Hava Durumu

British shorthair özellikleri & bakımı

British  Shorthair oldukça etkileyici bir kedidir. Gerek rengi gerek görüntüsü ile büyüleyicidir. Genellikle çocuklu  aileler ve yalnız yaşayan kişiler tarafından sahiplenilir.  Girdiği hayata renk katar. Evdeki ruhsuz havayı değiştirir.

Haber Giriş Tarihi: 19.06.2022 12:01
Haber Güncellenme Tarihi: 08.11.2022 15:50
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
British shorthair özellikleri & bakımı

Güzel ve bakımlı bir kedidir. Sahibi tarafından ilgi görmeyi çok sever. Bu kedinin kendine has özellikleri aşağıda listelenmiştir.

Ev ortamına iyi uyum sağlarlar.    

İnsanı duyguları ile ön plandadır.    

Zeki kedilerdir.    

Uysal oldukları için yaramazlık yapmazlar.    

Diğer kediler ile iyi geçinirler.    

Kıskançlık huyları yoktur.    

Belli bir rutin de ilerlemeyi severler.    

Her şeyi saatli olması onların disiplinde kalmalarını sağlar.    

Evin kurallarına uymakta oldukça başarılıdırlar.    

Sinirli anları gerçekten felakettir.    

Kızgınlıkları uzun sürmez.    

Küs kalmayı bilmezler.    

Eve gelen yabancılara karşı saygılıdırlar.    

Tembel olmayan atik hayvanlardır.    

Günlerini oyun oynayarak geçirirler.

Duygusal anlamda sahiplerinden hep ilgi beklerler. Zorda kaldıklarında içgüdülerine sığınırlar. Onlara her zaman güvenirler. Zarar verici bir şey yaptığında muhtemel buna mecbur kalmıştırlar.

Özel dönemleri rahat ve sakin geçer. Kızgınlık dönemi yakınlarında değişik hareketlerinden bunu anlamak mümkündür.

Mevsim geçişlerinde biraz asabi tavırlar sergileyebilir. Bu gayet normaldir. Hasta olduklarında da durum böyledir. Bununla beraber veteriner kontrollerinde de aynı durum söz konusudur.

British Shorthair Kedi Türünün Fiziksel Özellikleri

British Shorthair bütün ihtişamı ile göz doyurur. Özellikle bu yönü çocukların dikkatini çeker. Bir nevi peluş oyuncak gibidir. Yavru dönemleri tıpkı bir oyuncağı andırır.

Güçlü kas yapısına sahiptirler. Ayrıca kolay kolay yorulmazlar. Bu durum uzun yürüyüşler için idealdir anlamına gelir. Günlük oyun ihtiyaçlarını mutlaka karşılaması gerekir. Aksi halde yapısı gereği hızlı kilo alır.

Yuvarlak vücut ve kafa onu toplu gösterir. Tombul bacak ve patileri yere sağlam şekilde tutunur.  Ayrıca kısa bacakları ile uzak yerlere sıçrayamazlar.

Evdeki mobilyaların üzerine çıkmayı iyi becerirler. Ayrıca tırmanmayı da çok severler.  Ne de olsa güçlü bir vücut yapısına sahiptirler. Geniş omuzlu olmaları kendilerine heybetli bir görünüm verir.

Göz yapısı iri ve yuvarlaktır. Ayrıca ışığı iyi takip eder. Uzak yerlere konulan hedefi iyi gözlemler. Bu yapısı ile bir çok farklı oyun onları bekler. 

Tüyleri oldukça sıkı ve kabarıktır. Bulduğu alanın uyum sağlamak için tüy dökerler.  Ayrıca kürk yapısı oldukça yumuşaktır. Taranmaya elverişli bir yapısı vardır.

British Shorthair Karakteri

British Shorthair sosyal hayatını kolaylaştıran bir çok özelliğe sahiptir. Karakteristik yapısı her zaman dikkat çeker. Korumacı bir yapıya sahiptir. Gün içerisinde olası zor durumları iyi idare eder.

