Hava Durumu

Yanan ormanları nasıl yeşerteceğiz? (ÖZEL HABER)

Türkiye, orman yangınları gölgesinde zor günlerden geçiyor. Yangınlar sonucunda kül olan ormanları tekrardan nasıl yeşillendirebiliriz? İzlenecek doğru yol haritaları nelerdir? Bursahakimiyet.com.tr olarak bu sorulara cevap aradık. Konuğumuz Emekli Orman Yüksek Mühendisi Abdülkadir Cibiceli.

Haber Giriş Tarihi: 03.08.2021 15:34
Haber Güncellenme Tarihi: 03.08.2021 15:34
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Yanan ormanları nasıl yeşerteceğiz? (ÖZEL HABER)

HABER / FEYYAZ BERKE AKER

İLK REAKSİYON

Yanan orman alanları aynı sene içerisinde işlenerek ağaçlandırmaya açılır. Ama burada şöyle bir problem doğacaktır. Benim çalıştığım dönemde Orman Fidanlık Müdürlükleri yılda 500 milyon kapasiteyle fidan üretirdi. Bu sayı son yıllarda oldukça düştü. Bölgeye dikilecek fidanları yeni bir programla bugün yetiştirmeye başlarsak 1-2 yıl beklemek durumunda kalabiliriz.

YANAN BÖLGELERİN ESKİ YEŞİL HALİNE DÖNMESİ

Her bitkinin yaşam süresi vardır ve türlere göre değişir. Kavak derseniz 10 yıl içinde kesilebilecek çağa erişebilir. Ancak bizim ormanlarımızda daha çok ibreli ağaçlar olduğu için bunların büyümesi asgari 30-40 yılı alır. En az 30 yıl beklemek gerekiyor ki yanan bölgeleri eski canlılığıyla görebilelim.

GENETİK KİRLİLİĞİ NASIL ÖNLEYEBİLİRİZ?

Her ağacın yetiştiği biyolojik ortam farklıdır. Mesela bizim yaşadığımız bölge içerisinde Uludağ'da 6 tane zon (kuşak) tespit edilmiştir. Meşeyle başlar, kestane, ibreli ağaçlar ve köknar olarak devam eder. Ege ve Akdeniz'de genellikle 900 metreye kadar olan bölgelerde kızılçam ormanları mevcuttur. 900 metrenin üzerinde ise karaçamlar başlar. Kızılçamın bulunduğu kuşakta karaçamı dahi dikmemek gerekiyor. Aksi takdirde bodur ağaç türleri gibi farklı türler ortaya çıkar ve istenilen sonuca ulaşılamaz.

YANGIN BÖLGELERİNİN İMARA AÇILMASI

Gerek 6831 sayılı orman kanunu, gerekse anayasanın getirdiği hükümler doğrultusunda yanan alanlarda derhal ağaçlandırma çalışmalarının başlatılması gerekir. Yani bu bölgelerin imara açılması veya betonlaştırılması yasal olarak mümkün değil.

SİVİL TOPLUM KURULUŞLARINA YAPILAN BAĞIŞLAR

TEMA dahil tüm özel kuruluşlar topladıkları bağışları kendi insiyatifleri dahilinde kullanma yetkisine sahip değiller. Yani bu bağışları Orman Bakanlığı'na teslim etmeleri gerekiyor. Bakanlık da kendi bünyesinde buna bir ödenek ayırarak bu fidanları yetiştirir ve ağaçlandırılacak alanlara dikimini gerçekleştirir. TEMA'nın ancak kendi özel ormanları olabilir ve bunlara fidan dikebilirler ama büyük ağaçlandırma sahalarında yetki bakanlıktadır.

ORMAN YANGINLARINI NASIL ENGELLERİZ?

Yapılması gereken en elzem şey yangın emniyet şeritleri. Ağaçlandırma sahalarında belirli aralıklarla mutlaka yangın şeritleri açılmalı. Mesela kızılçamlar, karaçamlar yanmaya başladıklarında kozalaklar metrelerce öteye fırlar. Bu anlar da yangın emniyet şeritleri bir tampon olur. Şeritlerin çevresine de mutlaka daha az yanıcı olan yapraklı ağaç türleri dikilmelidir. Böylelikle yangının yayılmasını engelleyebiliriz.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.