Hava Durumu

#Kooperatif

Bursa Hakimiyet - Kooperatif haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Kooperatif haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Bursa'da kooperatifleşen kadınlar doğal ürünlerden organik makarna ve erişte üretiyor Haber

Bursa'da kooperatifleşen kadınlar doğal ürünlerden organik makarna ve erişte üretiyor

Evde üretim yapan 7 kadın 2021'de Yıldırım Belediyesinin desteğiyle bir araya gelerek Emirsultan Kadın Girişimi ve Üretim Kooperatifini kurdu. Bu yıl yeniden yapılanan kooperatifte yerel üreticiden doğal ürünler alan kadınlar, bu ürünleri kestaneli, fesleğenli, cevizli makarna ve erişte haline getiriyor. Ayrıca el yapımı mantı, reçel, turşu ve sos üreten kooperatif üyesi kadınlar, ürünlerini yurt dışına satmayı hedefliyor. Kooperatif Başkanı Dilara Gani, AA muhabirine, Le Cordon Bleu Aşçılık Okulu'nda eğitim aldığını anlattı. Yerel üreticiden aldıkları ürünleri kullandıklarını belirten Gani, "Buradaki amacımız onlara destek vermek. Organik gıdaya önem veriyoruz. Kendimiz üretmeye çalışıyoruz. Her şeyimiz organik, el yapımı." dedi. Gani, erişte ve makarnayı çeşitli ürünlerle lezzetlendirdiklerini belirterek, şöyle konuştu: "Kestaneden un yapıyoruz. Bu unla kestaneli makarna yapıyoruz. Fesleğen alıyoruz ya da üretiyoruz. Onunla da fesleğenli makarna yapıyoruz. Ağaçlarımızdan, tarlalarımızdan ceviz topluyoruz. Cevizleri kurutup öğüterek un haline getiriyoruz. Bundan da makarna yapıyoruz. Pancarı aynı şekilde alıp kuruttuktan sonra yine onu da un haline getiriyoruz. Her şeyi tamamen organik. Makarnalarımıza köylülerden aldığımız organik yumurtaları ekliyoruz." Ürünleri stantlar aracılığıyla ve tanıdıklarına sattıklarını ifade eden Gani, Yıldırım Belediyesi tarafından kendilerine tahsis edilen alanda rezervasyonla doğum günü, kutlama ve altın günü etkinlikleri için pasta, Boşnak böreği, tatlı ve mantı gibi çeşitli gıda ürünleri de yaptıklarını dile getirdi. Aktif çalışan 7 kişiyle üretimi sürdürdüklerini belirten Gani, şunları kaydetti: "Hedefimiz daha fazla mağazaya, markete kendimizi duyurmak. Yaptığımız ürünler tamamen organik ve doğal olduğu için çocuklar da bunlardan beslenebiliyor. O yüzden gönül rahatlığıyla söyleyebilirim ki her şey çok doğal, herkes rahatlıkla tüketebilir." Kooperatif üyesi 52 yaşındaki Arzu Şenol da bu yaşına kadar hiç çalışmadığını ve iki kızını büyüttüğünü anlattı. Çalışmaktan duyduğu mutluluğu dile getiren Şenol, "Kızım yurt dışına üniversiteye gidince bana burası bir eğlence oldu. Evde yufka, makarna, tarhana, turşu yapıyordum. Burada çalışma imkanınız olunca daha da bir güzel oldu." dedi.

Bursa Gemlik zeytini dünya yolunda Haber

Bursa Gemlik zeytini dünya yolunda

Bayrak, 1998 yılına kadar birçok firmanın kooperatiften zeytin alıp işlediğini belirterek, "Bizden alıyorlar ürünü ve güzel kazanıyorlar. Çünkü bizim ürünlerimiz adeta yok satıyor. Biz de kendimiz işleyelim, zeytinimizden kendimiz kazanalım istedik ve yola koyulduk," dedi. DALINDAN SOFRAYA KOOPERATİF ÜRETİMİ Katırlı Mahallesi'nde 150 hane ve 200 ortak bulunduğunu ifade eden Bayrak, ürünleri öncelikle kendi ortaklarından, ihtiyaç halinde ise çevre mahallelerdeki güvenilir üreticilerden temin ettiklerini söyledi. Zeytinlerin güneye bakan yamaçlarda yetiştiğini vurgulayan Bayrak, "İyi bir lezzet ve aroma yakaladık. Bu lezzeti sürdürmemiz gerekiyor. Kuru tarım yapıyoruz, doğanın verdiği suyla üretiyoruz. Genelde şarküteriler alıyor bizden. Ambalajlamayı ve satışı da kendimiz yapıyoruz," dedi. Bayrak, iyi bir zeytinin yetiştiği yer kadar işlenme aşamasının yani mutfağının da önemli olduğuna dikkati çekerek "Ben kendim ambalajlıyorum ve kendim satıyorum. Dalından sofraya tüm aşamalar kooperatifimizden geçiyor." dedi. YILDA 5 BİN TON ÜRETİM, 50 TON İHRACAT Katırlı'da yılda yaklaşık 5 bin ton zeytin üretildiğini belirten Bayrak, bu ürünlerin neredeyse tamamının kooperatif tarafından işlendiğini söyledi. Yurt dışından yoğun talep aldıklarını ancak yalnızca İsviçre'ye ihracat yaptıklarını belirten Bayrak, "Yılda 50 ton gönderiyoruz. Almanya, Fransa gibi ülkeler de istiyor ama biz iç piyasayı da ihracatı da dengeli tutmaya çalışıyoruz. Şimdilik İsviçre yeterli," dedi. "ALMANYA'YA EVET DESEK İÇ PİYASAYA ÜRÜN KALMAZ" Almanya'dan gelen taleplere olumlu yanıt vermeleri halinde iç piyasaya ürün kalmayacağını ifade eden Bayrak, "Benim vatandaşım kıymetli. Ürün yetiştirememem iç piyasa bir tane yiyemez. Bu toprakların eşsiz lezzeti ve aromasını neden yabancılar yesin," dedi. Zeytinleri doğal yöntemlerle işlediklerini vurgulayan Bayrak, "Aromasının sırrı belki burada gizli. Yabancı madde, kimyasal yok içinde. Koruyucu kullansak bu aromayı alamayız. Zeytin bir yıl sonra ekonomiye kazandırılabiliyor. 8 ay bekliyor, sonra imalata alıyorsunuz, ardından pazara sunuyorsunuz," diye konuştu.

logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.