Hava Durumu

Türkiye yangın kabusu yaşıyor! Haberler peş peşe geldi...

Türkiye'nin dört bir yanından yangın haberleri gelmeye devam ediyor. Antalya'nın Manavgat ilçesindeki büyük yangında 3 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi. Öte yandan Muğla'nın Marmaris ve Milas-Didim arasında da yangın çıktı. Bakan Pakdemirli Marmaris'teki yangında bir kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Pakdemirli yaptığı paylaşım ile devam eden orman yangınları ile ilgili son durum hakkında bilgi verdi. İşte dakika dakika yaşananlar...

Haber Giriş Tarihi: 30.07.2021 08:01
Haber Güncellenme Tarihi: 30.07.2021 08:01
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Türkiye yangın kabusu yaşıyor! Haberler peş peşe geldi...

02:15 - Antalya'nın Gazipaşa ilçesinde ormanlık alanda yangın meydana geldi. Küçüklü ve İnceiz Mahallesi'ndeki ormanlık alanda henüz bilinmeyen bir nedenle yangın başladı. Rüzgarın etkisiyle büyüyen yangın geniş bir alana yayıldı. Ekipler, yangını kontrol altına almak için karadan müdahale ediyor.

01:08 - Antalya'nın Alanya ilçesinde, ormanlık alanda çıkan yangın söndürüldü. Konaklı bölgesi Yeniköy Mahallesi'ndeki ormanlık alanda, henüz belirlenemeyen nedenle dün başlayan yangına, 2 yangın söndürme helikopteri, çok sayıda arazöz ve personelle müdahale edildi

00:49 - Adana'nın Kozan ilçesinde çıkan ikinci orman yangını kontrol altına alınmaya çalışılıyor. İhbar üzerine Kozan Orman İşletme Müdürlüğünce bölgeye 3 arazöz, bir su tankı, 3 ilk müdahale aracı ve 15 orman işçisi sevk edildi.

00.45 - Türk Hava Kurumu (THK) tarafından operasyonları yönetilen 20 hava aracının Manavgat'taki dahil ülkenin her bölgesinde devam eden yangınlara ara vermeden müdahalede bulunduğu bildirildi.

00.00 - Bakan Pakdemirli, "Manisa soma yangını kontrol altına alındı. Soğutma çalışmalarımız devam ediyor." açıklamasında bulundu.

23.26 - Muğla'nın Milas ilçesinde çıkan orman yangınının kontrol altına alındığı belirtildi. Yangında 80 hektar ormanlık alan zarar gördü.

22.23 - Bakan Pakdemirli yaptığı açıklamada "Bu savaşta başta orman kahramanlarımız, kamu kurumlarımız ve tüm halkımız; cansiparene, özenle, tüm gücümüzle geleceğimiz için savaşıyoruz. Tüm Türkiye'nin duaları bizimle. Canımız yanıyor. Söndüreceğiz." ifadelerini kullandı.

22.57 - Manisa'nın Soma ilçesindeki ormanlık alanda yangın çıktı. İlçeye bağlı Darkale Mahallesi yakınlarındaki ormanlık alandan alevler yükseldi. Rüzgarın etikili olduğu bölgedeki yangına 8 arazözle müdahale edildiği belirtildi.

22.52 - Mersin'in Aydıncık ilçesinde başlayan orman yangını, ikinci günün akşamında halen devam ediyor. Rüzgarın şiddetini artırmasıyla yangın, ilçe merkezine yaklaştı. Havanın kararması nedeniyle havadan müdahale yapılamazken, ekipler karadan söndürme çalışmasını sürdürüyor.

22.50 - Türk Hava Yolları (THY), yangın bölgelerine uçuşu olanlara ücretsiz değişiklik ve iade hakkı tanındığını duyurdu.

22.32 - AFAD tarafından yapılan açıklamada, "112 Acil Çağrı Merkezine gelen ihbar üzerine Adana Kozan ilçesi Salmanlı mahallesine ulaşan AFAD, ANDA ve YAKUT ekiplerimiz, 85 yaşındaki anne ile 61 yaşındaki kızını görüntüdeki alevlerin içinden kurtardı. Büyük bir özveriyle çalışan tüm ekiplerimize sonsuz teşekkürler." ifadeleri yer aldı.

22.06 - Bakan Pakdemirli yaptığı son açıklamada, "Marmaris'te maalesef bir canı, vatandaşımızı kaybettik. Başımız sağ olsun. Ailesine ve sevenlerine sabır diliyorum." açıklamasında bulundu.

22.06 - Muğla'nın Marmaris ilçesindeki ormanlık alanda çıkan yangından motosikletiyle uzaklaşırken kaza yapan bir kişi alevlerin arasında kalarak hayatını kaybetti.

