Hava Durumu

Uçağı zorla indirilen Belaruslu gazeteciden kameralar karşısında şok sözler

123 yolculu Ryanair'e ait Atina'dan Vilnius'e seyahat eden uçağı Belarus hava sahasındayken bomba ihbarı üzerine Minsk Havaalanına acil iniş yapmış, Belarus vatandaşı Roman Protaseviç gözaltına alınmıştı. Sorgunun ardından kamera karşısına geçirilen Protasevich'in video görüntüleri şaşkına çevirdi

Haber Giriş Tarihi: 25.05.2021 10:40
Haber Güncellenme Tarihi: 25.05.2021 10:40
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Uçağı zorla indirilen Belaruslu gazeteciden kameralar karşısında şok sözler

Atina'dan Vilnius'e seyahat eden 123 yolcunun bulunduğu Ryanair'e ait uçak geçtiğimiz gün Belarus hava sahasındayken bomba ihbarı üzerine Minsk Havaalanı'na acil iniş yapmış, güvenlik nedeniyle Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko'nun talimatıyla uçağa eşlik etmek üzere bir Mig-29 savaş uçağı kaldırılmıştı.

Uçağın havaalanında kontrol edilmesi esnasında Belarus'ta terör olaylarına karıştığı gerekçesiyle aranan, sosyal medya hesabı kurucusu Belarus vatandaşı muhalif gazeteci Roman Protaseviç gözaltına alınmış, aramalar sonucunda yapılan bomba ihbarının asılsız çıktığı belirtilmişti.

KAMERA KARŞISINDA

Muhalif gazeteci Roman Protaseviç'in, güvenlik güçlerine verdiği ilk ifade Belarus televizyonlarında yayınlandı. Minsk Havaalanında, Belarus İçişleri Bakanlığına bağlı güvenlik güçlerince gözaltına alındığını belirten Protaseviç, Minsk'te 1 No'lu cezaevinde bulunduğunu söyledi.

Kalbi ve diğer organları dahil sağlığıyla ilgili hiçbir problemi olmadığını kaydeden Protaseviç, "Güvenlik güçlerinin bana yönelik davranışları maksimum nazik ve yasalara uygun. Şimdi güvenlik güçleri ile iş birliği yapmaya devam ediyorum ve Minsk'te kitlesel ayaklanmayı organize hususunda itirafımı içeren ifade veriyorum." diye konuştu.

BIDEN'DAN YAPTIRIM SİNYALİ: UTANÇ VERİCİ

ABD Başkanı Joe Biden yaptığı yazılı açıklamada, söz konusu olayı, "uluslararası normlara karşı doğrudan hakaret" olarak nitelendiren Biden, "ABD, yolcu uçağının zorla indirilmesini ve gazeteci Raman Prataseviç'in uçaktan indirilerek gözaltına alınmasını en güçlü şekilde kınamaktadır. Bu çirkin olay ve sayın Prataseviç'in tutuklandığı görüntüler siyasi bir muhalife ve basın özgürlüğüne karşı utanç vericidir." ifadesini kullandı.

Prataseviç ve "Lukaşenko rejimi tarafından haksız yere tutuklanan yüzlerce siyasi mahkumun" bir an önce serbest bırakılması çağrısı yapan Biden, söz konusu olayın gerçeklerinin tüm yönleriyle ortaya çıkarılması için de uluslararası çağrı yaptı.

"Avrupa Birliği'nin (AB), Belarus'a karşı ekonomik yaptırım ve diğer önlemleri uygulamış olmasından dolayı memnuniyet duyuyorum. Ben de AB, diğer müttefikler, ortaklar ve uluslararası kuruluşlarla yakın koordinasyon içerisinde, bu olayın sorumlularından hesap sorulması için, ekibimden uygun yolları bulmalarını istedim."

Belarus halkının aylardır demokrasi, insan haklarına saygı ve temel özgürlüklerin korunması talebiyle seslerini yükselttiğine işaret eden Biden, "Raman Prataseviç gibi gazeteciler, muhalif lider Svetlana Tikhanovskaya ve eşi Sergey Tikhanovskiy gibi muhalif liderleri de dahil temel hakları için mücadele veren Belarusluların cesareti ve kararlılığını alkışlıyorum. ABD, mücadelelerinde Belarus halkının yanında durmaya devam edecektir." ifadesine yer verdi.

BELARUS'A KORSANLIK SUÇLAMALASI

İrlanda merkezli hava yolu şirketi Ryanair'in Üst Yöneticisi Michael O'Leary, Litvanya'ya giden uçağının zorla Belarus'a yönlendirilmesinin "devlet destekli korsanlık" olduğunu ve uçakta Belarus gizli servisi (KGB) ajanlarının bulunduğuna inandıklarını söyledi.

İNGİLTERE'DEN 'DAHA FAZLA YAPTIRIM' AÇIKLAMASI

İngiltere Dışişleri Bakanı Dominic Raab, Belarus'un Ryanair'e ait bir yolcu uçağını "bomba ihbarı yapıldığı gerekçesiyle başkent Minsk'e indirmesi ve ardından uçakta bulunan Belaruslu muhalif bir gazeteciyi gözaltına alması" ile ilgili sorumlulara daha fazla yaptırım uygulanabileceğini bildirdi.

BM: DERİN ENDİŞE DUYUYORUZ

Birleşmiş Miletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, Belarus yönetiminin bir yolcu uçağını "zorla" başkent Minsk'e indirmesi ve uçaktaki muhalif bir gazeteciyi gözaltına almasına ilişkin "şeffaf ve bağımsız soruşturma yürütülmesi" çağrısı yaptı. Guterres, sözcüsü Stephane Dujarric aracılığıyla yaptığı açıklamada, 23 Mayıs'ta bir yolcu uçağının zorla indirilerek gazeteci Roman Protasevich'in gözaltına alınmasından "derin endişe duyduğunu" ifade etti.

AB HAVA SAHASININ KULLANIMINI YASAKLADI

Avrupa Birliği (AB), Ryanair'e ait yolcu uçağının Belarus'a bomba ihbarı gerekçesiyle indirilmesi ve uçaktaki bir muhalif Belaruslu gazetecinin gözaltına alınmasını kınayarak, yeni yaptırımlar uygulanması ve bu ülkeye ait hava yolu şirketlerine AB hava sahası ile havaalanlarını kullandırmama kararı aldı.

AB Konseyi, Raman Prataseviç ile kız arkadaşının derhal serbest bırakılmalarını istedi. Liderler olayı "eşi görülmemiş ve kabul edilemez" diye nitelendirerek, Uluslararası Sivil Havacılık Kuruluşunun acilen soruşturma başlatması çağrısında bulundu.

Liderlerin bildirisinde, Belaruslu yetkilileri ve sektörel hedefleri içerecek yeni yaptırımlar uygulanması, AB'de kurulu hava yolu şirketlerinin Belarus üzarinden geçmemesi çağrısı yapıldı. Bildiride, Belaruslu hava yolu şirketlerine AB hava sahasının yasaklanması, bu şirketlerin uçaklarının AB havaalanlarına erişiminin engellenmesi de istendi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.