Hava Durumu

Türkiye'ye: Batılıların komlosunu bozabiliriz

İran Büyükelçisi Bigdeli, "İran ve Türkiye birlikte bölgenin bütün sorunları için bölgesel bir çözüm yolu bulabilmeli. Biz birlikte batılıların, bölgenin düzenini bozan komplolarını da bozabiliriz" dedi.

Haber Giriş Tarihi: 30.08.2013 13:11
Haber Güncellenme Tarihi: 30.08.2013 13:11
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Türkiye'ye: Batılıların komlosunu bozabiliriz

İran'ın Ankara Büyükelçisi Ali Rıza Bigdeli, Suriye'ye olası askeri müdahale ve bölgedeki sorunları AA muhabirine değerlendirdi. Bigdeli, İran ve Türkiye'nin bölgedeki bütün sorunlara birlikte bölgesel bir çözüm yolu bulabilmesi gerektiğini vurgulayarak, Türkiye'ye İran ile birlikte hareket etme çağrısında bulundu.

Büyükelçi Bigdeli, "Biz birlikte batılıların, bölgenin düzenini bozan komplolarını da bozabiliriz. Diğer taraftan da Müslümanların arasını açmak, o yöndeki projeleri de gün yüzüne çıkarıp bertaraf edebiliriz. Biz onların İslam dünyasını zayıf düşürmekte kendilerine eşlik etmememliyiz" şeklinde konuştu.

Bigdeli, Suriye sorununun tek Suriye'ye ait bir sorun olarak değerlendirilmemesi gerektiğinin altını çizerek, "Suriye meselesi şu anda dünyamızın parçasının bir sorunudur. Büyük oyunu göz önünde bulunudurmayan taraflar, sorunu başka şekilde ele alacaklarsa kesinlikle yanılacaktır" dedi. Batılı ülkelerin, Müslümanların uyanışı karşısında bölgedeki kendi konumlarını korumak peşinde olduklarını ileri süren Bigdeli, batılı güçlerin bölge ülkelerinin içinde sorun yarattığına ve Müslüman ülkeler arasına nifak soktuğuna işaret etti.

"Kimyasal silahı kim kullanırsa kullansın kesinlikle suçtur"

Suriye'de kimyasal silah kullanılmasına değinen Büyükelçi Bigdeli, şunları kaydetti: "Suriye sorunu ile ilgili, şu anda ülkede kimyasal silah kullanıldığı ithamında bulunuyorlar. Kimyasal silahı kullanımı ölümcül bir silah olduğunu için kimin tarafından kullanılırsa kullanılsın kesinlikle suçtur. Diğer taraftan da uluslarası sistem nezdinde bu gibi suçları değerlendirmek ve araştırmak adına bazı yapılar oluşmuştur. Halihazırda Suriye'de böyle bir silah kullanıldığına dair, geçerli ve resmi bir rapor açıklanmamasına rağmen, ABD ve bazı batı ülkeleri psikolojik savaş yaratarak şuanda Suriye' ye karşı bir askeri müdahale çıkarmak peşindeler. Bu, kesinlikle kabuledilir bir şey değil ve birçok ülke İran' da bunu kesin bir dille reddetmiş ve muhalefet göstermiştir. Bu girişim kesinlikle savaş çıkarma bahanesidir ve bizim tarafımızdan da kesin bir dille kınanmıştır."

"Askeri müdahale çözüm değil"

Bigdeli, Suriye'ye olası bir askeri müdahalenin çözüm getirmeyeceğini ifade ederek, söz konusu müdahaleden batılıların bile yarar sağlamayacağını belirtti. ABD'nin 2003'teki Irak'a askeri müdahalesi sonucu çok sayıda insanın hayatını kaybettiğini hatırlatan Bigdeli, "Tecrübeye Irak'taki gelişmelerde sahip olduk. Irak'ta 1 milyondan fazla insan hayatını kaybetti ve halihazırda da kayıplar devam etmektedir. Biz ne zaman ki Suriye'de siyasi çözüm yolu üzerinde gelişmeye şahit olursak, hemen batılı güçler harekete gerçirek, askeri müdahaleyi öne sürdüklerine şahit oluyoruz" şeklinde konuştu. Büyükelçi Begdeli, Suriye'deki çatışmaların daha da uzun sürmesi halinde bölgedeki ülkelerin güç ve kapasitesini zayıflatacağını savunarak, sorunun çözümü için İran ve Türkiye'nin ortak çözüm bulma yönünde ortak hareket etmesi gerektiğini vurguladı.

"İslam dünyasının üç önemli direği"

Mısır'daki son gelişmeleri de değerlendiren Bigdeli, Mısır'ın İslam aleminin önemli direklerinden biri olduğunu ve Mısır halkının da İslam dünyasının çok kültürlü halklarından olduğunu belirterek, "Mısır sorunu, İslam dünyasının dertlerinden biridir. Son yüzyıl içeridinde Mısır ordusu da İslam dünyası içerisinde güçlü bir ordu haline gelmişti. Mısır halkının ABD ve batının baskı ve dayatma planından çıkmaları, onurlu bir çaba olmuştur. Dolayısıyla şu anda Msır'daki koşullar özellikle son katliam bütün İslam dünyasını endişlendirmiştir. Ümit ediyorum ki Müslüman ülkeler, özellikle Türkiye ve İran, tutumlarını birbirine yakınlaştırır ve Mısır halkının bu haklı mücadelesinde başarıya ulaşması için yardımcı olabilir. İran, Türkiye ve Mısır, İslam dünyasının üç önemli ve temel direğidir" diye konuştu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.