21:26 - Dışişleri Bakanlığı, Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias'ın, Bakan Mevlüt Çavuşoğlu'na, Türkiye'deki orman yangınları nedeniyle geçmiş olsun dileğinde bulunduğunu açıkladı.

21: 25 - Kütahya'nın Emet ilçesinde çıkan orman yangını kontrol altına alındı. Kütahya Valisi Ali Çelik "Çok şükür şu anda sadece 4 hektarlık bir alanda zarar meydana geldi. Yangın şu an için kontrol altına alındı ve soğutma çalışmaları sürüyor' açıklamasında bulundu. Bakan Pakdemirli yaptığı açıklamada, "Kütahya Emet yangını kontrol altına alındı. Soğutma çalışmalarımız devam ediyor." dedi.

21:17 - Mersin'in Silifke ilçesindeki orman yangınlarını kontrol altına alma çalışmaları devam ediyor. Havanın kararması nedeniyle yangına havadan müdahaleye ara verildi. Silifke Kaymakamı Namık Kemal Nazlı "Boğsak'ın deniz tarafında yangını büyük oranda kontrol altına aldık. Yüksek kesimlerinde ise devam ediyor. Burası ile diğer 2 noktadaki yangınlarımızı kontrol altına almak için ekiplerimiz çalışmalarını sürdürüyor." açıklamasında bulundu.

21:16 - Bakan Kurum, yangının etkili olduğu Manavgat'ın Kalemler Mahallesi'nde incelemede bulundu.

20:24 - Muğla'nın Köyceğiz ilçesindeki makilik alanda çıkan yangına 1 helikopter, 3 arazöz, 2 iş makinesi ve 27 orman işçisi takviye olarak gönderildi. Helikopterin devreye girmesiyle sarp arazideki alevlere etkili şekilde müdahalede bulunuldu. Alevler, karadan ve havadan müdahale ile yaklaşık 6 saatte kontrol altına alındı. Bölgede soğutma çalışmaları sürüyor.

20:07 - Cumhurbaşkanı Erdoğan, orman yangınlarının kontrol altına alınması ve tamamen söndürülmesi için devletin tüm imkanlarıyla seferber olduğunu bildirdi. Yangın bölgesinde bulunan bakanlardan bilgi alan Cumhurbaşkanı Erdoğan, yaraların sarılması için vatandaşların yanında olduklarını ifade etti.

19:51 - Adana'nın Aladağ ilçesinde çıkan orman yangınına karadan müdahale ediliyor. Tedbir amaçlı bazı evler boşaltıldı, yangında mahsur kalan 10 kişi kurtarıldı. Havanın kararmasıyla uçak ve helikopter müdahalesine ara verildi.

19:46 - Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, Manavgat'taki orman yangınlarına 213 araç ve 481 personelle destek verdiklerini, şu ana kadar 34 mahallenin zarar gördüğünü söyledi.

19:45 - Kilis'in Musabeyli ilçesinde çıkan orman yangını söndürüldü. Yaklaşık 5 buçuk saatlik çalışma sonucu yangın kontrol atına alınırken, bölgede soğutma çalışmaları devam ediyor. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Kilis yangını kontrol altına alındı. Soğutma çalışmalarımız devam ediyor" dedi.

19.13- Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, Muğla'nın Milas ilçesi Meşelik Mahallesi'nde başlayan, büyüyerek Bodrum'un Güvercinlik Mahallesi'ne kadar ilerleyip, iki oteli tehdit eden yangınla ilgili incelemelerde bulunup, açıklama yaptı. Başkan Aras, "Yangın Kuyucak tarafında başladı ve Güvercinlik bölgesine doğru iki büyük otelimize yaklaştı. Otelin sınırlarına girdikten sonra oteller tahliye edilmeye başlandı ancak otellerin karayolu da yangından etkilendiği için deniz tarafından teknelerle toplam 2 bine yakın misafir Güvercinlik sahiline taşınıyor. Can kaybı ya da yaralanma yok. Bu bizim en büyük tesellimiz. İnşallah da olmaz" dedi.

19.03 - Muğla'nın Marmaris ilçesinde çıkan orman yangınına, biri 8 diğeri 10 yaşındaki 2 çocuğun neden olduğu ileri sürüldü. 3 görgü tanığının ifadeleri üzerinden oyun oynarken, yangını çıkardıkları iddia edilen 2 çocuğun İlçe Emniyet Müdürlüğü'nde ifadelerine başvurulması için pedagog beklendiği öğrenildi.

