Hava Durumu

Yeniden ihya edeceğiz

Gül, "Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü'nü, Karadeniz havzasının temel bölgesel örgütü yapan siyasi iradeyi yeniden ihya etmeyi hedefliyoruz'' dedi.

Haber Giriş Tarihi: 26.06.2012 18:02
Haber Güncellenme Tarihi: 26.06.2012 18:02
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
 Yeniden ihya edeceğiz

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü (KEİ) 20. yıl dönümü devlet ve hükümet başkanları zirve toplantısında yaptığı konuşmada, KEİ'nin önemine işaret etti.

Böyle bir işbirliği örgütünün fikir babası ve ev sahibi olmanın ve 20. yıl dönümünü kutlamanın Türkiye için büyük bir onur kaynağı olduğunu söyleyen Gül, şöyle devam etti:

''20 yıl zarfında örgütsel yapısını tamamlayarak geniş Karadeniz bölgesinde tüm bölge ülkelerini kucaklayan KEİ, olgunlaşma sürecini tamamlamış ve tam teşekküllü bir uluslararası örgüt haline gelmiştir. Artık önümüzde yapılması gereken bölgemizin zengin doğal ve insani kaynaklarını harekete geçirerek her alanda işbirliğini geliştirmek ve KEİ'yi hak ettiği etkinliğe ulaştırmaktır.''


Zirvenin İstanbul'da yapılmasının önemi

KEİ'nin 20. yıl zirvesinin İstanbul'da yapılmasını anlamlı bulduğunu belirten Gül, ''İstanbul ruhunun yeniden canlanacağına ve üye ülkelerin örgütün gelecek on yıllarına yön gösterecek haritaya şekil verecek siyasi iradeyi kararlı ve güçlü bir şekilde yansıtacaklarına tüm kalbimle inanıyorum. 20 yıl önce burada örgütü, kaygan bir uluslararası zemin ve belirsizlik ortamına karşı üye ülkelerin güçlü işbirliği arzuları ve ortak hedefleriyle inşa ettik'' diye konuştu.
Cumhurbaşkanı Gül, KEİ'nin aradan geçen süre zarfında bölgede huzur, istikrar ve işbirliğinin tesisinde önemli bir rol oynadığını da belirterek, ''Bugün burada bölge ülkeleri açısından KEİ'yi Karadeniz havzasının temel bölgesel örgütü yapan siyasi iradeyi yeniden ihya etmeyi hedefliyoruz'' dedi.


Avrasya kıtasının tam kalbi

Cumhurbaşkanı Gül, ''Hepsinden önemlisi tüm bunların yolunu açan ve bugün bizleri biraraya getiren samimi ve güçlü bir siyasi iradeye sahibiz. Avrasya kıtasının tam kalbinde yer alan geniş Karadeniz bölgesi tarihi İpek Yolu'ndan günümüzdeki stratejik enerji hatlarının koridorlarına kadar bölgesel ve küresel sürdürülebilir kalkınma ve istikrar açısından hep kilit öneme sahip olmuştur'' diye konuştu.
KEİ'nin daha da etkin kılınmasıyla Karadeniz bölgesinin sesini küresel ölçekte daha iyi duyurabileceğini anlatan Gül, ayrıca artan jeopolitik ve ekonomik öneminin meyvelerini en iyi biçimde değerlendireceğini söyledi.
Gül, konuşmasının sonunda KEİ'nin yeni bir ivmeyle güç kazanmasını diledi.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.