Yemekleri fazla fazla yapmak ve buzdolabında bekletmek hemen hepimizin sık düştüğü bir hata. Günlerce tüketilmek üzere buzdolabında bekleyen, zaman zaman çıkartılıp ısıl işlem uygulanan besinler ise bir süre sonra bakteri üretmeye başlıyor. Pek çok kişi yemeğin küflenmeye başladıktan sonra tüketime uygun olmadığını düşünüyor olsa da yapılan araştırmalar gösteriyor ki o besini küflenmese de 2 günden fazla bekletip tüketmek hastanelik edebiliyor. İşte 2 günden fazla tüketilmemesi gereken o besin ve nedenleri...
Haber Giriş Tarihi: 23.01.2024 14:59
Haber Güncellenme Tarihi: 23.01.2024 14:59
Kaynak:
Posta
Pek çok kişinin severek tükettiği makarna, farklı şekillerde ve formlarda hazırlanabiliyor.
Soslu, kremalı, sade, salçalı ve daha farklı pek çok şekilde hazırlanan, İtalya'dan dünyaya yayılan bu lezzetli besin kaynağını dolapta bekletmek ise aslında büyük risk oluşturuyor.
Uzmanlar, dolapta 2 günden fazla bekletilen makarnaların gıda zehirlenmesi gibi ciddi sonuçlara yol açabileceğini söyleyerek uyarıda bulunuyor. Bir besinin küflenmemiş olması, onun vücuda zarar vermediği anlamına gelmiyor, şeklinde açıklamalarda bulunan uzmanlar, makarnayı taze yapılıp tüketilmesi gereken bir besin olarak değerlendiriyor.
BAKTERİLER VE GÖZLE GÖRÜLMEYEN MİKROORGANİZMALAR YETİŞTİRİYOR
Makarna, midemize bayram ettiren ve hemen her evde sık sık pişen bir besin olmasın rağmen bakteriler için yaşaması ve üremesi kolay bir alan oluşturuyor.
Buzdolabında bekletilen makarna içerisinde kendiliğinden üreyen bu bakteriler, insan vücuduna girerek yararlı mikroorganizmaların ölmesine neden olabiliyor. Mide ve bağırsak florasını ciddi zarar verebilen makarna içerisindeki bakteriler gıda zehirlenmesine kadar varan sonuçlara neden olabiliyor.
DAHA GEÇEN SENE 1 KİŞİNİN CANINI ALDI
Belirli aralıklarla gündeme gelen "kızarmış pirinç sendromu" geçen yıl Belçikalı bir öğrencinin de canını aldı. Spagetti bolonez makarnasını mikrodalgada ısıtıp yedikten sonra evinde ölü bulunan öğrenci uzmanların yeniden makarna, pirinç gibi gıdalardaki gizli tehlikeye işaret etmesine vesile oldu.
Birkaç gün öncesinden hazırladığı kıyma soslu makarnayı oda sıcaklığında bırakan ve spora gitmeden önce ısıtıp tüketen öğrenci, baş ağrısı, kusma, ishal gibi belirtilere aldırış etmeyip evine dönerek derin bir uykuya daldı. Genç öğrenci bir daha asla uyanamadı.
Gencin ölüm nedenleri araştırıldığında kanında Bacillus cereus bakterisi tespit edildi. Bu bakteri, gıda zehirlenmesine neden olan bakteriler arasında yer alıyordu. Kızarmış pirinç sendromu olarak da bilinen Bacillus cereus, pişen yemeklerin oda sıcaklığında bırakılıp birkaç gün tüketilmesi ile ortaya çıkan bir bakteri olarak öne çıkıyor.
ÇIKARTILMASI GEREKEN DERS
Yalnızca örnek gösterdiğimiz olaya bakarak dahi makarna, pilav gibi besinlerin 2 günden fazla tüketilmesinin ne gibi sorunlara yol açabileceği görülüyor.
Bu tip sorunlarla karşı karşıya kalmamak için ise makarnayı taze taze pişirip tek seferde tüketmeye özen göstermek gerekiyor.
Mantar, tavuk, et, kıyma gibi çabuk bozulan besinlerin makarna içerisinde olması da riski artıran faktörler arasında yer alıyor. Bu nedenle özellikle bu tip ürünlerle birlikte sunulan makarnaların doğrudan yenip bitirilmesi çok daha önemli görülüyor.
Sizlere daha iyi hizmet sunabilmek adına sitemizde çerez konumlandırmaktayız. Kişisel verileriniz, KVKK ve GDPR
kapsamında toplanıp işlenir. Sitemizi kullanarak, çerezleri kullanmamızı kabul etmiş olacaksınız.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.