18.34 - Cumhurbaşkanlığı Sözcsü İbrahim Kalın, sosyal medyadan yaptığı açıklamada, "Orman yangınları milli bir felakettir. Tüm kurumlarımız eşgüdüm halinde yoğun bir mücadele veriyor. Savcılıklar yangınların sebeplerini çok yönlü olarak inceliyor. Hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet diliyorum. Çalışmalar aralıksız devam edecek." ifadelerini kullandı.

18.28 - Kocaeli'nin Derince ilçesinde, 20 dönüm alanın zarar gördüğü orman yangınının çıkış nedeni belli oldu. Bölgedeki halk otobüsü kooperatifi işletmesinin H.İ. isimli çalışanının, çevre temizliği sırasında eski tahta parçalarını yaktığı ve ateşin ormanlık alana sıçrayarak yayıldığı tespit edildi. H.İ. hakkında 'taksirle yangına sebebiyet verme' suçlamasıyla adli işlem başlatıldı.

18.10 - Bodrum Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan yapılan açıklamada, Güvercinlik-Kuyucak mevkisindeki ormanlık alanda çıkan yangınla ilgili soruşturma başlatılmıştır." ifadeleri yer aldı.

17.55 - Milli Savunma Bakanlığı, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Devletimizin birçok kurum ve kuruluşu Marmaris'te çıkan yangını söndürmek için el birliğiyle mücadeleyi sürdürüyor. Deniz Kuvvetlerimize ait İHA ile havadan anlık görüntü aktarımı yapılarak yangın söndürme çalışmalarının koordinasyonu sağlanıyor." denildi.

17.50 - Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, çıkan yangınlarla ilgili sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Cennet vatanımızda çıkan yangınların kaynağı ve sebebi başsavcılıklar tarafından her yönüyle araştırılmaktadır. Bütün ihtimaller titizlikle inceleniyor, ilgili tüm kurumlarca gerekli adımlar hassasiyetle atılıyor." dedi.

17.40 - ​Kayseri'nin Yahyalı ilçesindeki Aladağlar Milli Parkı'nda çıkan yangına müdahale sürerken, Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç bölgede incelemede bulundu. Yetkililerden bilgi alan Büyükkılıç, "Dün saat 11.00 itibari ile başladığı tahmin edilen, muhtemelen buraya gelen piknikçi kardeşlerimizin bir ihmali sonrasında atılmış bir sigara izmariti ile böyle bir olayın ortaya çıkmış olacağı ifade ediliyor. Net bilgiler yok ama bir sabotajdan bahsedilmiyor çok şükür, o manada içimiz rahat. O saatten itibaren Ulupınar'ımızın kıymetli muhtarının ve vefalı, fedakar insanlarının gayretleri ve çabasıyla yangının büyümemesi yönünde irade gösteriliyor. Daha sonraki süreçte Orman Bölge Müdürlüğümüz, Milli Parklar Müdürlüğümüz ve hemen yanı başında Develi ve Yahyalı'daki Kayseri Büyükşehir Belediyemizin itfaiye ekipleri, daha sonra merkezden gelen desteklerle birlikte söndürülmeye çalışılıyor" diye konuştu.

17.25 - Aydın'ın Didim ilçesinde makilik alanda çıkan yangın kontrol altına alındı. Efeler Mahallesi Tekağaç mevkisindeki yerleşim yeri yakınında bulunan makilik alanda yangın çıktı. Bölgeden duman yükseldiğini gören çevredekiler, durumu itfaiye ekiplerine bildirdi. Bölgeye itfaiye ekiplerinin yanı sıra Orman Genel Müdürlüğüne bağlı arazözler de sevk edildi. Rüzgarın etkisiyle büyüyen yangın, ekiplerin yoğun çabasıyla kontrol altına alındı. Soğutma çalışmalarının devam ettiği bölgede 10 hektarlık alanın zarar gördüğü öğrenildi.

17.23 - Antalya'nın Gündoğmuş ilçesinde çıkan orman yangınına müdahale ediliyor. Ortakonuş Mahallesi'ndeki ormanlık alanda yangın çıktı. Rüzgarın etkisiyle kısa sürede yayılan yangın, bölgeye sevk edilen ekiplerce kontrol altına alınmaya çalışılıyor. Bölgedeki Yukarı Mahalle, tedbir amaçlı boşaltı. Sarp bölgede yer aldığı için yangına müdahalenin güçlükle yürütüldüğü öğrenildi.

17.14 - Antalya'nın Manavgat ilçesinde farklı noktalarda çıkan yangınlar sonucu afet uzmanlarıyla bölgede yardım çalışmaları yürüten Kızılay, Muğla'nın Marmaris ilçesi, Osmaniye, Adana ve Mersin'deki orman yangınlarından etkilenenlere ve çalışanlara destek oluyor.

