Hava Durumu

Yetkililer uyardı! Kansere neden oluyor

Fransa'da resmi makamlar, nadir görülen bir kanser türüne yol açabileceği endişesiyle birçok meme büyütme operasyonunda tercih edilen pürüzlü silikon protezlerin kullanılmamasını tavsiye etti.

Haber Giriş Tarihi: 27.11.2018 19:45
Haber Güncellenme Tarihi: 27.11.2018 19:45
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Yetkililer uyardı! Kansere neden oluyor

Meme yatağında kaymaması için dış düzeyi düz olanlara kıyasla daha fazla tercih edilen pürüzlü protezlerin, Anaplastik Büyük Hücreli Lenfoma (ALCL) kanserine yol açabileceği belirtiliyor.

Bu kanser türü, protezin etrafındaki yara kapsülünde oluşuyor ve ağrı ve şişme belirtileri gösteriyor.

Hastalık, protez ve kapsüllerin çıkarılmasıyla tedavi edilebiliyor. Ancak tedavi edilmezse, tüm vücuda yayılıp ölüme neden olabileceği belirtiliyor.

PÜRÜZLÜ MEME PROTEZİ İLİNTİLİ 615 VAKA TESPİT EDİLDİ

The Guardian'ın haberine göre, dünya genelinde estetik cerrahlardan toplanan verilere göre bu tür protezlerin kanserle ilişkilendirildiği 615 vaka tespit edilirken, bu vakaların 16'sının ölümle sonuçlandığı aktarıldı.

Fransa'da düzenleyici kurum olan Tıp ve Sağlık Ürünleri Dairesi (ANSM) de, vakaların araştırıldığı sırada cerrahlara pürüzlü meme protezi yerine düz meme protezi kullanmaları tavsiyesinde bulundu.

ANSM'nin bu konudaki kararını, hastalar, doktorlar ve sektör temsilcilerinin katılacağı Şubat'taki Kongre'den sonra verileceği açıklandı.

Meme büyütme operasyonlarının çoğunda pürüzlü protezler kullanıldığı İngiltere'de de 45 vaka bildirildiği ve vakalardan birinin ölümle sonuçlandığı aktarıldı.

MEME PROTEZİ OPERASYONUNA BAĞLI KANSER RİSKİ 24 BİNDE 1

İngiliz sağlık yetkilileri, meme protezi operasyonlarında kanser riskinin 24 binde bir olduğunu söylüyor.

Öte yandan ABD'de 252 vaka rapor edilmiş durumda. Ancak uzmanlar teşhis edilmemiş olası vakaları göz önüne alarak bu sayının 800 ilabin arasında olabileceğini belirtildi.

Avustralya'nın düzenleyici kurumu Tedavi Ürünleri Dairesi de 72 vaka tespit edildiğini ve ALCL riski taşıyan hasta sayısının bin ila 10 bin arasında olduğunu duyurdu.

İLK VAKA 1997'DE

İngiltere'de meme protezleriyle lenfoma arasındaki olasıya bağlantıya işaret eden ilk vaka 1997'de görüldüğü ancak İngiltere İlaç ve Sağlık Ürünleri Kurumu'nun, başka ülkelerde de benzer vakalar görülmesi sonrası ilk uyarısını 2011'de yayınladığı belirtildi.

Bazı kadınlar, bu uyarıya rağmen olası riskler konusunda doktorların kendilerini bilgilendirmediğini söylüyor.

Bu gelişmenin Fransa ve diğer ülkelerdeki meme protezi operasyonlarıyla ilgili tartışmayı alevlendirebileceği belirtilirken, birçok kadın, doktorlar tarafından yeterince bilgilendirilmediği görüşünde.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.