Çorba ve pilav gibi yemeklerde sıklıkla tercih ettiğimiz ve mutfaklarımızdan eksik etmediğimiz bulyonlar, çeşitli sağlık sorunlarını da beraberinde getiriyor. Uzmanlar, içerisinde çin tuzu bulunan bulyonların kalp sağlığından solunum yollarına pek çok konuda tehlike teşkil ettiği konusunda vatandaşları uyarıyor.
Haber Giriş Tarihi: 05.10.2023 14:40
Haber Güncellenme Tarihi: 05.10.2023 14:40
Kaynak:
Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Yemeklerimizden eksik etmediğimiz bulyonlarda mono sodyum glutamat isimli zararlı madde bulunuyor. Çin tuzu olarak adlandırılan bu madde uzmanlar tarafından tehlikeli olarak nitelendiriliyor.
Bulyonun içerdiği kimyasallardan dolayı, vücut ‘çin restoranı sendromu’ adlı toplu bir reaksiyona giriyor.
Bulyon düzenli olarak yemeklerde tüketildiğinde; anormal kalp atışı, nefes almada güçlük, beyin sisi ve hatta alzheimer gibi rahatsızlıklara yol açabiliyor.
Bulyonların bu kadar zararlı olmasının nedeni ise içeriğinde yer alan mono sodyum gluatamat isimli katkı maddesi bulunması.
Bulyonlarda yemeklere et aroması kazandırmak için kullanılan MSG, kişinin merkezi sinir sistemine zarar veriyor.
Bu durum; alzheimer, parkinson, epilepsi (sara) ve huntington hastalıklarının oluşmasına neden oluyor.
Bu madde göz retinasında büyüme, yağ birikimi, insülin artışı, obezite, böbrek hastalıkları gibi sağlık sorunlarına neden olabiliyor.
Bulyonla hazırlanan yemekleri sık tüketenlerin böbrek hastalığına yakalanabileceğini belirten uzmanlar, bu durumun diyalize kadar gidebileceği konusunda uyarılarda bulunuyor.
MSG tüketimi ayrıca yağ birikimi, doyma mekanizmasında bozukluk, obezite, büyüme hormonu baskılanması, pankreas hasarı, insülinde artış ve buna bağlı olarak diyabet, böbrek ve karaciğerde tahribata kadar yol açıyor.
İçeriğinde MSG olan diğer ürünler arasında; cips, dondurma, renkli yoğurt ve hazır çorba gibi seçenekler de yer alıyor.
Bu ürünlerin özellikle hamilelik döneminde kullanılması, uzmanlar tarafından çok sakıncalı bulunuyor.
Bunun sebebi ise hamilelikte MSG içeren gıdaların tüketilmesinin plasentayı geçerek bebeğe zarar vermesi olarak açıklanıyor.
Sizlere daha iyi hizmet sunabilmek adına sitemizde çerez konumlandırmaktayız. Kişisel verileriniz, KVKK ve GDPR
kapsamında toplanıp işlenir. Sitemizi kullanarak, çerezleri kullanmamızı kabul etmiş olacaksınız.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.
Lezzetli diye resmen zehir yiyormuşuz
Çorba ve pilav gibi yemeklerde sıklıkla tercih ettiğimiz ve mutfaklarımızdan eksik etmediğimiz bulyonlar, çeşitli sağlık sorunlarını da beraberinde getiriyor. Uzmanlar, içerisinde çin tuzu bulunan bulyonların kalp sağlığından solunum yollarına pek çok konuda tehlike teşkil ettiği konusunda vatandaşları uyarıyor.
Yemeklerimizden eksik etmediğimiz bulyonlarda mono sodyum glutamat isimli zararlı madde bulunuyor. Çin tuzu olarak adlandırılan bu madde uzmanlar tarafından tehlikeli olarak nitelendiriliyor.
Bulyonun içerdiği kimyasallardan dolayı, vücut ‘çin restoranı sendromu’ adlı toplu bir reaksiyona giriyor.
Bulyon düzenli olarak yemeklerde tüketildiğinde; anormal kalp atışı, nefes almada güçlük, beyin sisi ve hatta alzheimer gibi rahatsızlıklara yol açabiliyor.
Bulyonların bu kadar zararlı olmasının nedeni ise içeriğinde yer alan mono sodyum gluatamat isimli katkı maddesi bulunması.
Bulyonlarda yemeklere et aroması kazandırmak için kullanılan MSG, kişinin merkezi sinir sistemine zarar veriyor.
Bu durum; alzheimer, parkinson, epilepsi (sara) ve huntington hastalıklarının oluşmasına neden oluyor.
Bu madde göz retinasında büyüme, yağ birikimi, insülin artışı, obezite, böbrek hastalıkları gibi sağlık sorunlarına neden olabiliyor.
Bulyonla hazırlanan yemekleri sık tüketenlerin böbrek hastalığına yakalanabileceğini belirten uzmanlar, bu durumun diyalize kadar gidebileceği konusunda uyarılarda bulunuyor.
MSG tüketimi ayrıca yağ birikimi, doyma mekanizmasında bozukluk, obezite, büyüme hormonu baskılanması, pankreas hasarı, insülinde artış ve buna bağlı olarak diyabet, böbrek ve karaciğerde tahribata kadar yol açıyor.
İçeriğinde MSG olan diğer ürünler arasında; cips, dondurma, renkli yoğurt ve hazır çorba gibi seçenekler de yer alıyor.
Bu ürünlerin özellikle hamilelik döneminde kullanılması, uzmanlar tarafından çok sakıncalı bulunuyor.
Bunun sebebi ise hamilelikte MSG içeren gıdaların tüketilmesinin plasentayı geçerek bebeğe zarar vermesi olarak açıklanıyor.
GÜNÜN EN ÇOK OKUNAN HABERLERİ
BAKMADAN GEÇME...
POPÜLER VİDEOLAR