17.05 - Marmaris Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan yapılan açıklamada, "Derhal soruşturma başlatılmış olup, yangın tüm yönleriyle ve titizlikle incelenmektedir" denildi.

16.45 - Muğla'nın Milas ilçesinde, ormanlık alanda yangın çıktı. Bölgeye sevk edilen ekipler, yangına müdahale ederken, alevler 5 yıldızlı 2 otlin bahçesine kadar dayandı. Meşelik Mahallesi, Kuyucak mevkiindeki çam ağaçları ile kaplı ormanlık alandan saat 14.30 sıralarında yangın çıktı. Oteller bölgesine yakın bir bölgede çıkan yangın, kısa sürede geniş bir alana yayıldı.

Alevler bölgedeki 5 yıldızlı 2 otelin bahçesine kadar dayandı. Alevlere 8 arazöz ve 6 itfaiye aracı ve 40 orman işçisi ile müdahale edildi. İş makineleri ile da ormanlık alanda yol açma çalışmaları sürüyor. Jandarma ekipleri, sahildeki tatilcileri tedbir amacıyla bölgeden uzaklaştırdı. Bazı tekne sahipleri, karadan ulaşımın zor olduğu bölgedeki otellerde kalan turistlerin tahliyesi için destek verdi. Ters esen rüzgar nedeniyle söndürme çalışmalarında güçlük yaşandığı bildirildi.

16.43 - Mersin'in Bozyazı ilçesinde dün başlayan ve gece saatlerinde kısmen kontrol altına alınan orman yangını, sabah tekrar alevlendi. Ekiplerin gün boyu süren çalışması sonucu bu bölgedeki yangın, saat 16.30 sıralarında kontrol altına alındı. Yanan bölgede soğutma çalışmalarına başlandı.

16.34 - Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da, "Cumhurbaşkanımızın talimatıyla tüm birimlerimiz bu yangınların neden çıktığıyla ilgili gerekli soruşturmayı yapıyor. Vatandaşlarımıza yardımları zamanında ulaştırmak için AFAD'ın koordinasyonunda bir lojistik merkezi oluşturuldu." ifadelerine yer verdi.

16.32 - Bakan Kurum, 'Devletin tüm imkanları Antalyamız için seferber edilmiş durumda. Hasar tespit çalışmalarına başladık. Güvercinlik'te bir otelin boşaltılması söz konusu oldu ve tahliye başladı.' açıklamasını yaptı.

"BİR OTEL BOŞALTILMAYA BAŞLANDI"

16.31 - Bakan Pakdemirli, "Maalesef Antalya'da 3 can kaybımız var. Bodrum Güvercinlik'te bir otel boşaltılmaya başlandı. Mersin Bozyaka'daki yangın söndürüldü. Bizi şu an yangınların sebebinden çok yangınların söndürülmesi ilgilendiriyor. Yangınlarla ilgili çok yönlü soruşturma yapılıyor. 150 büyükbaş, 1000 küçükbaş, 6 bin dekar tarım arazisi, 500 dekar sera zarar gördü" dedi. Öte yandan Bakan Pakdemirli, "Yangınların sebebiyle ilgili çok yönlü soruşturma ve araştırma ilgili kolluk kuvvetleri ve adli mercilerle yapılıyor" açıklamasını yaptı.

16.30 - Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

16.29 - Kütahya Valisi Ali Çelik, yangının dağ yamacının sarp bir noktasında başladığını belirterek "Ekiplerimizin müdahalesi sürüyor. Yangın yerleşim yerlerine yönelik tehdit oluşturmuyor. Bölgeye çok sayıda iş makinesi de yönlendirdik. Ekiplerimiz çalışmalarını sürdürüyor." ifadesini kullandı.

16.10 - CNN TÜRK canlı yayınına bağlanan Marmaris Belediye Başkanı, bölgedeki yangında sabotaj ihtimalinin yüksek olduğunu söyledi. Marmaris Belediye Başkanı Mehmet Oktay'ın açıklamaları şöyle; Şu anda yerleşim yerlerinde tehlike gözükmüyor. Bozburun yarımadasına doğru giden yangın devam ediyor. Yerleşim yerlerinde soğutma çalışmaları devam ediyor. Yangın ormanlık alanda devam ediyor. Can kaybımız yok, hafif yaralılar var. Apartmanların çatı altındaki dairelerde yangın oldu ama kontrol altına alındı. Sabotaj ihtimali oldukça kuvvetli. Yangında trafiğin sadece Datça yönüne açık olduğu öğrenilirken, İçmeler'den merkeze giden yol kapatıldı. Ayrıca yangına yakın bölgelerde araçlar geri döndürülüyor.

