Bilim insanları öneriyor! Vücudu omega-3'le dolduruyor
Bilim insanları öneriyor! Vücudu omega-3'le dolduruyor
Yaşı veya cinsiyeti fark etmeksizin herkesin omega-3 yağ asidi ihtiyacını karşılaması gerekiyor. Uzmanlar, omega-3 yağ asitleri için haftada iki kez somon gibi balık türlerinin tüketilmesini tavsiye ediyor. Belli sebeplerden dolayı balık yemeyen kişilerin ise bu ihtiyacı karşılamak için omega-3 açısından zengin bitkisel gıdalara yönelmesi öneriliyor. Neyse ki protein ve omega-3 alımı için balık yerine geçebilecek birkaç besin bulunuyor.
Haber Giriş Tarihi: 13.10.2023 11:18
Haber Güncellenme Tarihi: 13.10.2023 11:18
Kaynak:
Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Her porsiyonda yüksek miktardalif, protein, magnezyum ve manganez sağlayan keten tohumu, aynı zamanda bir omega-3 kaynağı olarak da değer taşıyor. Bir yemek kaşığı (10 gram) keten tohumu yaklaşık olarak 2 bin 350 mg ALA içeriyor. Bu miktar günlük önerilen miktarı fazlasıyla karşılıyor.
CHİA TOHUMU
Her porsiyonda yüksek miktarda lif ve protein sağlayan chia tohumu, omega-3 yağ asitleri bakımından da zengin bir yiyecek olarak konumlanıyor.
F vitamini olarak bilinen, 3 çift bağ içeren 18 karbonlu esansiyel bir yağ asidi olan ALA da chia tohumunun içerdiği besin öğelerinden bir tanesi.
CHİA TOHUMUN FAYDALARI
DİYET LİF KAYNAĞI: Çiya tohumları, çözünür ve çözünmez lif açısından zengindir. Lif, sindirim sistemini düzenler, bağırsak hareketlerini artırır ve tokluk hissi sağlar. Bu özellikleriyle kilo kontrolüne ve sindirim sağlığına katkıda bulunabilirler.
YÜKSEK ANTİOKSİDAN İÇERİĞİ:
Çiya tohumları, antioksidanlar açısından zengindir. Antioksidanlar, vücudu serbest radikallerden korur ve hücresel hasarı azaltabilir. Bu özellikleriyle kanser riskini azaltma potansiyeline sahiptirler.
KAN ŞEKERİNİ DENGELEME:
Çiya tohumlarının düzenli tüketimi, kan şekerini kontrol altında tutmaya yardımcı olabilir. Lif içeriği, şekerin daha yavaş emilmesine ve kan şekerinin ani yükselip düşmesini önlemeye yardımcı olabilir.
ENERJİ VE DAYANIKLILIĞI ARTIRMA:
Çiya tohumları, sporcular ve egzersiz yapan bireyler arasında enerji artırıcı ve dayanıklılığı artırıcı bir gıda olarak popülerdir. Su emme kapasiteleri yüksek olduğundan, suyla karıştırılarak jel benzeri bir yapı oluşturabilirler, bu da egzersiz sırasında hidrasyonu artırabilir.
KALP SAĞLIĞINI DESTEKLEME:
Çiya tohumları, kan basıncını düzenleyebilir, trigliserit seviyelerini azaltabilir ve kolesterol seviyelerini dengeleyebilir. Bu özellikler kalp sağlığını destekler.
CİLT SAĞLIĞINI İYİLEŞTİRME:
Çiya tohumlarının içeriğinde bulunan omega-3 yağ asitleri, cildin nem dengesini korumaya yardımcı olabilir, iltihaplanmayı azaltabilir ve cildin genel sağlığını destekleyebilir.
Yapılan araştırmalara göre; 19 yaş üstü yetişkin kadınların günde bin 100, erkeklerin ise bin 600 miligram (mg) ALA alması gerekiyor. Yalnızca bir yemek kaşığı (28 gram) chia tohumu, günlük olarak önerilen omega-3 yağ asidi alımını fazlasıyla karşılayarak 5 bin miligrama ulaşıyor!
BRÜKSEL LAHANASI
İçeriğindeki yüksek oranda K vitamini, C vitamini ve lif miktarına ek olarak Brüksel lahanası, ideal bir omega-3 yağ asidi kaynağı olma özelliği de taşıyor. Turpgiller familyasından gelen diğer sebzeler de omega-3 ve diğer besinler açısından zengin kabul ediliyor.
Yarım fincana denk gelen 44 gram çiğ Brüksel lahanası yaklaşık olarak 44 mg ALA içeriyor. Üstelik şaşırtıcı olsa da pişirilmiş Brüksel lahanası, çiğine kıyasla ALA açısından daha zengin oluyor. 78 gram pişirilmiş lahana, 135 mg omega-3 yağ asidi içeriyor.
