Hava Durumu

'Volkswagen, Türkiye'de fabrika kurmaktan vazgeçti'

Volkswagen, Türkiye'de kurmayı planladığı ve 4 bin kişiye istihdam sağlaması beklenen fabrikanın inşa çalışmalarını durdurdu. Karara korona krizi gerekçe gösterildi.

Haber Giriş Tarihi: 01.07.2020 13:46
Haber Güncellenme Tarihi: 01.07.2020 13:46
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
'Volkswagen, Türkiye'de fabrika kurmaktan vazgeçti'

Almanya'nın önde gelen otomotiv şirketlerinden Volkswagen'ın (VW) Manisa yakınlarında kurmayı planladığı fabrika ile ilgili girişimleri korona salgını gerekçe gösterilerek durduruldu.

Şirketin Wolfsburg kentindeki merkezinden yapılan açıklamada, "kararın arka planında korona krizi nedeniyle küresel çapta otomobile talebin gerilemesi" olduğu belirtildi.

Açıklamada, projenin bir süredir askıya alınmış olduğu ve şimdi ise projenin tamamen iptal edilmesi kararı alındığı vurgulandı. VW'nin projeye devam edip etmeyeceğine 2019/2020 döneminde karar vermesi bekleniyordu.

Bir milyar euroluk yatırım

Yaklaşık bir milyar euroluk yatırımla Manisa'da kurulması planlanan fabrikanın yıllık 300 bin araç üretim kapasitesine sahip olması ve yaklaşık dört bin kişilik istihdam yaratması öngörülüyordu. 2020 yılı sonunda yapımına başlanması planlanan fabrikanın 2022'de üretime geçmesi bekleniyordu. Söz konusu fabrikada, VW Passat ve Skoda Superb modellerinin üretilmesi öngörülmüştü.

Volkswagen, geçen yıl 2 Ekim'de Manisa'da 943 milyon 500 bin TL sermayeli "Volkswagen Turkey Otomotiv Sanayi veTicaret AŞ" unvanlı şirket kurmuş, şirketin ticaret siciline kaydı, kurulacak fabrikayla ilgili ilk adım olarak değerlendirilmişti.

Proje neden askıya alınmıştı?

Volkswagen'ın yeni fabrikasını Manisa'da kurma konusunda kararını açıklaması, Türkiye'nin Ekim ayında Suriye'nin kuzeydoğusuna başlattığı Barış Pınarı Harekatı'nın Alman kamuoyunda yarattığı tepkiler nedeniyle ertelenmişti. Ancak şirketten bu konuda bir açıklama şimdiye kadar yapılmadı.

TAMAMEN DURDURDU

Volkswagen'in uzun süredir gündemde olan Manisa'ya üretim tesisi yatırımını durdurduğu açıklandı. DÜNYA'nın edindiği bilgilere göre karar Türk yetkililere bildirildi. Gönderilen mektupta covid-19 salgını nedeniyle Volkswagen'in üretim planlarını yeniden yaptığı, bütün yeni tesis yatırımlarını "askıya aldığı" belirtildi. Mektupta "suspended" kelimesi kullanıldı.

Buna karşılık, yeni yatırımların ne zaman açılacağına dair herhangi bir karara atıf yapılmadı ya da işaret edilmedi. Mektupta, covid-19 salgınının bütün ekonomileri olumsuz etkilediği tüm girişimlere rağmen ekonomik daralmanın ve otomotiv sektörünün planlanan satış rakamlarına ulaşmasının iki ya da üç yıl süreceği belirtildi.

Şirketin yeni ortama uyum için bütün planlarını gözden geçirdiği belirtilen mektupta, yatırımı durdurma kararının sadece "covid-19 salgınının yarattığı ekonomik ortam ve düşen satışlar nedeniyle" alındığının altı çizilerek şunlar kaydedildi:

"VW Grubu bu ortama bakarak, Uluslar arası otomotiv pazarındaki değişen duruma uyum sağlamak istiyor. Bu maalesef Manisa'daki yeni üretim tesisi projesini de etkileyecek. Bu projeyi kararlılıkla güçlü bir şekilde destekledik. Türkiye pazarının orta ve uzun vadeli durumuna kesinlikle inanıyoruz. ..Ancak şimdi covid-19 salgınının küresel pazardaki satışlara etkisini, yıllık büyüme ve otomotiv sanayii satışlarına yönelik ortamı değiştirdiğini kabul etmeliyiz. Önümüzdeki yıllarda sadece satışlardaki düşüşü telafi etmeye çalışacağız. .. VW açısından gelecek birkaç yıl için ek üretim tesisleri gerekli değil. Küresel bir şirket olarak uluslar arası gelişmeleri dikkate almamız gerekiyor. VW Yönetim Kurulu, yeni bir üretim tesisi için önceki planları askıya almayı kararlaştırdığından, tüm araç projeleri öngörülebilir gelecek için ve korona krizinin etkisi gerçekleşene kadar mevcut üretim tesislerinde üretilecek. Otomotiv pazarlarındaki mevcut gelişmeler göz önüne alındığında, bu alabileceğimiz tek karardır.

DÜNYA'nın görüştüğü Volkswagen kurumsal iletişim yetkilileri de "Salgın nedeniyle düşen talep sonrası Volkswagen yeni üretim tesisi-fabrika yatırımlarını durdurdu. Geleceğe yönelik olarak şu anda bir şey söylenemiyor" bilgisini verdi.

Volkswagen, ticari araçların üretimi için Manisa'da arazi belirlemiş ve Türkiye'de bir şirket kurmuştu. Daha önce yatırım kararının Türkiye'deki siyasi gelişmelere bağlı olarak bir süre ertelenebileceğine dair şirket yetkilerince açıklama yapılmıştı. Projeye dair uzunca bir süredir VW tarafı sessizliğe bürünmüştü.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.