15.33 - Antalya'nın Manavgat ilçesi, Adana, Osmaniye ve Mersin'de çıkan orman yangınlarının izleri, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde (KKTC) hissedildi.

15.29 - İletişim Başkanı Fahrettin Altun, sosyal medya hesabından çıkan orman yangınlarıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Altun, 'İletişim Başkanı Altun açıklamasında şunları söyledi; Yangınların ortaya çıkış sebebi üzerine kapsamlı soruşturmalar da başlatılmıştır. Sorumlular en kısa zamanda doğamıza ve ormanımıza karşı giriştikleri bu saldırının hesabını verecektir. Dualarımız yangınlarla mücadele eden ormanın kahramanları ile. Hepimize geçmiş olsun.' dedi.

15.28 - Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Kocaeli'deki yangının kontrol altına alındığını duyurdu. Bakan Pakdemirli, "Kocaeli ili Körfez ilçesi Yenikent mevkiinde bugün saat 13.20'de çıkan orman yangını kontrol altına alındı, soğutma çalışmaları devam ediyor. Ormanın kahramanlarını yürekten kutluyorum." ifadelerine yer verdi.

15.17: Bir yangın haberi de Milas ve Didim'den geldi. Muğla'nın Bodrum ve Aydın'ın Didim ilçelerinde de orman yangınları çıktı. CNN TÜRK sunucusu Semiha Şahin, "Maalesef bir başka yangın haberi şimdi elime ulaştı. Didim'de İnbat Koyu Efeler Mahallesi'nde yerleşim alanlarına yakın makilik alanda da bir yangın var" dedi.

14.40 - Kocaeli'nin Derince ilçesi Yenikent Mahallesi mevkiinde öğle saatlerinde ormanlık alanda yangın çıktı. Alevleri gören vatandaşlar, durumu itfaiyeye bildirdi. Rüzgarın da etkisiyle kısa sürede yayılan alevlere itfaiye ve orman ekipleri ve iş makineleriyle müdahale edildi. Polis ekipleri de söndürme çalışmalarına katıldı. Yaklaşık 1 saatlik çalışmayla yangın kontrol altına alındı. Bölgede itfaiye ekipleri soğutma çalışması yaptı. Yaklaşık 30 dönümlük alanın zarar gördüğü yangının çıkış nedeninin belirlenmesi için çalışma başlatıldı.

14.37 - Osmaniye'nin Dereobası köyü Dombulu mevkisinde 9 saatte söndürülen orman yangınıyla ilgili gözaltına alınan 5 kişiden 2'si ifadelerinin ardından serbest bırakıldı. İl Jandarma Komutanlığı'nda sorgusu süren 40 yaşlarındaki 3 şüphelinin ise daha önce tarla açmak suçundan haklarında işlem yapıldığı ortaya çıktı. İsimleri açıklanmayan şüphelilerin ifadelerinin ardından adliye sevk edildiği bildirildi.

14.01 - Tarım Orman Bakanı Bekir Pakdemirli: "Manavgat Devlet Hastanesi yoğun bakımda entübe durumunda olan 10 hasta tedbir amaçlı başka hastaneye nakledilmiştir. Manavgat Devlet Hastanesi yangınla alakalı herhangi bir tehlikeyle karşı karşıya değildir. Hizmetine devam etmektedir."

14.00 - Kütahya'nın Emet ilçesinde çıkan orman yangınına müdahale ediliyor. Samrık köyü yakınlarındaki karaçam alanında henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı. Çevredekilerin ihbarı üzerine bölgeye Kütahya Orman Bölge Müdürlüğüne bağlı çok sayıda ekip sevk edildi. Yangının kontrol altına alınması için çalışmalar sürüyor.

13.55 - Sarılar'da bir kısmı ağaçlık ve kereste atıklarının bulunduğu alandaki yangına Alanya Belediyesi itfaiye ekipleri, müdahale etti. Motosikletli genç de yoğun dumandan etkilenmemek için başına taktığı kaskla gelerek, hortum çekmeleri için ekiplere yardımcı oldu. Bölgede giderek büyüyen ve yerleşim alanlarına ulaşan yangın, Manavgat ilçe merkezine doğru ilerliyor.

13.49 - Muğla'nın Marmaris ilçesi İçmeler mevkiindeki ormanlık alanda da yangın çıktı. Bölgedeki otellerin ve evlerin tahliye edildiği bildirildi.

