Hava Durumu

Kuşburnunun faydaları neler? Kuşburnu çayının faydaları neler?

Kanserli hücrelerin yayılmasını önlüyor; kolesterol, şeker ve böbrek rahatsızlığına karşı şifa! Bayburt, Erzincan ve Gümüşhane çevresinde üretiliyor; tüm Türkiye'de marmelat, reçel ve çay olarak tüketiliyor. C vitamini bakımından dünyanın en zengin besini olarak biliniyor. İdrar atımını hızlandırıyor ve enfeksiyonla mücadele ediyor. Kış aylarında çay olarak tüketildiğinde grip, nezle, soğuk algınlığı gibi hastalıkların bulaşmasını önlüyor; çocuklarda ise kuşburnu, bronşit, astım, nefes darlığı gibi solunum sistemi rahatsızlarının azalmasında büyük rol oynuyor. Kandaki şeker seviyesi normal düzeyine indiriyor. Cildin gençleştiriyor, eklem kireçlenmesini önlüyor.

Haber Giriş Tarihi: 30.11.2021 15:25
Haber Güncellenme Tarihi: 30.11.2021 15:25
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Kuşburnunun faydaları neler? Kuşburnu çayının faydaları neler?

Kuşburnu, C vitamini açısından en zengin besin maddelerinden biri olarak görülüyor. Marmelat, reçel ve çay olarak yoğun bir taleple tüketiliyor. Peki kuşburnunun faydaları neler? Kuşburnu çayının faydaları neler? İşte kuşburnu mucizesi...

Doğal ortamda yetişen genelde dağlarda yetişeni daha makbul olan kuşburnu geleneksel yöntemlerle toplanıyor.Bayburt'un Demirözü ilçesi ve Erzincan'ın Kemah ilçesi dağlık alanlarında yaşayan ailelerce toplanan kuşburnu marmelat ve reçele dönüştürülerek hem aile hem de ilçe ekonomisine katkı sağlıyor. Köylülerin yoğun mesai harcayarak topladığı kuşburnu, ayıklama işleminin ardından evlerin bahçelerinde yakılan odun ateşinin üzerinde bakır kazanlarda kaynatılan suya konuluyor.

Yaklaşık 2 saat kaynatılan kuşburnu kevgirden geçirme kıvamına geldikten sonra kendi suyuyla ezilerek çekirdeklerinden ayıklanıyor. Çekirdeklerinden ayıklanan kuşburnu yeniden aynı işlemle bu kez çok ince bir elekten geçirilerek içerisindeki kılçıklardan temizleniyor. Daha sonra posası ayıklanan kuşburnu yeniden kazanda kaynatılıyor.

Bu işlem yaklaşık 4 saat sürüyor. Reçel kıvamına gelen kuşburnu, kaynatma işleminin ardından sıcak halde kavanozlara konularak, dinlenmeye bırakılıyor. İsteğe göre içerisine şeker de ilave edilebiliyor. Yapılan ürünlerin bir kısmı satış için bekletiliyor, bir bölümü de köylülerin kışlık besin ihtiyacını karşılamak için ayrılıyor.

Bayburt - Kelkit yolu güzergâhında kuşburnu toplayıp reçel ve marmelat yaparak aile bütçesine katkı sağlayan köy sakinlerinden Selim Taşdemir, kuşburnundan ürettikleri reçel ve marmeladın çok lezzetli olduğunu ifade ederek, "Yöremizde kuşburnular olmaya başladı.

Hasadın ilk zamanları. Ekim ayının sonuna kadar kuşburunları topluyoruz. Daha sonra kurutulan kuşburnunun çayı olur, marmelatı ve reçeli yapılır. Bu bitki özellikle kışın kaynatılarak içildiğinde grip hastalığına çok iyi gelir. Zahmeti çok, biraz uğraşmak gerekiyor ama sonucu çok güzel oluyor." dedi.

Ekim ayının asıl kuşburnu sezonu olduğunu aktaran Taşdemir, yılda 150- 200 kilogram marmelat yapabildiklerini belirterek şunları söyledi: "Bir günde çoluk çocuk 50-60 kilogram ancak kuşburnu toplayabiliyoruz. Çok zahmetli oluyor ama aile bütçemize de katkı sağlıyoruz. Son zamanlarda şehirdeki vatandaşlar da bizimle birlikte kuşburnu toplamaya başladılar. Bu da kuşburnunun azalmasına neden oluyor.''

KUŞBURNUNUN FAYDALARI NELERDİR?

Kuşburnu, C vitamini bakımından dünyanın en zengin meyvesidir. Bunun dışında antiviral, antibakteriyel, antioksidan içeriği ile vücudun en dış kısmı cildimizin başlayarak solunum yolu, kanser, kolesterol, şeker ve böbrek rahatsızlığında etkilidir.

C vitamini dışında A, B1, B2, E ve K vitaminlerini de barındırmakta ve sodyum, kalsiyum, mangan, magnezyum, demir, çinko ve bakır gibi değerli mineralleri de içermektedir. Bu özellikleri ile özellikle soğuk aylarda soğuk algınlıklarına karşı doğal bir ilaç gibidir kuşburnu.