Sizlere daha iyi hizmet sunabilmek adına sitemizde çerez konumlandırmaktayız. Kişisel verileriniz, KVKK ve GDPR
kapsamında toplanıp işlenir. Sitemizi kullanarak, çerezleri kullanmamızı kabul etmiş olacaksınız.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.
Bilim insanları öneriyor! Vücudu omega-3'le dolduruyor
Yaşı veya cinsiyeti fark etmeksizin herkesin omega-3 yağ asidi ihtiyacını karşılaması gerekiyor. Uzmanlar, omega-3 yağ asitleri için haftada iki kez somon gibi balık türlerinin tüketilmesini tavsiye ediyor. Belli sebeplerden dolayı balık yemeyen kişilerin ise bu ihtiyacı karşılamak için omega-3 açısından zengin bitkisel gıdalara yönelmesi öneriliyor. Neyse ki protein ve omega-3 alımı için balık yerine geçebilecek birkaç besin bulunuyor.
Her porsiyonda yüksek miktarda lif, protein, magnezyum ve manganez sağlayan keten tohumu, aynı zamanda bir omega-3 kaynağı olarak da değer taşıyor. Bir yemek kaşığı (10 gram) keten tohumu yaklaşık olarak 2 bin 350 mg ALA içeriyor. Bu miktar günlük önerilen miktarı fazlasıyla karşılıyor.
CHİA TOHUMU
Her porsiyonda yüksek miktarda lif ve protein sağlayan chia tohumu, omega-3 yağ asitleri bakımından da zengin bir yiyecek olarak konumlanıyor.
F vitamini olarak bilinen, 3 çift bağ içeren 18 karbonlu esansiyel bir yağ asidi olan ALA da chia tohumunun içerdiği besin öğelerinden bir tanesi.
CHİA TOHUMUN FAYDALARI
DİYET LİF KAYNAĞI: Çiya tohumları, çözünür ve çözünmez lif açısından zengindir. Lif, sindirim sistemini düzenler, bağırsak hareketlerini artırır ve tokluk hissi sağlar. Bu özellikleriyle kilo kontrolüne ve sindirim sağlığına katkıda bulunabilirler.
YÜKSEK ANTİOKSİDAN İÇERİĞİ:
Çiya tohumları, antioksidanlar açısından zengindir. Antioksidanlar, vücudu serbest radikallerden korur ve hücresel hasarı azaltabilir. Bu özellikleriyle kanser riskini azaltma potansiyeline sahiptirler.
KAN ŞEKERİNİ DENGELEME:
Çiya tohumlarının düzenli tüketimi, kan şekerini kontrol altında tutmaya yardımcı olabilir. Lif içeriği, şekerin daha yavaş emilmesine ve kan şekerinin ani yükselip düşmesini önlemeye yardımcı olabilir.
ENERJİ VE DAYANIKLILIĞI ARTIRMA:
Çiya tohumları, sporcular ve egzersiz yapan bireyler arasında enerji artırıcı ve dayanıklılığı artırıcı bir gıda olarak popülerdir. Su emme kapasiteleri yüksek olduğundan, suyla karıştırılarak jel benzeri bir yapı oluşturabilirler, bu da egzersiz sırasında hidrasyonu artırabilir.
KALP SAĞLIĞINI DESTEKLEME:
Çiya tohumları, kan basıncını düzenleyebilir, trigliserit seviyelerini azaltabilir ve kolesterol seviyelerini dengeleyebilir. Bu özellikler kalp sağlığını destekler.
CİLT SAĞLIĞINI İYİLEŞTİRME:
Çiya tohumlarının içeriğinde bulunan omega-3 yağ asitleri, cildin nem dengesini korumaya yardımcı olabilir, iltihaplanmayı azaltabilir ve cildin genel sağlığını destekleyebilir.
Yapılan araştırmalara göre; 19 yaş üstü yetişkin kadınların günde bin 100, erkeklerin ise bin 600 miligram (mg) ALA alması gerekiyor. Yalnızca bir yemek kaşığı (28 gram) chia tohumu, günlük olarak önerilen omega-3 yağ asidi alımını fazlasıyla karşılayarak 5 bin miligrama ulaşıyor!
BRÜKSEL LAHANASI
İçeriğindeki yüksek oranda K vitamini, C vitamini ve lif miktarına ek olarak Brüksel lahanası, ideal bir omega-3 yağ asidi kaynağı olma özelliği de taşıyor. Turpgiller familyasından gelen diğer sebzeler de omega-3 ve diğer besinler açısından zengin kabul ediliyor.
Yarım fincana denk gelen 44 gram çiğ Brüksel lahanası yaklaşık olarak 44 mg ALA içeriyor. Üstelik şaşırtıcı olsa da pişirilmiş Brüksel lahanası, çiğine kıyasla ALA açısından daha zengin oluyor. 78 gram pişirilmiş lahana, 135 mg omega-3 yağ asidi içeriyor.
GÜNÜN EN ÇOK OKUNAN HABERLERİ
BAKMADAN GEÇME...
POPÜLER VİDEOLAR