13.32 - Manavgat Devlet Hastanesi'nin bulunduğu bölgeyi de tehdit etmeye başladı. Alevlerin yaklaşık 1 kilometre kadar yaklaştığı hastanenin tedbir amaçlı tahliye edilmesi kararlaştırıldı. Yatan hastaların ise Antalya merkez ve Alanya ilçesindeki hastanelere götürülmesi için çalışma başlatıldı. Hastaneye getirilen tam donanımlı ambulanslarla hastaların sevk edilmesine çalışılıyor.

11.59 - Manavgat ilçesi Dikmen Mahallesi'ndeki ormanlık alanda süren yangın, rüzgarın da etkisiyle büyüyerek kısa sürede birçok eve sıçradı. Yangında evler, sera ve tarım alanları zarar gördü. Yangın bölgesine girişler tamamen kapatıldı, bölgedeki vatandaşlar da jandarma ekipleri tarafından tahliye ediliyor.

11.34 - AFAD: Manavgat'taki yangında 3 vatandaşımız hayatını kaybetmiş, 122 vatandaşımız etkilenmiştir. 58 vatandaşımızın tedavileri devam etmektedir.

11.26 - Adana'nın Kozan ilçesinde dün akşam ormanlık alanda çıkan yangını söndürme çalışmaları devam ediyor. Orman Genel Müdürlüğü'ne ait insansız hava aracı da (İHA) bölgeye sevk edildi. İHA'nın kaydettiği görüntüde yangının geniş bir alanda devam ettiği görüldü.

11.13 - Manavgat Kaymakamı Mustafa Yiğit: "Oymapınar Barajı'nda mahsur kalan 10 vatandaşımız kurtarıldı."

ÖLÜ SAYISI 3'E YÜKSELDİ

Antalya'nın Manavgat ilçesindeki ormanlık alanda çıkan yangında ölü sayısı 3'e yükseldi. Sabah saatlerinde Bakan Pakdemirli, dumandan etkilenen 82 yaşındaki Hasan Ali Yüksel'in yaşamını yitirdiği açıklamıştı. Bölgedeki yangının müdahale sonucu kontrol altına alındığı belirtildi.

4 noktadan başlayan yangınlarda mezarlıklar da alevlerin ortasında kaldı.

MANAVGAT BELEDİYE BAŞKANI: ÇOK BÜYÜK YANGIN

Manavgat Belediye Başkanı Şükrü Sözen, "Çok büyük yangın. Dün 12.00 gibi başladı. 4 ayrı noktada başladı ve halen devam ediyor. En büyük olumsuzluk çok geniş bir havzada sürüyor. Şu an son geldiği nokta gece boyu bütün ekipler çalıştı, hepimizi ayaktaydık. Kuzeyli güneyli 30 kilometre, doğulu batılı 40 kilometrenin üzerinde bir havzayı aldı ve tamamen yayıldı" dedi.

'7-8 MAHALLE TAMAMEN YOK OLDU'

Gece havadan müdahale edilemeyince rüzgar nedeniyle karadan müdahalenin yetersiz kaldığını aktaran Başkan Sözen, "Çevre ilçelerden ve illerden bütün ekipler teyakkuzda. Devletin bütün unsurları vatandaşlarla beraber teyakkuzda ama maalesef ki çok büyük kayıplarımız var. Yaralılarımız var, vefat edenler var. En azından 7-8 mahallenin tamamen yok olduğunu biliyorum. Hala devam ediyor, en büyük olumsuzluk çok etkili bir rüzgar var. Yangına müdahale edilmekte çok zorluk çekiliyor. Arazi şartları, biraz da yangın kırsalda arazi şartlarında da karadan müdahaleyi zorlaştırıyor. En kötü tarafı da şehir merkezine kadar indi. Ulukapı Kirten mahallemiz var, Manavgat'a bitişik. Çeltikçi mahallemiz var, Işıklar mahallemiz var, tamamında Manavgat merkeze kadar indi. Önüne geçmeye çalışıyoruz. En büyük duamız bir an ince rüzgar kesilir etkisini kaybeder ama çok büyük kaybımız var ve devam ediyor, aynı hızla devam ediyor" diye konuştu.

