Hava Durumu

Ayak ağrısının sebebi 'freiberg' olabilir!

Vücudumuzun tüm yükünü çeken ayaklarımızda ortaya çıkan ağrılar oldukça can sıkıcı olabiliyor. Ayak tarak kemiklerinde ölü doku oluşması olarak tanımlanan freiberg hastalığının bu ağrıların sebebi olabileceğini söyleyen Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Nurhan Barutçu önemli bilgiler paylaştı.

Haber Giriş Tarihi: 23.05.2022 15:30
Haber Güncellenme Tarihi: 23.05.2022 15:30
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Ayak ağrısının sebebi 'freiberg' olabilir!

Ayak ağrılarına yol açan freiberg hastalığının en çok 3'üncü tarak kemiğinde meydana geldiğine, 6-20 yaş döneminde daha sık görüldüğüne vurgu yapan Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Nurhan Barutçu, rahatsızlığın tekrarlayıcı travmalardan veya damarsal problemler nedeniyle oluşabildiğini kaydetti.

'Kadınlarda 3 kat fazla görülüyor'

Freiberg hastalığının tarak kemiklerinin zarar görmesiyle alakalı olduğunu anlatan Dr. Nurhan Barutçu, hastalığın kadınlarda daha sık göründüğünden bahsetti. Barutçu, hastalığın tedavi döneminde yüksek topuklu ayakkabılar kullanılmaması gerektiğini anlatarak şu detaylara dikkat çekti:

"En çok ayaklara aşırı yüklenme nedeniyle tarak kemiklerinin zarar görmesi sonucu oluşuyor. Kadınlarda görülme ihtimali erkeklerden 3-4 kat daha fazladır. Tutulan bölgede yumuşak doku şişliği, ağrı olur. Ayak üzerine basınca ve parmakları hareket ettirince ağrı olur. Belirtiler birkaç haftada kaybolur. Tanısı için radyolojik görüntüleme yöntemleri kullanılır. Başlangıçta osteopeni (kemik yoğunluğunda azalma), sonrasında tarak kemiğinde düzleşme, düzensizlik ve dansite artışı görülür. İleri dönemlerde eklem aralığında daralma görülür. Tedavide erken dönemde ağrıyı hafifletmek için metatarsal yastık kullanılabilir. Alçak topuklu ayakkabılar ve istirahat önerilir. Yüksek topuklu ayakkabılardan da kaçınılmalı."

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.