Hava Durumu

Bir tanesinde milyonlarca antioksidan var

Biber, çeşitliliği ve lezzetiyle Türk ve Dünya mutfağında birçok yemeğin içinde baharat halinde, kurutularak veya sebze formunda pişirilerek kullanılıyor. Kahvaltıda biber yemenin vücuda etkileri nelerdir? Biberin şaşırtıcı faydalarını alternatif tıbbın görüşleriyle derledik.

Haber Giriş Tarihi: 04.10.2023 16:03
Haber Güncellenme Tarihi: 04.10.2023 16:03
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Bir tanesinde milyonlarca antioksidan var

Alternatif tıp biliminde Capsicum olarak da anılan biberin Türk mutfağında yemeklerde çeşitli şekillerde baharat olarak kullanılıyor, yemeklere lezzet ve aroma katmak için sıklıkla tercih ediliyor. 

Dünya mutfağında da geniş yer tutan biberler, C vitamini, A vitamini, folik asit ve potasyum gibi vitaminler ve mineraller bakımından zengindir. Ayrıca antioksidanlar içerirler ve bu nedenle sağlık için faydalıdırlar.

Peki, kahvaltıda biber tüketmenin sağlığımıza ne gibi faydaları bulunuyor

• İçerisinde bulunan karnosik asit sayesinde hafızayı güçlendir. Beynin işlevlerini sağlıklı bir şekilde yerine getirmesine katkıda bulunur. Parkinson ve unutkanlık gibi hastalıkların riskini azaltır.

• İnsan vücudunun koruyucu kalkanı niteliğindeki bağışıklık sistemini güçlendirir. Antioksidan özelliği sayesinde özellikle kış aylarında görülen; nezle, grip gibi hastalıkların hem önlenmesine hem de tedavisine yardımcı olur.

• Düzenli olarak tüketildiği takdirde; sindirim sisteminin sağlıklı olarak çalışmasına destek olur. Gaz, kabızlık gibi sindirim kaynaklı sorunlarda tüketilmesi önerilen besinler arasındadır. 

Özellikle biber çayı sindirim sisteminde meydana gelen bu gibi sorunların giderilmesi konusunda oldukça etkilidir.

• Kanamaya karşı etkilidir, damarlardaki yumuşamayı önler.

• Migren kaynaklı baş ağrısının dinmesine yardımcı olur. Kaynatılan biberinin buharının koklanmasıyla migrenin etkilerinin azaltılması mümkündür.

• Ciltte meydana gelmesi muhtemel sarkma ve kırışıklık gibi problemleri önler.

• Fetüste ortaya çıkabilecek bozuklukların önlenmesine katkıda bulunur.

• Zayıflamaya yardımcı olur. Uygun miktarda tüketildiği takdirde daha uzun süre boyunca tok kalınmasını sağlar. Genel olarak diyet programlarında kendine salataların içerisinde yer bulur. Teflon tavada yağ kullanılmadan közlenen biberin bu şekilde tüketilmesinin zayıflamaya katkısı daha fazladır.

• İçerdikleri antioksidan ve diğer maddeler vücudu birçok kanser türüne karşı korur.

• Bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. Barındırdığı C vitamini vücudu güçlendirir.

• Düşük kalori içeriği ile çiğ şeklinde salata ve yemeklere tüketilmesi tokluğu arttırdığı için kilo vermeye yardımcıdır.

• Enfeksiyonlara karşı vücudu korur, vücudumuzun temizlenmesinde yardımcıdır.

• İçeriğinde antioksidan vitaminler olduğu için yaşlanmayı geciktirir, enfeksiyonlara karşı vücudu korur, vücudumuzun temizlenmesinde yardımcıdır.

• İçeriğindeki P vitamini atardamar ve toplardamar sağlığı için önemlidir. Damarların yumuşamasına ve kanamaya karşı etkilidir. Kalp ve damar sağlığı için önemlidir. Kalp hastalıklarından korur.

• İçeriğinde ki A vitamini ve C vitamini göz sağlığı için çok faydalıdır.

Acı seviyesi içerdiği demir seviyesiyle alakalı olan biberlerden bir tanesinin içerisinde ortalama olarak 0.93mg oranında demir bulunmaktadır.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar (0)
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.