'ÇARESİZ KALMANIN İNSANI NE HALE GETİRDİĞİNİ GÖRDÜM'

Oymapınar Mahallesi'nde 7-8 evin ve baraj havzasının yandığı bilgisinin kendisine ulaştığını aktaran Başkan Sözen, şöyle devam etti:

"Oraya birkaç tane makine sevk ettik. Bütün komşu il ve ilçelerin, belediyemizin ekipleri, ormanın, polisi ve jandarmanın kadroları herkes teyakkuzda. Akılalmaz bir üzücü süreç, dün 12.00'den beri ayaktayız. Çaresiz kalmanın ne anlama geldiği gördüm. Çaresiz kalmanın insanı ne hale getirdiğini yaşadım, gördüm. Anlatılmaz, kimseye dilemiyorum. Bir an önce bunu atlatalım, bütün ülkemin duasına ihtiyacımız var. Manavgat'ta herkes ayakta, çiftçimiz ilaç makinelerine su doldurup yangına müdahale ediyor. Çimento fabrikaları mikserleriyle su taşıyor. Traktörleriyle su taşıyorlar. Eline hortumunu alan müdahale etmeye çalışıyor. İnsan gücünü yetmeyeceği bir noktadayız şu anda. Anlatılmaz, çok hızlı yürüyor. Bir bakıyorsunuz, 5 dakika içinde 3 kilometre yürümüş, 4 kilometre yürümüş. Havadan müdahalede de rüzgar olumsuz etken. Aynı zamanda da korkunç bir duman var. Lokasyon belirleyemiyor helikopterler, nokta belirlemekte zorluk çekiyorlar ama herkes canhıraş çalışıyor. Vatandaşların özel araçlarıyla yola çıkması sebebiyle yollar, kavşaklar, trafik sıkıntılı. Olay yerine gidecek teknik araçlar geç ulaşıyor. Vatandaşlarımızdan ricam, özel araçlarıyla ana arterlere kavşaklara çıkmasınlar."

YANGIN SARILAR'DA DEVAM EDİYOR

Öte yandan Sarılar Mahallesi bölgesine kadar ulaşan yangın, yerleşim yerleri ve tarım alanlarıyla birçok noktada etkisini gösterdi. Bunun üzerine bölgeye çok sayıda ekip sevk edildi. Yangına karadan ve havadan müdahale sürerken, Sarılar Mezarlığı'nın yanı sıra mahallenin ara sokaklarına kadar alevler ilerledi. Bölgede oturanlar, evleri tahliye etmeye çalışırken, hayvanlarını da alevlerin ilerlediği alandan çıkarmaya çalıştı. Bölgedeki at çiftliğindeki hayvanlar da çıkarıldı.

Manavgat Kaymakamı Mustafa Yiğit, Oymapınar Mahallesi'nde mahsur kalan 10 kişinin kurtarıldığını söyledi.

Yangın sonrası ortaya çıkan yoğun dumanın kapladığı sahil kesiminde, gökyüzü kızıla bürünürken, yerli ve yabancı tatilcilerin de denize girmesi ilginç görüntüler oluşturdu.

Afet bölgesine ayrıca gıda yardımı yapılması amacıyla cumartesi pazarında toplanma merkezi oluşturuldu. Yardım yapmak isteyenler de toplanma merkezine gelerek destek verdi.

HORTUMLA MÜDAHALE EDERKEN ALEV KAPANINDAN ÇIKAMAMIŞ

Akseki ilçesine bağlı Kepezbeleni Mahallesi'nde başlayan yangında yaşamını yitiren Hasan Ali Yüksel'in, mahallenin eski muhtarlarından olduğu belirtildi. Dün gece başlayan yangının evlerinin bulunduğu noktaya gelmesi üzerine Yüksel'in eşini bölgeden uzaklaştırdığı, kendisinin ise hortumla alevlere müdahale etmeye çalıştığı ortaya çıktı. Bir süre sonra evinin etrafını saran yangının ortasında kalan Yüksel'in alev kapanından çıkamadığı ve olay yerinde yaşamını yitirdiği öğrenildi.



DÜNDEN BERİ DEVAM EDİYOR

Yeniköy Mahallesi yakınlarındaki ormanlık alanda, dün saat 12.00 sıralarında çıkan orman yangını rüzgarın da etkisiyle kısa sürede yayıldı. Bölgede çok sayıda kişiye ait zeytinlik, defne ve badem bahçelerinin yanı sıra ormanlık alanda da etkili olan yangına, havadan ve karadan da müdahaleye başlandı.

Manavgat'ta etkili olan yangın, meteoroloji uydusu tarafından böyle görüntülendi.

Yangın, bölgedeki yerleşim yerleri ve tarım alanlarının yanı sıra hayvanların barındığı noktalara da yayıldı. Bölgeyi tamamen duman kaplarken, yangın söndürme uçağı ve helikopterin yanı sıra Orman İşletme Müdürlüğü ve Antalya Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı itfaiye ekipleri tarafından alevlere müdahale ediliyor.

