Hava Durumu

Ünlü ekonomist Daron Acemoğlu'ndan dikkat çeken tespit

Dünyada en çok alıntı yapılan ilk 10 ekonomist arasında gösterilen Prof. Dr. Daron Acemoğlu, "Türkiye'de verimlilik artışı düşük, çünkü yatırımlarını çoğu teknoloji yerine inşaata gidiyor" dedi.

Haber Giriş Tarihi: 07.01.2020 10:28
Haber Güncellenme Tarihi: 07.01.2020 10:28
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Ünlü ekonomist Daron Acemoğlu'ndan dikkat çeken tespit

Dünyada en çok alıntı yapılan ilk 10 ekonomist arasında gösterilen Prof. Dr. Daron Acemoğlu, Türkiye'de yaşanan ekonomik gelişmelere dair açıklamalarda bulundu.

Karar gazetesi yazarı Taha Akyol'a konuşan Acemoğlu, "Türkiye'de krizin temel sebebinin verimliliğin artmaması olduğunu söylüyorsunuz. Neden artmadı? Verimlilikle kurumlar arasında bağlantı var mı?" sorusuna şu yanıtı verdi:

"Çok yakın bağlantı var. Türkiye'nin verimlilik sorunu var, oldukça da ağır. Son 13 yılda, Türkiye ekonomisi büyüdü, ancak verimlilik artışı oranı sıfır veya negatif oldu. Bu nasıl olabilir? Aslında o kadar da şaşırtıcı değil. Türkiye'de verimlilik artışı düşük, çünkü teknolojik ilerleme çok az. Bunun nedeni yüksek teknoloji alanları yerine, Türkiye'nin yatırımlarının çoğunun inşaat ve gayrimenkul alanlarına gitmesi; daha iyi fikirlere sahip yeni şirketlerin ortaya çıkmaması. Bunların hepsi kurumlarla ilgilidir.

Daha iyi kurumlarla, daha yeni ve iyi fikirlerin gelişmesi için daha fazla alan olacaktır. İşlerini yürütmek için politik bağlantılarını kullanan şirketlerden farklı olacaktır bunlar. Daha iyi kurumlarla modern teknolojilere de daha fazla yatırım yapılacaktır. Aslında, 2000'li yılların başlarında Türkiye'nin 2000-2001 krizini takiben daha yüksek verimlilik artışına yol açan bu tür kurumsal reformlar gördük. Bu kısa dönem, Türkiye'de daha kaliteli bir büyüme için güçlü bir potansiyel olduğunu göstermektedir."

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.