Hava Durumu

Klinefelter sendromu bebek sahibi olmaya engel mi?

Kalıtsal bir hastalık olmayan Klinefelter sendromu fazladan bir X kromozomunun bulunması yoluyla erkekleri etkileyen genetik bir bozukluk olarak tanımlanabilir. Genellikle ergenlik döneminde fark edilen Klinefelter sendromunun tanısı genetik inceleme testleri ile koyulabilmektedir. Üroloji ve Androloji Uzmanı Op. Dr. Tansel Kaplancan Klinefelter sendromunun bebek sahibi olmak için bir engel olup olmadığını açıkladı.

Haber Giriş Tarihi: 26.05.2022 15:50
Haber Güncellenme Tarihi: 26.05.2022 15:50
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Klinefelter sendromu bebek sahibi olmaya engel mi?

Klinefelter Sendromu Nedir?

Klinefelter sendromunda erkekte fazladan bir X kromozomuyla birlikte kromozom sayısının 47 olduğunu belirten Üroloji ve Androloji Uzmanı Op. Dr. Tansel Kaplancan Klinefelter Sendromu’nun düşük miktarda testosteron üretimi ile karakterize küçük testisler ile belirti verdiğini ifade ederek sözlerini şöyle sürdürdü: “Testosteron erkek cinsel gelişimini yönlendiren bir hormondur ve testosteron eksikliği durumunda gecikmiş ergenlik, jinekomasti ve kas kütlesinde, kemik yoğunluğunda, yüz ve vücut kıllarında azalma gibi semptomlar görülebilir. Küçük testislerin az miktarda testosteron üretmesinin doğal bir sonucu olarak Klinefelter sendromu erkek kaynaklı kısırlığın nedenleri arasında sayılabilir.”

Klinefelter Sendromu Bulunan Erkeklerde Yardımcı Üreme Teknikleri Kullanılabilir

Üroloji ve Androloji Uzmanı Op. Dr. Tansel Kaplancan Klinefelter sendromu olan erkeklerin büyük kısmında sperm sayısı ile ilgili sorunlar yaşandığını belirterek sözlerine devam etti: “Klinefelter sendromu yaşayan erkeklerin testislerinde sperm üretimi çok azdır ya da hiç yoktur. Eğer minimal sperm üretimi varsa mikroenjeksiyon olarak da bilinen İnstrasitoplazmik Sperm Enjeksiyonu prosedürünün uygulanması etkili olabilir.”

Yapılan sperm tahlili sonucunda ölü ya da canlı hiç sperm hücresi çıkmaması veya çıkan spermlerin doğal yolla gebelik oluşmasını sağlamak için yeterli kalitede olmaması Klinefelter sendromlu erkeklerde sık rastlanan bir durumdur. Bu durumda Mikro TESE prosedürü uygulanabilir ve elde edilen hücreler mikroenjeksiyon prosedürünün gerçekleştirilmesinde kullanılabilir.

Mikro TESE prosedürüyle testis dokusundan sperm elde edilen erkeklerin spermlerinin eşlerinin yumurtalarıyla döllenmesini sağlayan Mikro Enjeksiyon yöntemi sayesinde bebek sahibi olmaları olasılığı vardır. Mikro TESE yönteminde doku 20 ila 25 kat büyütüldüğünden testis dokusu içinde yer alan tubuller kolayca tespit edilebilir. Klinefelter sendromlu erkeklerde Mikro TESE ile testis dokusundan sperm bulma olasılığının diğer yöntemlere göre daha yüksek olduğu bilinmektedir.

Bununla birlikte Klinefelter sendromlu erkeklerin testis dokuları daha farklı bir yapıya sahiptir. Ayrıca sperm üreten bölgelerin varlığı genellikle çok küçük alanlarla sınırlıdır. Bu nedenle Mikro TESE prosedürü mutlaka bu alanda yeterli deneyime ve uzmanlığa sahip cerrahlar tarafından gerçekleştirilmelidir.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.