ERDOĞAN'DAN AÇIKLAMA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Tarım ve Orman Bakanlığımızın, İçişleri Bakanlığımızın, Dışişleri Bakanım gerek Kültür ve Turizm Bakanım, valiliğimizin, Antalya Büyükşehir Belediyesinin ilgili birimleri ihtiyaç duyulan her türlü araç, gereç ve personel ile yangına müdahale etmektedir." ifadesini kullandı.

Milletvekillerinin de bölgede olduğunu bildiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, "En kısa zamanda yangını kontrol altına almak suretiyle bir an önce temennimiz o ki cana hiçbir şey gelmeden bu yangını söndürmüş olalım. Geniş bir alanda süren yangının en kısa zamanda sönmesi temennimizdir. Olay tüm boyutları ile araştırılarak yangında zarar gören vatandaşlarımıza her türlü destek sağlanacaktır. Rabbimden ülkemizi yangın ve sel başta olmak üzere her türlü afetten muhafaza etmesini niyaz ediyorum." diye konuştu.

DİKMEN'DE YANGIN BÜYÜDÜ

Dikmen Mahallesi'ndeki yangın, Sarılar Mahallesi'ne doğru hızla ilerliyor. Yangında evlerini kaybettiğini belirten anne ve kızı, uzun süre gözyaşı döküp, yoldan geçen itfaiye ve orman araçlarından evlerini kurtarmaları için yardım istedi. Dikmen Mahallesi'nde büyüyen ve Sarılar'a doğru ilerleyen yangın, Sarılar Öğrenci Yurdu'na ulaştı. İtfaiye ve orman ekipleri, yangının ilerlemesini durdurmak için yoğun mücadele veriyor. Yangının daha da ilerlemesi durumunda Manavgat ilçe merkezini tehdit edeceği belirtildi.

AKSEKİ İLÇESİNDE YANGIN

Akseki ilçesi Kepezbeleni Mahallesi'nde orman yangını çıktı. Şiddetli rüzgarın etkisiyle büyüyen yangın Manavgat ilçesi Oymapınar Barajı çevresine kadar geldi. Yangın nedeniyle Akseki'nin Kepezbeleni Mahallesi ile Manavgat ilçesine bağlı Karavca, Güzelyalı, Saraçlı, Çeltikçi ve Ulukapı Mahalleri'ndeki bazı evler boşaltıldı. Ekipler, yangını kontrol altına almak için müdahalesini sürdürüyor.

BAŞSAVCILIK: SORUŞTURMA BAŞLATILDI

Manavgat Cumhuriyet Başsavcılığı, ilçede 4 farklı noktada meydana gelen yangınla ilgili soruşturma başlatıldığını açıkladı. Başsavcılıktan yapılan açıklamada, "Manavgat ilçesinde 28/07/2021 günü öğle saatlerinde ilçenin farklı noktalarında başlayan orman yangınlarının yerleşim yerlerine sıçraması, bazı evlerin zarar görmesi ve birçok vatandaşımızın yaralanması üzerine Manavgat Cumhuriyet Başsavcılığımızca olayın tüm yönleriyle araştırılması amacıyla derhal soruşturma işlemlerine başlanılmıştır.

Başsavcılığımızın talimatı ile orman yangınlarının başladığı ve güzergahındaki yerlerle ilgili kamera görüntülerinin tespiti ile diğer delillerin araştırılmasına devam edilmektedir. Soruşturma çok yönlü ve titizlikle devam etmektedir."

KALEMLER KÖYÜ KÜL OLDU!

Yangın tüm Manavgat'ı sararken, Kalemle Köyü'nde yangın etkili oldu. Yangına teslim olan köyde büyük maddi hasar oluştu. Alınan bilgilere göre bölgede can kaybı yok.

BÖYLE ACI MI OLUR ALLAH'IM?

Kalemler Mahallesinde yanan evini görmeye gelen bir kadın, içeride hala yanan ve dumanı tüten evinin durumunu telefonla bir tanıdığına anlatırken gözyaşlarına boğuldu. Talihsiz kadın gözyaşları içinde, "Böyle iş mi olur Allah'ım? Böyle acı mı olur Allahım? Daha yanıyor, kalmamış bir şey, ne yapacağız? Hiçbir şeyimiz kalmadı. Nerede kalacağız? Nerede kalacağız? Dayanılır mı buna? Yavrumun çeyizleri, ciğerlerimin çeyizleri yandı" dedi.

Adı öğrenilemeyen kadın ve bir akrabası hayvanlarını bile kurtaramadıklarını, bir ağaçta bağlı durumda olan köpek ve inekle ahırda bulunan keçilerinin de yandığını gazetecilere gösterdi. Kalemler Mahallesinde birçok ev yangın nedeniyle tamamen kullanılamaz hale gelirken, birçok evin tarihi taş ev olduğu görüldü.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.