Hava Durumu

Yangınlarla mücadeleye karşı Türkiye tek yürek!

7 gündür devam eden orman yangınlarını söndürme çalışmaları sürüyor. Yangının ilk anından itibaren devletin tüm kurumları seferber edilirken, bakanlar bölgede incelemelerde bulunuyor. İtfaiye erleri, orman işçileri, vatandaşlar alevlere karşı gece gündüz demeden omuz omuza mücadele veriyor. Orman yangınlarından dolayı Türkiye'nin her yerinden gelen yiyecek ve içecekler de mahalle sakinleri ile ekiplere dağıtılıyor.

Haber Giriş Tarihi: 03.08.2021 10:11
Haber Güncellenme Tarihi: 03.08.2021 10:11
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Yangınlarla mücadeleye karşı Türkiye tek yürek!

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, devam eden yangınlarda toplam 16 uçak, 9 İHA, 51 helikopter, 1 insansız helikopter, 805 arazöz ve su tankeri, 150 iş makinası ile 5 bin 200 personelin görev yaptığını söyledi. Orman yangınları ile mücadelede TSK'nın da yoğun görev aldığını aktaran Bakan Akar, "İHA'larımız, helikopterlerimiz, çıkarma gemilerimiz, itfaiye araçlarımız, arazözlerimiz, su tanklarımız, araç/iş makinalarımız, çekicilerimiz, personelimiz görev alıyor. İhtiyaçlar doğrultusunda tüm imkân ve kabiliyetlerimiz seferber edilmiş bulunuyor, her türlü destek sağlanıyor." diye konuştu.

İletişim Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada da, "Son 5 günde ülkemizde meydana gelen 150 adet orman yangınının 137'si devletimizin tüm imkanları seferber edilerek kontrol altına alınmıştır." denildi. (2 Ağustos saat 20.00 itibariyle)

TEK KAREDE 5 HELİKOPTER

Sosyal medya hesabından açıklama yapan İletişim Başkanı Fahrettin Altun, "OrmanınKahramanları bugün Antalya'nın Gündoğmuş ilçesinde Yeşil Vatanımızı 8 helikopter, 3 uçak, 61 arazözle alevlere karşı savundu. Tek karede 5 helikopter..." dedi.

MSB: TSK VERİLECEK HER TÜRLÜ İLAVE GÖREVE HAZIRDIR

Milli Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada da, "Türk Silahlı Kuvvetleri, pek çok bölgede yangın söndürme ve tahliye çalışmalarına desteği sürdürüyor. 400'den fazla Mehmetçik; 3 İHA, 4 helikopter, 2 çıkarma gemisi, 50'den fazla itfaiye, arazöz ve iş makinasıyla görev yapıyor. TSK verilecek her türlü ilave göreve hazırdır." denildi.

ANTALYA VE MUĞLA'YA 13 MİLYON TL EK KAYNAK

Bakan Yanık, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Yangınların başladığı ilk andan itibaren nakdi desteklerimizi ivedilikle Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma (SYD) Vakıflarımıza ilettik. Yangının devam ettiği Antalya SYD Vakfımıza 10 milyon TL, Muğla SYD Vakfımıza da 3 milyon TL ek kaynak daha gönderiyoruz. Vatandaşlarımızın ihtiyaçlarına göre desteklerimiz artarak sürüyor. Sürecin başından bu yana yangından etkilenen bölgelere toplamda 34 milyon TL destek gönderdik" dedi.

MHP'DEN HAYVANLARI ÖLEN KÖYLÜLER İÇİN YARDIM KAMPANYASI

MHP Genel Başkan Yardımcısı Sadir Durmaz, yaptığı yazılı açıklamada, "Genel Başkanımız Sayın Devlet Bahçeli'nin talimatlarıyla; hayvanları yangında telef olan köylülerin acısını hafifletmek ve bütçelerine katkı sağlamak maksadıyla MHP il ilçe teşkilatları ve belediyelerinden hayvanları telef olan ailelere 5 keçi, 5 koyun ve 2 düve yardımı yapılması maksadıyla kampanya başlatılmıştır" dedi.

KIZILAY EKİPLERİ GÖREV BAŞINDA

Orman yangınlarıyla mücadele eden ekipler ile afetzedelere yardım ulaştıran Kızılay, Muğla'nın farklı ilçelerinde süren ve yerleşim yerlerini tehdit eden yangınlarda da görev başında. Acil ihtiyaçları karşılamaya devam eden ekipler, bir yandan da ihtiyaç tespitleri yapıyor.

