Hava Durumu

Yeni hedef İsa peygamber ile Meryem Ana'nın 'ırkçı' heykelleri

Konfederasyon generallerinden başlayıp Amerika kıtasını keşfeden Kristof Kolomb'a sıçrayarak eski başkanlara uzanan heykel yıkma seferlerinin yeni hedefi olarak İsa peygamber ile Meryem Ana gösterildi.

Haber Giriş Tarihi: 23.06.2020 17:10
Haber Güncellenme Tarihi: 23.06.2020 17:10
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Yeni hedef İsa peygamber ile Meryem Ana'nın 'ırkçı' heykelleri

ABD'de George Floyd protestolarının beraberinde getirdiği kölecilik, ırkçılık, sömürgecilikle bağlantılı tarihi kişiliklerin heykellerinin yıkılması furyası, İsa peygamber ile Meryem Ana'ya kadar geldi dayandı.

Black Lives Matter (Siyah hayatlar değerlidir) hareketinin öncülerinden olan sivil haklar savunucusu-yazar Shaun King, tarihi kaynaklara göre Filistin'in Beytüllahim kentinde doğan ve Aramice konuşan İsa peygamber'in kültürel nitelikli heykellerini 'ırkçı propaganda', 'beyaz ırkın üstünlüğünü dayatma biçimi' diye niteledi.

Duvar resimleriyle vitraylar da

Shaun King, ABD'de Konfederasyon generallerinden başlayıp Amerika kıtasını keşfedip fetih ve kırım dönemini başlatan Kristof Kolomb'a sıçrayarak eski başkanlara uzanan heykel yıkma seferlerinin yeni hedefi hakkında şöyle tweetledi:

"Evet, bence de beyaz Avrupalıların diktiği ve İsa olduğunu iddia ettiği heykeller de devrilmeli. Bunlar beyaz üstünlüğünün bir biçimi. Hep öyleydiler."

Meryem ile İsa kökenleri bakımından esmer olmaları gerekirken genelde beyaz tenli, sarı saçlı, mavi gözlü tasvir edilirken, King, "Beyaz İsa, Avrupalı annesi ve onların beyaz dostlarının tüm duvar resimleri ve vitrayları da aşağı indirilmeli" dedi.

Demokrat Parti'nin başkan adaylığı yarışından çekilen 'sosyalist' Senatör Bernie Sanders'ın kampanyasındaki sağ kolu olan King, bunların 'beyaz üstünlüğünün bariz biçimi' ve 'baskı ile ırkçı propagandanın araçları' olarak yaratıldıklarını söyleyerek "Hepsi devrilmeli" diye altını çizdi.

King'in hedef göstermesinin öncesinde, muhafazakar kesimin önde gelenleri, heykel yıkma furyasında sıranın İsa'ya geleceği iddiasında bulunup alarm zilleri çaldırmıştı.

Ku Klux Klan'la kıyaslama

King'in bugün attığı tweet ise muhafazakar film yapımcısı Mike Cernovich tarafından 'federal nefret suçlarına tahrik' olarak değerlendirildi ve Ku Klux Klan'ın 'kiliselere yönelik terör kampanyasıyla' kıyaslandı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.