Hava Durumu

Yanlış klima kullanımına dikkat!

Uzmanlar, yanlış klima kullanımının özellikle sinüzitli hastalarda orta kulak iltihabına yol açabileceğini belirterek, "Yüz felcine de dikkat" uyarısında bulunuyor.

Haber Giriş Tarihi: 15.06.2012 10:56
Haber Güncellenme Tarihi: 15.06.2012 10:56
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Yanlış klima kullanımına dikkat!

Doruk Sağlık Grubu İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Önder Akkaya, yanlış klima kullanımının olumsuz etkilerinden bahsetti. Sıcak yaz günlerinde insanların en çok ilgi gösterdiği araçlardan olan klimaya karşı vatandaşları uyaran Akkaya, "Sıcak günlerde bizim bir kaçış yolumuz klimalardır. Klimalar bizi rahatlatıyor ama bazı riskleri var. Yanlış kullanıldığı zaman klima ve soğutma sistemleri birtakım sağlık problemlerini beraberinde getiriyor. Klima ile ortam havasının hızlı soğutulması, kas ve iskelet sisteminde birtakım problemlere yol açar. Ani soğutma sebebiyle vücudun adaptasyon mekanizması bozulabilir. Özellikle kas, sırt ve göğüs kafesinde ağrılar olabilir. Kramplar karşımıza çıkabilir. Klimayı direkt vücudumuza temas ettirmemeliyiz. Klimanın rüzgarına direkt maruz kalmamalıyız" dedi.

YÜZ FELCİ UYARISI
Ortam havasının yavaş soğutulması gerektiğini dile getiren Akkaya, "Bu şekilde yapılırsa vücudun ortam sıcaklığına adaptasyonu daha kolay olabilir. Özellikle sinüzitli hastalarda orta orta kulak iltihabı da olabilir. Sinüzitlerin beyin içine yayılmasıyla beyin iltihaplanması da olabilir. Orta kulak iltihabı geliştikten sonra yüz felci gibi riskler de yaşanabilir. Klima kullanımıyla ilgili akciğerle ilgili problemler var. Bronşit ve zatürre bunların arasında yer alan iki rahatsızlık. Yanlış klima kullanımı sebebiyle bunlar da karşımıza çıkabilir" diye konuştu.

"BOL SU TÜKETİN"
Sıcak yaz günlerinde su tüketimine dikkat çeken Akkaya, şöyle devam etti:
"Açık havalarda, gölge ortamlarda ve havalanması uygun yerlerde bulunulmalı. Soğuk su içinde beklemek risk olur. Özellikle sıcak ortamlarda hipertansiyonu, kalp rahatsızlıkları olan insanlar bir miktar daha risk altında. Mutlaka yaz döneminde sıvı alımını artırmak gerek. Normalde 1,5 litre su içilmesi yeterlidir. Sıcak havada deri yoluyla sıvı kaybı daha çok olacağından 2 litrenin üzerinde sıvı almak vücuda iyi gelir."
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.