Hava Durumu

Vatandaşın cebinden tek kuruş çıkmayacak

Bursa Hakimiyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Aysın Komitgan’ın hazırlayıp sunduğu ‘Objektif’ programına konuk olan Yıldırım Belediye Başkanı Özgen Keskin, “Kentsel dönüşüm için ağustos eylül aylarında temelleri atmaya başlayacağız” dedi.

Haber Giriş Tarihi: 25.03.2013 08:44
Haber Güncellenme Tarihi: 25.03.2013 08:44
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Vatandaşın cebinden tek kuruş çıkmayacak

Yıldırım Belediye Başknı Özgen Kes-kin, Bursa Hakimiyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Aysın Komitgan’ın AS TV ekranlarında yayınlanan ‘Objektif’ programına konuk oldu. Komitgan’ın sorularına içtenlikle yanıt veren Keskin, gündemi değerlendirirken Yıldırım’da başlayacak kentsel dönüşüm projeleri ve yatırımlar hakkında bilgiler verdi.

Belediye başkanlığında onuncu yılınızı doldurdunuz. Bu geçen sürede Yıldırım’da ne gibi gelişmeler yaşandı?

Bizim hizmet götürdüğümüz yer kentin doğusu ve zor bir bölge. Burada görev yapmak tabii ki zor. Fakat biz bu zorluktan yüksünmüyoruz. Göreve başladığımızda Bursa’nın erken sanayileşmesiyle beraber çarpık bir kentleşme plansız yapıların olduğu bir bölgeyi devraldık.  Türkiye’de nüfusu 700 binin üzerinde olan 16 belediye var. Yıldırım da bunlardan bir tanesi. İlk başladığımızda Yıldırım’ın bir yol haritasını yapmak için çalışma başlattık. Bu çalışmaya çok önemli bilim adamları da katıldı. Bir hafta boyunca Yıldırım’ın en önemli sorunları nelerdir onları belirledik ve gelecek 50 yılın planını ortaya çıkardık. Toplam 69 mahallemizin 17 tanesi plansızdı. Bu çok büyük bir eksiklikti ve bu mahallelerle ilgili planları hazırladık. Ardından bu planları birtakım kategorilere ayırdık. Tarihi kültürel mirasa da büyük önem gösterdik ve Yıldırım’da bulunan tarihi yapıları bir bir onardık. Şimdi de Bursa Valiliği, Mimarlar Odası gibi paydaşlarla bir proje geliştirdik ve Cumalıkızık’ta 50 kadar evi restore ettik. 260 tane tescilli ev var ve bu evlerin tümünü restore edeceğiz. Bu proje ile yeniden Cumalıkızık’ı ayağa kaldırıyoruz.

\"\"

Peki seçime az bir süre kala aklınızda “Şunu da yapabilseydim”, “Yapamadım “ ya da “Yetiştiremedim” dediğiniz ne var?

Samimiyetle söylüyorum murat edip de yapamadığımız bir proje kalmadı. Ama büyük kentsel dönüşümü de başlatmak istiyorum. Bu konuda da çok büyük mesafe alındı başlatılacak ve devamı gelecektir. Biz mega projeler gerçekleştirdik. Bunların içinde Cazibe Merkezi, Cumalıkızık’taki restorasyon çalışmaları bunlardan birkaçıdır. Tabii ki kentsel dönüşüm projesi de bunların içerisinde yer alıyor. Bunun yanında özel sektörle yürüttüğümüz sivil kentsel dönüşümler de gerçekleştirdik. Ama dev- let eliyle yapacağımız dönüşümde ise   devlet imzası, noter imzası, belediyenin imzası, vatandaşın ve yatırımcının imzasıyla yine ev sahiplerinin cebinden tek bir kuruş çıkmadan gerçekleştireceğiz. Sosyolojik açıdan hiçbir vatandaşımız sokakta kalmayacak ve evine ev dükkanına dükkan vereceğiz. Çok yüksek olmayan mekanlarda vatandaşlarımız huzur içerisinde yaşayacaklar.

