Hava Durumu

Her derde deva 'Ayva'

Kış mevsiminin gözde meyvesi ayva bin bir derde deva.

Haber Giriş Tarihi: 05.12.2014 17:15
Haber Güncellenme Tarihi: 05.12.2014 17:15
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Her derde deva 'Ayva'
Bu güzel meyvenin çiçeği, çekirdeği, yaprağı ve kabuğu da en az meyvesi kadar faydalıdır diyen Beslenme ve Diyet Uzmanı Tuba Kayan Tapan, "Ayva yaprağı çayı, özellikle öksürüğe iyi gelmektedir. Boğazı yumuşatarak, grip ve nezlenin çabuk iyileşmesini sağlar. Ayva yaprağını 80 derece suda demleyerek hazırlanan çay günde en az 1 defa içilmelidir" diyor.

Ayva çekirdeğinin, boğaz ağrısında, öksürükte, ishalde, mide ve barsak hastalıklarında, 1 su bardağı suda 15 dakika kaynatılıp içildiğinde çok etkin olarak yarar sağladığını söyleyen Tapan, özellikle grip ve soğuk algınlığı yaşayanların bol ayva yemesini öneriyor. Bu sihirli meyvenin sağlığa faydalarını Beslenme ve Diyet uzmanı Tapan, şöyle sıralıyor...

VİTAMİN DEPOSU

Ayvanın meyvesinde pektin, tanen, şeker, organik asit, A, B ve C vitamini ve mineral tuzlardan bol miktarda bulunmaktadır. Ayva kalp, akciğer, boğaz, mide, böbrek, göz, bağırsak, ağız rahatsızlıkları ve adet kanamalarına faydalıdır. Ağrıları azaltmada etkilidir. Ayva içindeki pektin sayesinde, ağrı ve sancılarla kendini gösteren kabızlığı gidermekte oldukça etkilidir. Bu sıkıntıdan korunmak ve sıvı alımını artırmak için ayva kompostosu yiyebilirsiniz. Ancak aşırıya kaçmamakta fayda var. Ayva aynı zamanda kanı temizler, çarpıntıyı dindirir, karaciğer tembelliğine iyi gelir.

DİYABET HASTALARI DİKKAT 

Antioksidant etkisi sayesinde, hipertansiyon, kalp, hiperkolesterol, diyabet ve metabolik sendroma karşı koruyucu etkisi bulunmaktadır. Ancak özellikle diyabet hastası olan bireylerin ayva tüketimindeki miktara dikkat etmesi gerekmektedir. Çünkü 1 orta boy ayvanın kalori içeriği 4 orta boy elmaya eşdeğerdir. Bu sebeple ayva tüketiminin bir porsiyonu dörtte bir ayva şeklinde olmalıdır. Aksi durumlarda şeker yükselmesine neden olabilir.

CİLDİ GÜZELLEŞTİRİR 

Ayvanın antioksidant etkisi yaşlanma karşıtı etki göstererek, cildin gençleşmesini sağlamaktadır. Özellikle ayva çekirdeğinin kolajen yapısı sayesinde oluşan jölemsi kıvam cilde parlaklık katmaktadır. Öte yandan ayva çekirdeğinin yapılan içeceğin soğutulup cilde sürülmesi, akne tedavisinde Romalılar tarafından kullanılmıştır. Özellikle emzirme döneminde olan annelerin, şekersiz ayva kompostosu tüketmesi anne sütünü artırmaktadır.

 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar (0)
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.