Hava Durumu

UİB'in ihracatı yüzde 13.44 arttı

Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB) Mayıs ayında yapılan ihracat, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 13.44 artarak 2 milyar 3 milyon 821 bin dolar olarak gerçekleşti.

Haber Giriş Tarihi: 02.06.2013 13:53
Haber Güncellenme Tarihi: 02.06.2013 13:53
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
UİB'in ihracatı yüzde 13.44 arttı

UİB tarafından gerçekleştirilen Mayıs ayı ihracat rakamları açıklandı. Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB), Mayıs ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 13.68'lik artışla 1 milyar 645 milyon 915 bin dolarlık ihracata imza attı. OİB'in 1 Ocak 2013 ile 30 Mayıs 2013 tarihleri arası beş aylık ihracatı ise yüzde 5.89 oranında artarak, 7 milyar 843 milyon 788 bin dolar seviyesine ulaştı.

Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği'nin (UTİB) Mayıs ayı ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 11.53 artarken, 126 milyon 165 bin dolar olarak gerçekleşti. Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği (UTİB) yılın ilk 5 ayında ihracatını bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 11.52 oranında artırarak, 581 milyon 573 bin dolar rakamına ulaştı.

Uludağ Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği'nin (UHKİB) ihracatı ise Mayıs ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 9.13 oranında bir yükselişle 46 milyon 357 bin dolara ulaştı. UHKİB'in Ocak - Mayıs dönemindeki ihracatı yüzde 13.32 oranında yükselişle, 231 milyon 637 bin dolar olarak gerçekleşti.

Uludağ Meyve Sebze Mamulleri İhracatçıları Birliği'nin (UMSMİB) Mayıs ayı ihracatı 13 milyon 897 bin dolara ulaşarak, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 2.31 oranında yükseldi. Mayıs ayında ihracatı yüzde 12,55 oranında azalan Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (UYMSİB) yılın ilk 5 aylık döneminde ise yüzde 5.84 oranında artış gösterdi. Geçtiğimiz yılın Ocak- Mayıs döneminde 27 milyon 165 bin dolar ihracat yapan UYMSİB, bu yılın ilk 5 aylık döneminde ise 28 milyon 752 bin dolar ihracat gerçekleştirdi.

'HAK ETTİĞİMİZ YERE GELECEĞİMİZE İNANCIMIZ TAM'

İhracat oranları ile ilgili değerlendirmede bulunan UİB Koordinatör Başkanı Orhan Gençoğlu, 2013 yılı için hedefledikleri 21 milyar dolarlık ihracata emin adımlarla ilerlediklerini belirterek, "Sektörlerde yenileşmeyi sağlayarak ve dünyadaki gelişmelere adapte olarak hak ettiğimiz yere geleceğine inancımız tam. İhracat nasıl ki Türkiye'nin 2023 hedeflerinin başrolünde yer alıyorsa, UİB de Bursa'nın ve ülkemizin büyümesinin lokomotifi olmaya devam edecektir" dedi.

'FAİZ İNDİRİMİ OLUMLU'

Merkez Bankası'nın faiz oranlarını indirme kararını da olumlu olarak değerlendiren Gençoğlu, alınan kararın ihracatçının finansman sorununun çözümüne katkıda bulunacağını dile getirdi. Gençoğlu, "Merkez Bankası, finans sektörünü de harekete geçirecektir, ticari kredi maliyetleri de daha avantajı hale gelecektir" dedi.

Gençoğlu, 2023 yılı için hedeflenen 500 milyar dolarlık ihracata ulaşılmasının mümkün olduğunu belirterek, "Ar- Ge, tasarım ve inovasyon ile ileri teknolojili ürünler üreterek, 2023 ihracat hedefini realize etmeliyiz" diye konuştu.

REKABETÇİ KUR BEKLENTİSİ

Gençoğlu, son dönemde Türk Lirası'ndaki değer kaybını da değerlendirdi. UİB'in geçmişten bugüne değerli TL'nin ihracatın önündeki engellerden biri olduğunu hatırlattığını vurgulayan Gençoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İhracatın artması için TL'nin yabancı para birimleri karşısında aşırı değerli olmaması gerekiyor. Ocak ayı başından itibaren TL'nin dolar ve avro karşısında bir miktar da olsa değer kaybetmesi ihracatçıya nefes aldıracaktır. Ancak, ihracat bağlantıları ve siparişler genellikle birkaç aylık olduğu için bunun yansımaları zaman alır. Rekabetçi kur seviyeleri ihracatımıza olumlu yansıyacaktır."

KRİZ ÜLKELERİ İHRACATA YÖNELTTİ

Global ekonomik kriz nedeniyle tüm ülkelerin ihracata yöneldiklerini, bunun da dış pazarlarda kıyasıya bir rekabet oluşturduğunu ifade eden Gençoğlu, "2023 ihracat hedeflerimize ulaşmak istiyorsak ihracatçılarımızın rekabet gücünü korumamız lazım. Yurtiçinde giderek artan maliyetler ve buna mukabil düşen karlarla uğraşan ihracatçılarımız yatırım yapmakta zorlanıyor. Zorlu bir ortamda, Türk ekonomisi için dünyayı karış karış dolaşan ihracatçılarımız desteklenmeli ve uygun kaynaklarla fonlanmalı. Karlılık için rekabetçi bir kur politikası şart. Bu sebeple döviz kuru sepeti ilk etapta 2.20 TL seviyesinin altına inmemeli" diye konuştu.
 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.