Biliyorsunuz Bursa’da yaşanan bir kentsel dönüşüm faciası var. Doğanbey’de vatandaşlar mağduriyet yaşadılar ve bazıları hala bu mağduriyeti yaşıyor. Bazı evlerde bir evin tek bir hissedarı yok ya da beş katlı bir bina yapılmış ama kaçak. Bu durumdaki vatandaşlara nasıl bir uygulamayla çözüm bulacaksınız?

Bizim projemiz değerleme esaslıdır ve yasada da bu madde vardır. Mevcut değer neyse o değerde daire ve- rilecek. Boş arsası olana da evi olana da daire verilecek. Bizim projemizin adı, ‘Sosyolojik esaslı yoksulluk paylı kentsel dönüşüm’dür. Aksi takdirde burayı dönüştürmek mümkün değildir. Şu anda bazı yerler üfleseniz düşecek haldedir. Biz bazen kamulaştırmalar yapıyo- ruz. Daha kepçe binaya dokunur dokunmaz bina kum gibi dağılıyor. Buna karşı çıkanlar bir deprem olduğunda o zaman pişman olacaklardır.

Kentsel dönüşüm projelerine ilk önce Okan Üniversitesi ile yola çıktınız. Fakat şimdi plancılar değişti, bunun nedeni nedir?

Okan Üniversitesi bize danışmanlık yaptı. Zemin etütlerini gerçekleştirdi. Şimdi ise dünya çapında ünlü Prof. Dr. Hüseyin Kaptan yapıyor. Keşke Uludağ Üniversitesi ile bunu yapabilseydik ama geometri bölümü olmadığından çalışmayı beraber yürütemedik.

\"\"

Geçen yıl kapı kapı gezerek bu projeyi yürüteceğinizi herkesin desteğini isteyeceğinizi belirtmiştiniz ve akademik odalar da bu projeyi destekleyeceklerini söylemişlerdi. Fakat şimdi İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) ile bir sıkıntı var.

Siyasi partileri gezdik. Bu proje bir partiye ait olmasın dedik. Meclisimizde de diğer partiler de buna oy verdiler. İlgili odalarla da toplantılarımız yaptık.  Ama hiç bu toplantılara gelmemiş, 18 aydır çalışılan bu projeye 18 dakikasını bile ayırmadıkları halde itiraz edenleri artık ben Allah’a havale ediyorum.

Peki kentsel dönüşüm çalışmaları şu anda ne aşamada, neler yapılıyor, vatandaş toplantıları başladı mı?
Vatandaşlarımızla çalışmalarımızı paylaşmaya başladık. Çok sayıda vatandaşımız da bu projeye evet diyor. Toplam 59 etap var. Bu çalışmalara etap etap başlayacağız. Ama bu etaplar içerisinde yüzde 60’ı sağlayamazsa buralar da yapılmadan kalır. Ama kabul gören yerler yapıldığında ve güzel yaşam alanları ortaya çıktıkça yeterli yüzdenin olamadığı yerlerdeki vatandaşlar da bize de yapın diyeceklerdir. Bizim insanımız görmedikçe inanamıyor.

\"\"

Bu projenin yapılması aşamasına Bursalı inşaat firmalarının ilgisi nasıl?

İnşaat Müteahhitleri Odası ile sürekli toplantılarımızı gerçekleştiriyo- ruz. Gönül ister ki Bursalı firmalar olsun ama tabii ki bu bir ihale sürecidir. Bursa dışından da çok fazla talep var. Dönüşüm için ağustos eylül gibi temelleri atmaya başlayacağız.

Vatandaş diyor ki ; “Özgen Kes- kin 9 yıldır görevde. Kentsel dönüşüm için gereken adımları neden en başında atmadı? Şimdiye kadar bitirebilirdi”

Birincisi bizim insanımız görmeden inanmıyor. Bunun için Yiğitleri, Sinande- de’yi yaptık.  Bu sırada boş durmadık ve gerekli planlamaları yaptık. En önemlisi de gerekli yasa yoktu. Van depreminden sonra 6306 sayılı yasa çıktı ve önümüz açıldı. Bu yüzden ancak zaman geldi.

