Hava Durumu

Yunanistan'ın planı ifşa oldu

ABD ile yarın savunma iş birliği anlaşmasının beş yıl süreli güncellenmiş yeni protokolünü imzalamaya hazırlanan Yunanistan'da neler oluyor? ABD'nin 15 adet F-15 uçağını Yunanistan'a sevk etmesi bazı soru işaretlerini de beraberinde getirdi. Detayları CNN TÜRK Atina Temsilcisi Yorgo Kirbaki aktardı.

Haber Giriş Tarihi: 13.10.2021 14:48
Haber Güncellenme Tarihi: 13.10.2021 14:48
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Yunanistan'ın planı ifşa oldu

Yunanistan ve ABD, Karşılıklı Savunma İşbirliği Anlaşması'nı (MDCA) beş yıllık uzatmayı imzalamaya hazırlanırken, Atina, yeni anlaşmanın imzalanmasını takip eden veya eşlik edecek metinde Yunan egemenlik haklarına atıfta bulunulması için baskı yapıyor gibi görünüyor.

ABD ve Yunanistan'ın ülkeye giden savaş uçakları için farklı açıklamalarda bulunması, konuyla ilgili kuşkuları artırdı. Kirbaki son durumu şöyle aktardı:

15 F-15 savaş uçağı neden Yunanistan'a sevk edildi ve Yunan basınının bu konuda tepkisi ne?

Öncelikle bu tatbikatın tarihleri konusunda herhangi bir açıklama yok. Yunan Genelkurmay Başkanlığı'nın açıklamasında 15 adet F1-15 tipi Amerikan savaş uçağının tatbikat için geçtiğimiz günlerde Larisa şehrindeki Yunan askeri üssüne geldikleri belirtiliyor.

Aynı açıklamada tatbikat senaryoları içinde gelişmiş savunma ve saldırı taktikleri, hava muharebe, deniz ve karadaki hedeflerin vurulması, deniz ve havadan gelen saldırılara karşı korunma ve savaş gemileriyle iş birliği maddeleri sıralanıyor.

Açıklamada ayrıca "Amerikan savaş uçaklarının Larisa'ya gelmeleri ve planlanan ortak eğitimler, iki ülke silahlı kuvvetlerinin Doğu Akdeniz ve Balkanlarda güvenlik ve istikrara katkıda bulunmak için ortak hedefleri çerçevesinde gerçekleştiriliyor" denildi.

ABD Hava Kuvvetleri'nin açıklamasında ise, Avrupa-Afrika Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nın öncülüğünde düzenlenecek tatbikata Yunanistan'dan başka Bulgaristan, Romanya ve Kanada'nın da katılacağı belirtildi.

Yarın Washington'da ABD ve Yunan Dışişleri Bakanları iki ülke savuma iş birliği anlaşmasının güncellenmiş yeni protokolünü imzalayacaklar. F-15 uçaklarının Larisa'ya gelmeleri ve ortak tatbikat Yunan basınında çok önemli bir gelişme olarak duyuruldu.

Washington'da atılacak imzalar öncesi Yunanistan'da ortam nasıl? Protokolün uzatılması hakkında konuşulan konular neler?

Bir memnuniyet var. Ama kesin sonuç anlaşmada ne getireceği hala biraz belirsiz. Yunan medyasındaki haberlere bakılırsa bu protokol ilk kez 5 yıllık olacak. Her sene yenileniyordu. Girit ve Meriç hududu yakınındaki Dedeağaç'ta ABD'nin eski varlığını artıracağı haberleri de yer alıyor.

Yunanistan'ın Girit, Dedeağaç ve Larisa ve Orta Yunanistan'daki bazı askeri tesis ve alt yapılarını ABD silahlı kuvvetlerine kolaylıklar sağlamak için tahsis edeceği de belirtiliyor.

Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias geçtiğimiz günlerde To Vima Gazetesi'ne verdiği demeçte şunları söyledi: "Seçilen bölgelerden birinin Türkiye'nin kara sınırlarına çok yakın olduğunu söyledi. Eğer geçen yıl Meriç'te yaşananları (sığınmacı krizi) göz önüne alırsak bu bölgenin önemi ortada. Dedeağaç, boğazlardan geçmeleri gerekmeden Amerikan askeri güçlerinin Bulgaristan ve Romanya'ya ulaşabilmelerini sağlayabiliyor."

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.