Hava Durumu

Yüksek sıcaklıkta kaynayan pekmezde kanserojen tehlikesi!

Kansızlığa, öksürüğe iyi gelen pekmez hem kahvaltı sofralarının hem de şifa kürlerinin değişmez malzemelerinden biri. Ancak pekmezin üretiminde yapılacak basit bir hata pekmezin kanserojen etkiye sahip olmasına yol açıyor! Üstelik evde pekmez yapıyorsanız veya bazı şifa kürlerinde kullanıyorsanız pekmez yapımına çok dikkat etmeniz gerekiyor. Peki pekmezin kanserojen etkiye sahip olmaması için ne yapmanız gerekiyor?

Haber Giriş Tarihi: 06.12.2021 09:24
Haber Güncellenme Tarihi: 06.12.2021 09:24
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Yüksek sıcaklıkta kaynayan pekmezde kanserojen tehlikesi!

Özellikle kansızlığa iyi gelen pekmezin sağlığımıza olan faydaları saymakla bitmez. Ancak şifa bulacağım derken sağlığımızdan olmamak için pekmezi doğru bir şekilde tüketmek çok önemli.

Kansızlığa, öksürüğe iyi gelen pekmez hem kalvaltı sofralarının hem de şifa kürlerinin değişmez malzemelerinden biri. Ancak pekmezin üretiminde yapılacak basit bir hata pekmezin kanserojen etkiye sahip olmasına yol açıyor!

Üstelik evde pekmez yapıyorsanız veya bazı şifa kürlerinde kullanıyorsanız pekmez yapımına çok dikkat etmeniz gerekiyor. Peki pekmezin kanserojen etkiye sahip olmaması için ne yapmanız gerekiyor?

PEKMEZ NASIL YAPILIR?

Üzümler hasattan sonra yıkanır ve sapı çöpleri ayrılır.

Elde edilen şıra odun ateşinde yüksek sıcaklıkta yaklaşık 130 derecede kaynatılır.

Yüksek sıcaklıkta şıra kaynatılarak yoğun kıvamda bir pekmez elde edilir.

Bu geneksel olan yöntem. Ancak burada ciddi bir sorun var.

Çünkü şıranın odun ateşinde kaynama noktasında ateşin şıraya değmesinden dolayı içindeki şekerin yanıp HMF denilen kanserojen madde oluşma ihtimali ortaya çıkıyor.

HMF ısıl işleme maruz kalan gıdalarda indirgen şekerler ve aminoasitlerin tepkimeye girmesiyle oluşuyor. Birçok gıdada, miktarları ısı işlemini azaltmak için sınırlandırılmış durumda.

Meyve suyu, reçel, marmelat, pekmez, bal gibi ısı işlemine maruz kalan gıdalarda HMF oluşabiliyor ve gıdada HMF bulunma miktarı, o gıdanın kalitesinin belirlenmesinde önemli bir faktör.

Buna karşı önlem almak için pekmezin 120-130 derece sıcaklığa çıkmadan 50 derecede ısıtılması gerekiyor.

Özellikle kaynama noktasında düzenli karıştırmanın çok düzgün yapılması gerekiyor.

Şıra durağan halde kaynamaya bırakılırsa, içindeki şeker yanarak HMF adı verilen kanserojen maddeye dönüşme ihtimali oluşuyor.

Bu nedenle çok düzgün ve düzenli bir karıştırma gerekiyor.

Geleneksel yöntemde 10 kilo üzümden 1 kilo pekmez elde edilebiliyor.

Ancak pekmezde HMF maddesinin oluşmaması için geliştirilen yöntemle 6-7 kilodan 1 kilo pekmez elde edilebiliyor.

Bu da aldığınız pekmezin fiyatında ciddi bir belirleyici rol oynuyor.

Sağlık, her şeyin başında geliyor. Bu nedenle "şifa bulayım" derken sağlığınızdan olmamak için hem aldığınız pekmezin kalitesine, nasıl üretildiğine hem de evde tükettiğiniz pekmezi bir sağlık küründe kullanacağınız zaman ısıtmanız gerekiyorsa ısı derecesine çok dikkat etmeniz gerekiyor.

Pekmezin asla kaynatılmaması, yüksek sıcaklıkta pişirilmemesi gerekiyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.