Kentsel dönüşüm dışındaki yatırımlarınız ve çalışmalarınız nelerdir? Vatandaşlar sizden en çok ne talep ediyorlar?

En çok iş istiyorlar. Halbuki bu belediyenin işi değildir. Ama KOSGEB ile bir protokol imzaladık. Altmış kişi bize müracaat etti. Bu altmış kişi kendi işini kendi kursun istiyoruz. Bunun dışında bazı vatandaşlarımızın işi var ama belediyeye girmek istiyorlar. Bunun da nedeni belediyeye güven duydukları içindir. Biz bütün mahallelerimize “İş arayanlar aranıyor” diye büyük afişler astık. Müracaat ise 15 kişi. Bizim vatandaşımız iş aramıyor masa istiyor. Türkiye’nin sorunu kalifiye eleman sıkıntısıdır. O yüzden KOSGEB ve BUTGEM ile imzala- dığımız protokolle vatandaşlarımızın iş kurmasını sağlayacağız. Bunun için 70 saat kurs veriyoruz. 30 bin lira hibe veriyoruz. Bu da yetmezse vadesiz olarak 70 bin lira veriyoruz. Yeter ki vatandaşımız çalışmak, üretmek istesin. Yatırımların son cümlesi olarak da bizim dönemimizden önce Yıldırım’da kişi başına yatırım 100 TL şimdi ise 400 TL yani 280 milyonluk yatırım yapmışız.

Sosyal belediyecilik projelerine de devam ediyorsunuz. Bunun bir örneği de Hasta Yakınları Oteli.  Bu otele olan talep nasıl?

Biz zaman zaman hastaları ziyaret ederiz. Gittiğimizde duvar diple- rinde battaniyeyle uyuyan insanlar görürdük. O zaman burada bulunan arsamızı ihaleye çıkardık. Hastanelerin tam ortasındaki bu alanda böyle bir otele ihtiyaç vardı. Biz de burayı yaptık ve vatandaşlarımıza ucuza kalabilecekleri konforlu bir ortam yarattık.

Açıklamalarınız doğrultusunda Yıldırım Belediyesi’nde her şey yolunda mı? Vatandaş en çok nelerden şikayetçi oluyor?

İş dışında şikayet almıyoruz. Asfalt fabrikası kurduk. Toplam 350 park varken bugün 760 park var. Eskiden vatandaşımız bizden park isterdi şimdi spor aletleri istiyorlar.

Yıldırım’daki eğitim yatırımları nelerdir?

On yılda 38 okul yapıldı. Yavuzselim’de üçlü tedrisat vardı. Seksen kişilik sınıflar şimdi 25-30 kişilik sınıflar oluştu. Bu yıl iki tane üniversite açıldı. Yıldırım’da Türkiye’deki ilk bilim merkezini açtık. Burada vatandaşlarımız deneysel ortamlarda maketlerle pek çok konuda görsel olarak bilgi edinebiliyorlar. Her şey bitti mi? Hayır daha yapacak çok şeyimiz var.

Ankara’da da önemli bir toplantıya katılacak ve ev sahipliği yapavaksınız.  Toplantısına katılacağınız Güneydoğu Avrupa Yerel Yönetim Birlikleri Ağı (NALAS) nedir?

NALAS 9 bin 500 belediyeden oluşan bir birliktir. Ben de bu birliğe başkanlık ediyorum.  28-29 Mart’ta 14 Avrupa ve Asya ülkesinin katılacağı büyük bir sempozyumu gerçekleştireceğiz. İlgili bakanlar da bu sempozyuma katılacak. Ben de başkan olarak bir sunum gerçekleştireceğim. Biliyorsunuz Avrupa’da bir kriz hakim. Biz buradaki sosyal belediyecilik projelerimizi anlatacağız. Onlar da bu bilgileri alacak ve kendi ülkelerinde uygulayacaklar.
 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.