Hava Durumu

Uzmanlardan kritik iddia: Çocuk felci aşısı coronaya karşı işe yarayabilir

Corona virüsüne karşı tüm dünya aşıdan gelecek iyi bir haber beklerken, ABD'den umut verici bir açıklama geldi. Uzmanlar, çocuk felci aşısının corona virüsüne karşı koruma sağlayabileceğini öne sürdü.

Haber Giriş Tarihi: 12.06.2020 14:49
Haber Güncellenme Tarihi: 12.06.2020 14:49
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Uzmanlardan kritik iddia: Çocuk felci aşısı coronaya karşı işe yarayabilir

Resmi kayıtlara göre Aralık 2019'da Çin'de ortaya çıkan corona virüsü kısa sürede dünyaya yayılarak 7.5 milyona yakın insana bulaştı. Salgını bitirmek için ilaç ve aşı üretiminde adeta kıyasıya bir yarışa girilirken, halihazırdaki prototiplerin hiçbiri henüz onay alabilmiş değil.

Her şey yolunda gittiği takdirde bile yıl sonundan itibaren uygulanabileceği konuşulan aşılarla ilgili diğer bir sorun da üretilecek dozların dünyaya eşit şekilde dağıtılıp dağıtılamayacağı. İşte bu soruların ışığında ABD'den umut olabilecek bir açıklama geldi.

Corona virüsüne karşı halihazırda mevcut olan bir aşının işe yarayabileceği iddia edildi. Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi'nden (FDA) Konstantin Chumakov ile Maryland Üniversitesi'nden Dr. Robert Gallo, Science dergisi için bir makale kaleme aldı.

UCUZ VE GÜVENLİ BİR YÖNTEM

Çocuk felcine neden olan polio virüsünün de corona gibi pozitif tek sarmallı bir RNA virüsü olduğunu belirten Chumakov ve Gallo, ortak bağışıklık mekanizmalarından etkilenebileceği teorisini ortaya arttı.

Çocuk felci aşısı ağızdan uygulanıyor.

Bu sebeple corona virüsü aşısı bulunana dek çocuk felci aşısının geçici koruma sağlayabileceğini belirten ikili, bu yöntemin ucuz, güvenli ve geniş ölçekte uygulanabilir olduğunu ifade etti.

1 MİLYARDAN FAZLA DOZ ÜRETİLİYOR

Her yıl 140'tan fazla ülkede 1 milyardan fazla doz çocuk felci aşısı üretildiğini vurgulayan Chumakov ve Gallo, "Ağızdan uygulanan çocuk felci aşısında (OPV) komplikasyon riski çok düşük. Yalnızca 3 milyon dozda bir immünkompromize kişilerde görülebiliyor" dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.