Muğla'nın Bodrum, Marmaris, Milas ve Seydikemer ilçelerindeki orman yangınlarından etkilenenlere 13 mobil beslenme aracı ve 1 sahra mutfağıyla günlük 51 farklı dağıtım noktasında beslenme desteğinde bulanan Kızılay, afetin ilk gününden bu yana alanda bulunan toplam 100 insani yardım aracı ile 2 bin 342 afet uzmanı ve gönüllüsüyle birlikte sahada faaliyetlerine devam ediyor.

GÜNLÜK 10 BİN 185 KİŞİLİK SICAK YEMEK HİZMETİ

Gıda kolisi, hijyen malzemesi, kumanya, içecek ve su gibi yardım malzemelerinin gün boyunca ihtiyaç bölgelerine ulaştırılmasını sağlayan Kızılay, günlük 10 bin 185 kişilik sıcak yemek hizmeti sunuyor.

Yangın bölgelerinin durumlarını yakından takip eden Kızılay ekipleri, ihtiyaca göre de ekiplerini yönlendiriyor.

AZERBAYCAN'DAN 220 KİŞİLİK EKİP TÜRKİYE'DE

Türkiye'nin farklı noktalarında çıkan orman yangınlarıyla mücadeleye destek için Azerbaycan'dan gelen 220 kişilik ekip önceki gece saatlerinde ülkeye giriş yaptı. 41'i itfaiye aracı olmak üzere toplam 53 araçlık konvoy, Ordu'da yakıt ikmali yaptı. Ekip daha sonra yola devam etti.

AHIR ÇATISI ENKAZINDAKİ KEÇİ, 6 GÜN SONRA CANLI ÇIKTI

Antalya'nın Manavgat ilçesi Oymapınar Mahallesi'nde 6 gün önce başlayan orman yangınının ilk gününde, Tahir Yılmaz'a ait ahır ve ev tamamen yandı. Altı gün sonra ekipler çöken ahır çatısının enkazını kaldırdığında, altında canlı bir keçi olduğunu gördü. Hayvana ilk müdahaleyi ekipte gönüllü çalışan veteriner hekim Hasan Gökhan Özhasenekler yaptı. İlk aşamada su verilen ve oldukça susadığı gözlenen hayvan, serum ve yanık tedavisi uygulanarak, gözetim altına alındı.

YANGINDA KRİTİK GÖREV 'ATEŞ KUŞLARI'NIN

Antalya'nın Manavgat ilçesinde 6 gün önce başlayan orman yangını, hala devam ediyor. Hem havadan hem de karadan müdahalenin sürdüğü yangın için Türkiye'nin birçok noktasından ekipler, destek için geldi. Rusya, Ukrayna, Moldova, İran ve Gürcistan'dan gelen helikopterler, yangınla mücadelede kolaylık sağlıyor. Helikopterler, yangın söndürme faaliyetlerine sabahın erken saatlerinde başlayıp, hava kararana kadar devam ediyor. Hava kararınca ikmal ve bakım için de 'yuva' denilen Ulualan Yangın Yönetim Merkezi'ne geliyor. Burada pilotlar dinlenirken, helikopterlerin ise bakım ve ikmalleri yapılıyor. Pilotlar, kendi aralarında Ulualan Yangın Yönetim Merkezi'ne 'yuva', helikopterlere ise 'ateş kuşu' diye hitap ediyor. 'Ateş kuşları' devasa görüntüleriyle pistte yer alıyor.

SU TANKI 2,6 TON SU ALIYOR

Helikopterlerin su atışı yaptığı tankın içine çok sayıda kişi rahatlıkla girebiliyor. Büyük boyutlarda üretilen tank, helikopterin alt kısmına mekanizmayla bağlanıyor. Su doldurma havuzlarına giden helikopter, 2 bin 600 kilo suyu hazneye doldurup, yangın bölgesine geldiğinde tankın alt kısmından suyu bırakıyor.

MAĞARA MAHSUR KALAN ÇOBAN VE 45 KEÇİSİ KURTARILDI

Antalya'nın Manavgat ilçesinde çıkan yangında alevlerden kurtulmak için sığındığı mağarada mahsur kalan çoban ve 45 keçisi kurtarıldı. Kahramankazan Belediyesi Arama Kurtarma Birliği tarafından kurtarılan çoban ve keçileri, kamyon yardımıyla bölgeden tahliye edildi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.