Hava Durumu

Türkiye'ye gelen eleştirileri böyle püskürttü

Çek Cumhuriyeti’nde düzenlenen bir toplantıda Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan’ın 1915 olayları ile ilgili Türkiye’yi suçlamalarına Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev sert cevap verdi. Türkiye’nin temsil edilmediği bir toplantıda ithamları dile getiren Sarkisyan’ı “fırsatçı” olarak nitelendiren Aliyev, “Türkiye heyetinin bulunmadığı bir ortamda bunu yapmak çok kolaydır. Fakat ben buradayım ve Türkiye – Ermenistan sınırının neden kapalı olduğunu açıklayabilirim.” dedi.

Haber Giriş Tarihi: 26.04.2014 10:05
Haber Güncellenme Tarihi: 26.04.2014 10:05
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Türkiye'ye gelen eleştirileri böyle püskürttü

Çek Cumhuriyeti’nin başkenti Prag’da, 24 Nisan 2014 tarihinde Avrupa Birliği’nin Doğu Ortaklığı’nın 5. yıldönümü nedeniyle Azerbaycan ve Ermenistan cumhurbaşkanlarının da katıldığı yüksek düzeyli bir zirve toplantısı gerçekleştirildi. Ermenistan Cumhurbaşkanı Sarkisyan, Türkiye’nin temsil edilmediği bu zirvede, konuşmasının büyük bir kısmını 1915 olaylarına ayırarak, Türkiye’ye karşı asılsız itham ve suçlamalarda bulundu. Konuşmasına 1915 olaylarını anarak başlayan Sarkisyan, Türkiye’nin hala bu konuda gerekeni yapmadığını ve tarihi sahteleştirerek inkar politikası güttüğünü iddia etti. Bu durumun, Türkiye’nin AB üyelik süreciyle bağdaşmadığını ileri süren Sarkisyan, ayrıca Türkiye’nin tüm çabalarına rağmen, bu soykırımı tanıyanlara ve destek olanlara teşekkür etti.

ALİYEV: TÜRKİYE HEYETİ YOKKEN...

Toplantıya katılan Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in ise Sarkisyan’a tepkisi geç kalmadı.

Sarkisyan’ın toplantıda temsil edilmeyen Türkiye aleyhine ileri sürdüğü asılsız ithamlara Aliyev şu sözlerle sert bir cevap verdi: “Bugün maalesef, Ermenistan Cumhurbaşkanı fırsatçılık yaparak Türkiye’ye yeniden saldırmaktadır. Türkiye heyetinin bulunmadığı bir ortamda bunu yapmak çok kolaydır. Fakat ben buradayım ve Türkiye – Ermenistan sınırının neden kapalı olduğunu açıklayabilirim. Türkiye – Ermenistan sınırı Azerbaycan’ın Kelbecer şehrinin Nisan 1993’te işgalinden sonra kapatılmıştır. Bundan önce ise Dağlık Karabağ’ın yüzde 30 nüfusunu oluşturan tüm Azerbaycanlılar Dağlık Karabağ’dan kovulmuştur. Şu anda Azerbaycan’ın topraklarının yüzde 20’si Ermeni işgali altındadır.

BAŞBAKAN ERDOĞAN ÖNERDİ AMA ERMENİSTAN...

Türkiye – Ermenistan ilişkilerine gelince, Başbakan Erdoğan birkaç yıl önce tarihçilerin iki halk arasındaki ilişkilerin tarihi sürecini aydınlatmaları için arşivlerin açılmasını Ermenistan tarafına önermiş, fakat Ermenistan gereken karşılığı vermemiştir. Dün ise Başbakan Erdoğan Ermeni asıllı insanlara taziyede bulunmuş fakat ne yazık ki, bu taziye de Ermenistan tarafında karşılık bulmamıştır. Her ne kadar Avrupa Birliği ve ABD Türkiye Başbakanı’nın açıklamalarını iyi bir şekilde değerlendirse de, anlaşılan bu açıklama Ermenistan hükumeti için yeterli olmamıştır. Böylece bölgede barışı kimin istemediği açıkça görülmüştür. Biz barış istiyoruz, biz topraklarımızın geri verilmesini istiyoruz. Ermenistan işgal ettiği Azerbaycan topraklarından çekilmelidir. Bunu yapmak çok kolaydır. Ermenistan bu konuda siyasi irade göstermelidir.”

Doğu Ortaklığı, AB’nin Azerbaycan, Moldova, Ermenistan, Gürcistan, Ukrayna ve Beyaz Rusya ile ilişkilerini geliştirmek amacıyla kurmuş olduğu bir platformdur. 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.