Hava Durumu

Üftade Dergahı Ramazan'da ziyarete açılıyor

Bursa'nın en önemli manevi şahsiyetlerinden Üftade Hazretlerinin, talebelerine ders verdiği Uludağ yamaçlarındaki dergahı, Büyükşehir Belediyesi'nin restorasyon çalışmaları ile Ramazan ayında hizmete giriyor.

Haber Giriş Tarihi: 11.06.2012 11:38
Haber Güncellenme Tarihi: 11.06.2012 11:38
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Üftade Dergahı Ramazan'da ziyarete açılıyor

Mülkiyeti Vakıflar Bölge Müdürlüğü'nde olan tarihi dergahta restorasyon çalışmalarına 5 yıl önce sivil toplum kuruluşları başladı. Ancak maddi zorluklar sebebiyle yarıda kalan restorasyonu 6 ay önce devralan Büyükşehir Belediyesi, özel ekipler kurarak dergahta eski ahşap kapı ve tavan başta olmak üzere hassas bir çalışma başlattı. Dergah içerisinde bulunan ve Üftade Hazretlerine ait olduğu belirtilen tarihi eşyaları da özel yöntemlerle elden geçiren Bursa Büyükşehir Belediyesi, bu eşyaları da dergahtaki odalarda ziyaretçilere göstermeyi planlıyor. Aziz Mahmud Hüdai Hazretleri gibi yüzlerce talebenin ders gördüğü tarihi dergahın yanındaki cami Ramazan ayı başında ibadete alınacak. Orjinaline uygun olarak tavanları edirnekari sisteminde boyanan caminin arka kısmındaki son cemaat mahalli de hem namazlarda hem de yaz tatilinde bölgedeki çocukların Kur'an ı Kerim öğrenmelerinde kullanılacak. Üftade hazretlerinin misafirlerini kabul ettiği bölümlerdeki tarihi ahşap dolap ve tavanlarda tek tek elden geçiriliyor. Bazı kısım ahşaplar tamir edilirken, bazı dolap kapakları yeni malzemeden eski şekli ile yapılıyor.

Üftade dergahında çalışmaları bizzat takip eden Safiyüddin Erhan, ahşap tavan ve eski kapıların Osmanlı Erken Dönemi eserleri olması bakımından önem arz ettiğine dikkat çekti. Eski orjinal tavan kubbesinin 2 kişilik özel bir ekip tarafından elden geçirildiği dergahtaki çalışmalarda, baş odanın muhteşem Bursa manzarası ve ahşap duvar içi dolapları dikkat çekiyor. Sedir konularak ziyaretçilerin misafir edileceği alanın yanındaki odalarda da dergaha ait eşyalar özel cemekanlarda sergilenecek. Hattat Mahmut Şahin ve ekibi tarafından yazılan duvar yazıları da talik tarzda yerlerine konulacak.

Cami süslemesi ve nakış işlerine başlanan ibadethanenin Ramazan ayına yetiştirilmesi talimatını veren Başkan Recep Altepe, çalışmaları yerinde inceledi.


İHA'ya özel açıklamalarda bulunan Başkan Recep Altepe, Bursa'nın tüm kültürel ve tarihi birikimi ortaya çıkarttıklarını kaydederek, "Bursa'mız Osmanlı Devleti'ne başkentlik yapan bir şehir.


Osmanlı eserlerinin bulunduğu bir kent. Bizler de bu örnekleri ayağa kaldırıyoruz. Bu eserlerden birisi de ilk dönem Osmanlı yapılarından olan Uludağ eteklerindeki Molla Fenari Mahallesi'ndeki Üftade Hazretleri'nin dergahıdır. Burada ibadet ettiği ve zikirlerini yaptığı bir tekke. Burada çok kişiler geçti. Bursa'nın büyük ululuları buradan geçti. Bursa bir evliyalar şehri. Üftade hazretleri de en çok talebesi olan bir zat. Aziz Mahmud Hüdayi Hazretleri de burada eğitimden geçti.


Yaklaşık 500 yılılk bir mekan ihya oluyor. Bu mekanda üftade hazretlerinin tekkesi ve camisi Büyükşehir beledileyesi tarafından restore ediliyor. Onların bir araya geldiği semahane, değişik eşyaların bulunduğu odalar, zikirlerini yaptığı odaların hepsi burada. Bunlar birer birer tamamlanıyor. Bina sağlamlaştırıldı. Tüm renkleri ve motifleri ile her şey burada ayağa kaldırıldı. Hem müze ve cami kısmıyla birlikte bu binaların tamamı elden geçiriliyor. Burası sürekli ziyaret edilen mekanlardan birisi Şimdi de Ramazan ayına cami kısmını yetiştireceğiz. Ramazan ayı içinde de tekke ve dergah kısmı tamamlanmış olacak. Uzun yıllardır beklediğimiz güzelliğe kavuşmuş olacağız" dedi.

Binanın özel mülkiyette bulunması sebebiyle uzun zamandır bakım görmediğine dikkat çeken Başkan Recep Altepe, "Bu binalar harabe vaziyetindeydi. Dergah büyük bir çöküntü halindeydi. Binaların tamamı sağlamlaştırıldı. Çevre düzeni ile birlikte burası tamamen elden geçti. Burada Üftade Hazretleri'nin kendi eşyaları yıpranmıştı. Sandığın içine atılarak uzun yıllar bekletilmiş. Yok olmaya yüz tutmuştu. Buradaki eserler en ufak parçasına kadar tekrar gün yüzüne çıkartıldı. Ele alındı. Vakıflar Bölge Müdürlüğü ve uzmanlar tarafından bütün eserler raporlandı. Daha sonra bunlar temizlenerek elden geçirildi. Sergilenmeye hazır hale getirildi. Burada cam vitrinlerde sergilenecek. Vitrinler sayesinde eserler daha uzun ömürlü olacak ve mikroorganizmaların müdahalelerinden de korunacak. Cam vitrinler ultrviole ışınları eserlere zarar vermemesi için film tabakalarla kapatılıyor. Bursa manevi bir mekanını daha kazanıyor. Bursalılar misafirlerine Üftade Dergahı'nı da gezdirebilecekler" diye konuştu.

Dergahın etrafındaki 2 bina da kamulaştırıldı. Dergahın altına kadar minibüsle gelebilecek vatandaşlar, Bursa manzarasına hakim alanda hem dergahı gezecekler, hem de bahçede çay içebilecekler.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.