Kuşburnunun genel olarak faydaları olarak kan basıncını düzenlemesi, romatizma hastalarında oluşan ağrıları hafifletmesi, kanserli hücrelerin vücut içerisinde yayılmasını yavaşlatma, kötü kolesterolü düşürme, idrar atımını hızlandırma, grip tedavisinde kullanılma, bol miktarda C vitamini içerme ve şeker hastalığına karşı koruma sayabiliriz.

ENFEKSİYON - İLTİHAP

Kuşburnunun birçok kullanım şekli vardır. İster çay, ister marmelat olarak kullanılsın kuşburnu, iltihapların iyileşmesinde iyi bir yardımcı olup biriken ödemlerin atılmasını sağlar. İçeriğindeki güçlü bileşenler ile kuşburnu, enfeksiyon durumlarının iyileşme zamanını kısaltır.

SOĞUK ALGINLIĞI, NEZLE, GRİBE BİREBİR

Kuşburnu, C vitamini oranı ile en zengin meyvedir. Sonbaharda olgunlaşan kuşburnu, tam da C vitamini ihtiyacımızın olduğu mevsimde karşımıza çıkar. Kış aylarında ortaya çıkan ve yayılan grip, nezle, soğuk algınlığı gibi hastalıkların bulaşmasında önleyici faktör olup iyileşme süresini kısaltır. Çocuklarda ise kuşburnu, bronşit, astım, nefes darlığı gibi solunum sistemi rahatsızlarının azalmasında kuvvetli bir yardımcıdır.

KÖTÜ KOLESTEROL DÜŞMANI

Kuşburnunun kolesterole karşı etkisi, onun birçok rahatsızlığı da önlemesine yardımcı olur. Kolesterol serviyesini dengeleyen kuşburnu, böylece oluşabilecek kalp ve damar rahatsızlıklarının da önüne geçmiş olur. Kuşburnunu çay veya marmelat olarak tüketirseniz kolesterol seviyeniz düzenlenmiş ve kalp rahatsızlığı riski önlenmiş olur.

KANSERİN CAN DÜŞMANI

Kuşburnu, içeriği ile serbest radikallerin düşmanıdır adeta. Kanser, serbest radikallerin farklılaşma geçirerek tümörleri oluşturması ile meydana gelir. Kuşburnunun düzenli tüketimi ile birlikte serbest radikallerin oluşumu önüne geçilmiş olur ve böylece kanser riski azaltılmış olur.

KAN ŞEKERİNİ DÜZENLER

Kuşburnu, kan şekerinin düzenlenmesi açısından büyük bir yardımcıdır. İleri seviyede şeker hastaları bile kuşburnunu rahatlıkla tüketebilir. Burada dikkat edilmesi gereken tüketim şekli. Eğer reçel olarak tüketilecekse içinde şeker olmaması gerekir. Fakat şekersiz kuşburnu çayı düzenli tüketimi ile kandaki şeker seviyesi normal düzeyine indirebilir.

BÖBREK RAHATSIZLIĞINA ÇÖZÜM

Kuşburnu içinde bulunan pektin ve çeşitli asitler, böbrek sağlığını korumada etkili maddelerdir. Bu yüzden kuşburnu, böbrek hastalığına sahip kişilerde belirtilen iyileşmesi ve rahatlama sağlaması ile çok faydalıdır. İçeriği ile idrar söktürücü ve müshil görevi gören kuşburnu, kabızlığı giderilmesinde de etkilidir. Kabızlık sorunu için, bir yemek kaşığı kuşburnunu kaynar suyun içine atın ve birkaç dakika demleyin.

CİLDE OLAN BÜYÜK FAYDASI

Bu yağ, cilt hücrelerinin yenilenmesini sağlar. Kuşburnu yağını akne, sivilce ve yanık izleri tedavi gibi cilt sorunları için kullanabilirsiniz. Cilde olan faydası için günlük olarak kuşburnu çayı tüketmeniz de aynı etkiyi gösterecektir.

C VİTAMİNİ ZENGİNİ

Kuşburnu, C vitamini açısında çok zengindir. C vitamini ise özellikle vücudun bağışıklık sistemi ile alakalı olduğu için enfeksiyonlara karşı kuşburnu inanılmaz faydalar sağlar. Antioksidan olan C vitamini, vücutta zararlı hücrelerin çoğalmasını engeller. Yapılan bir araştırmaya göre C vitamini, vücudun kolajen üretmesine yardımcı olur. Kolajen ise kemik ve kas sistemi için önemlidir. Demir emilimi de sağlayan C vitamini bakımından zengin olan kuşburnu, böylece hastalıklara karşı koruma ve iskelete sisteminin sağlam olmasını sağlar.

ROMATOİD ARTRİT HASTALIĞI

Kuşburnunun eklem kireçlenmesine etkisi üzerine yapılan araştırmaların sonucu, bu meyvenin çok yararlı olduğunu bir kez daha ortaya koymuştur. Bu hastalığa sahip kişilerle yapılan deneyde bir kısma kuşburnu tozu içeren kapsül verilirken diğer gruba plasebo veriliyor.

Kuşburnu kapsülü içen gruptaki kişilerin 3-4 aylık kullanımı sonrasında yürümede daha az güçlük çektikleri ortaya çıkmış. Başta kemik erimesi tedavisinde kullanılan diğer ilaçların yan etkileri düşünüldüğü zaman doğal bir ilaç olan kuşburnunun kullanımı daha faydalı olacaktır.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.