazartesi günü ABD yaptırımları kaldıracağını Türkiye'ye iletti. Dün de ABD Başkanı Trump ile Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın telefon görüşmesine özel olarak bu konu ele alındı.

Açıklamaların Türkiye saati ile saat 16.30'da iki ülke tarafından eş zamanlı yapılmasına karar verildi. Bu kapsamda ABD Süleyman Soylu ve Abdulhamit Gül hakkındaki, Türkiye ise Zinke ve Sessions hakkındaki yaptırım kararlarını kaldırdı. Kaynaklar, iki ülke arasında normalleşme sürecinde başka bazı adımların da gündemde olduğu bilgisini verdi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.