Bu besini 2 günden fazla yerseniz zehirliyor!
Yemekleri fazla fazla yapmak ve buzdolabında bekletmek hemen hepimizin sık düştüğü bir hata. Günlerce tüketilmek üzere buzdolabında bekleyen, zaman zaman çıkartılıp ısıl işlem uygulanan besinler ise bir süre sonra bakteri üretmeye başlıyor. Pek çok kişi yemeğin küflenmeye başladıktan sonra tüketime uygun olmadığını düşünüyor olsa da yapılan araştırmalar gösteriyor ki o besini küflenmese de 2 günden fazla bekletip tüketmek hastanelik edebiliyor. İşte 2 günden fazla tüketilmemesi gereken o besin ve nedenleri...
Pek çok kişinin severek tükettiği makarna, farklı şekillerde ve formlarda hazırlanabiliyor.
Soslu, kremalı, sade, salçalı ve daha farklı pek çok şekilde hazırlanan, İtalya'dan dünyaya yayılan bu lezzetli besin kaynağını dolapta bekletmek ise aslında büyük risk oluşturuyor.
Uzmanlar, dolapta 2 günden fazla bekletilen makarnaların gıda zehirlenmesi gibi ciddi sonuçlara yol açabileceğini söyleyerek uyarıda bulunuyor. Bir besinin küflenmemiş olması, onun vücuda zarar vermediği anlamına gelmiyor, şeklinde açıklamalarda bulunan uzmanlar, makarnayı taze yapılıp tüketilmesi gereken bir besin olarak değerlendiriyor.
BAKTERİLER VE GÖZLE GÖRÜLMEYEN MİKROORGANİZMALAR YETİŞTİRİYOR
Makarna, midemize bayram ettiren ve hemen her evde sık sık pişen bir besin olmasın rağmen bakteriler için yaşaması ve üremesi kolay bir alan oluşturuyor.
Buzdolabında bekletilen makarna içerisinde kendiliğinden üreyen bu bakteriler, insan vücuduna girerek yararlı mikroorganizmaların ölmesine neden olabiliyor. Mide ve bağırsak florasını ciddi zarar verebilen makarna içerisindeki bakteriler gıda zehirlenmesine kadar varan sonuçlara neden olabiliyor.
DAHA GEÇEN SENE 1 KİŞİNİN CANINI ALDI
Belirli aralıklarla gündeme gelen "kızarmış pirinç sendromu" geçen yıl Belçikalı bir öğrencinin de canını aldı. Spagetti bolonez makarnasını mikrodalgada ısıtıp yedikten sonra evinde ölü bulunan öğrenci uzmanların yeniden makarna, pirinç gibi gıdalardaki gizli tehlikeye işaret etmesine vesile oldu.
Birkaç gün öncesinden hazırladığı kıyma soslu makarnayı oda sıcaklığında bırakan ve spora gitmeden önce ısıtıp tüketen öğrenci, baş ağrısı, kusma, ishal gibi belirtilere aldırış etmeyip evine dönerek derin bir uykuya daldı. Genç öğrenci bir daha asla uyanamadı.
Gencin ölüm nedenleri araştırıldığında kanında Bacillus cereus bakterisi tespit edildi. Bu bakteri, gıda zehirlenmesine neden olan bakteriler arasında yer alıyordu. Kızarmış pirinç sendromu olarak da bilinen Bacillus cereus, pişen yemeklerin oda sıcaklığında bırakılıp birkaç gün tüketilmesi ile ortaya çıkan bir bakteri olarak öne çıkıyor.
ÇIKARTILMASI GEREKEN DERS
Yalnızca örnek gösterdiğimiz olaya bakarak dahi makarna, pilav gibi besinlerin 2 günden fazla tüketilmesinin ne gibi sorunlara yol açabileceği görülüyor.
Bu tip sorunlarla karşı karşıya kalmamak için ise makarnayı taze taze pişirip tek seferde tüketmeye özen göstermek gerekiyor.
Mantar, tavuk, et, kıyma gibi çabuk bozulan besinlerin makarna içerisinde olması da riski artıran faktörler arasında yer alıyor. Bu nedenle özellikle bu tip ürünlerle birlikte sunulan makarnaların doğrudan yenip bitirilmesi çok daha önemli görülüyor.
Kaynak: Posta
GÜNÜN EN ÇOK OKUNAN HABERLERİ
BAKMADAN GEÇME...
POPÜLER VİDEOLAR