Hava Durumu

Bayramda çok yemek nelere sebep olur?

Bir ramazan ayının daha sonuna gelirken bayramı normal hayata bir geçiş olarak düşünmeli ve ona göre bir beslenme disiplini benimsememiz gerekmektedir. Ramazan ayında günlük tüketilen öğünlerde ve tüketilen besinlerin içeriğinde azalma meydana gelmektedir. Aynı şekilde beslenme alışkanlıkları da değiştiği için ramazan sonrası bir anda eski alışkanlıklarımıza dönmemiz bizi zorlayacaktır. Diyetisyen Gözde Karaca bayramda çok yemek yemenin sebep olabileceği durumları ve sağlıklı beslenmenin ipuçlarını verdi.

Haber Giriş Tarihi: 04.05.2022 19:55
Haber Güncellenme Tarihi: 04.05.2022 19:55
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Bayramda çok yemek nelere sebep olur?

Ramazan öncesi gibi sık ve yoğun beslenmeye bir anda geçiş yapmaya çalışmak hazımsızlık gibi bazı mide sorunlarına ve bağırsak sorunlarına sebebiyet verebilecektir. Bu sağlık sorunlarıyla bayramın keyfini kaçırmak istemiyorsak nelere dikkat etmeliyiz? 

Güne mutlaka kahvaltı ile başlanmalıdır. Bayram kahvaltısını bütün besin gruplarından zengin bir şekilde yapmak hem gözümüzü hem midemizi doyuracak hem de ihtiyacımız olan besin öğelerini karşılamamızı sağlayacaktır. Bu sayede tokluk süremiz de uzayacaktır. Kızartma gibi yöntemler yerine hafif bir kahvaltı tercih edilmelidir. 

Ramazan ayında yavaşlayan metabolizmayı hızlandırabilmek adına ara öğünler atlanmamalıdır. Meyve gibi bir ara öğünle hem tatlı ihtiyacımızı bastırmış olacağız hem de az az sık sık beslendiğimiz için bir sonraki öğünde gereksiz besin tüketiminin önüne geçmiş olacağız. 

Hazımsızlık yaşamamak adına besinler iyice çiğnenmeli, azar azar sık sık beslenmeliyiz. Beyine tokluk sinyali daha geç ulaştığı için hızlı besin tüketiminde ihtiyacımızdan fazlasını tükettiğimiz için yavaş yavaş çiğneyerek, yeme süresini uzatarak bu sorunun önüne geçilebilmektedir. 

Kabızlık yaşamamak adına sebze ve meyve tüketimini arttırmamız gerekmektedir. Özellikle misafirliklerdeki kaçamaklardan sonraki öğünü sebze ağırlıklı hafif geçirmek hem sindirim açısından hem de kilo verme açısından daha faydalı olacaktır. 

İlla tatlı tüketilecekse kızartma şeklinde hazırlanan ya da hamur işi olan tatlılar yerine ufak porsiyonlarda sütlü tatlılar tüketilmesi daha yararlı olacaktır. 

Ramazan sürecinde alışkanlık haline gelen gece atıştırmaları ramazan sonrasında da devam edilmemelidir. Mide sağlığının korunabilmesi adına son ana öğün ile uyku arasında en az 3 saat son ara öğün ile uyku arasında da en az 2 saat olacak şekilde yeme işlemi sonlandırılmalıdır. 

Hazımsızlık, kabızlık gibi sorunların önüne geçebilmek adına fiziksel aktiviteyi arttırmak aynı zamanda kalori açığı yaratmamıza da destek olacaktır.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.