Tehlikelere karşı sahibini uyarır. Bir sorunu var ise sahibini mutlaka haber eder. Başına buyruk hareket etmez. İnsancıl yapısı ile sahibini çok sever.  Sözünden çıktığı nadir olarak görülür.

British Shorthair yavru iken tıpkı bir bebek gibidir. İlgi onların ana ihtiyaçlarındandır. Özellikle annesiz ise bu durum ikiye katlanır.

Karakteristik yapısını oluşturan diğer hususlar aşağıda belirtilmiştir.

Kendi alanlarında daha mutludurlar.    

Kendi belirledikleri kuralların yok sayılmasını sevmezler.    

Bakım ve yemek saatlerini kendileri belirlerler.    

Uyku onlar için çok önemlidir.    

Yüksek sesten hoşlanmazlar.    

Tehlike anında içgüdülerini kullanırlar.    

İstemeden de olsa zarar verebilirler.

British Shorthair Kedi Cinsinin Ömrü Kaç Yıldır?

British Shorthair cinsi kedilerin ömrü ortalama olarak 14 ila 20 sene arasında değişir. Oldukça uzun ömürlü kedilerdir. Evde tek yaşayan kişilerin tercih etmesinin en temel sebebidir.

Dostlukları ve güzel anıları unutmak bu kedide mümkün değildir. Duygusal yönü her zaman ağır basar. Sahibine en sadık kedilerdir.

Eve zarar veren hiç bir huyları yoktur. Kısa ve  öz hayvanlardır. Olduğu gibi davranmayı severler. Toplu kedi oyunlarında bulunmak onları mutlu eder.

Kedinin uzun yaşamasına sebep olan durumlar aşağıda belirtilmiştir.

Kaliteli yemek ve taze sularının olması    

Düzenli veteriner kontrollerinde bulunması    

Aşılarının tam olması    

Kalıtsal özelliğinin olmaması    

Bakımının aksatmadan rutin haline gelmesi    

Oyuncaklarında ve diğer ürünlerinde kimyasal bulunmaması    

Doğal şekilde yaşaması    

Kendini tabiatında hissetmesi    

Ruhsal ve duygusal olarak rahat hissetmesi    

Ev içinde ona zarar verecek tüm ihtimallerin kaldırılması

British Shorthair Bakımı

British Shorthair kedisi kedini temizleyebilir. Bakım konusu oldukça kolaydır.  Bu cins kediler oldukça temizdir. Temiz bölgeleri yer edinirler.

Küçük yaşlardan itibaren temizlik kurallarına uygun davranışlar sergiler. Sahiplerine bakım konusunda pek bir şey bırakmazlar. Sadece her gün dişlerinin temizlenmesi gerekir. Mümkün olmadığı dönemlerde haftada en az 3 kere yapılması önerilir.

Bakım konusunda önemli olan değer bir durumda tırnaklarının kesilmesidir. Uzadıkça kesmek gerekir. Aksi halde uzun tırnak kendiliğinden kopar. Doğal olarak kedinin canını acıtır. Tırnak bakımı için diğer öneri ise tırmalama tahtasıdır. Ona uygun büyüklükte tırmalama tahtası almak yeterli olur. Ayrıca bir kısmı keçeden yapılmış peluş oyuncaklarda kullanılabilir.

British Shorthair Bakımı ne kadar iyi olursa o kadar sağlıklı yaşar. Ayrıca hastalıklardan korunmuş olur. Bakım ürünlerinde ona uygun kalitede olması gerekir. Satın almadan önce en temel ihtiyaçlarını belirlemek gerekir. Gereksiz ürünler almak para ve zaman kaybıdır. Ayrıca işe yaramaz. Kedinin bakımını da olumsuz hale sokar.

British Shorthair Tüy Bakımı

British Shorthair kedisinin tüyleri oldukça dikkat çekicidir. Kabarık görüntüsü ile bakımı biraz zaman alır. Fakat oldukça rahat şekilde bakımı yapılır.

Haftalık birkaç tarama ile parlak tüylere kavuşmak mümkündür. Kendi temizliklerini kendileri yaptıkları için uzun süren bir işlem değildir.  Tüyleri daha kaliteli olsun diye beslenme rutinlerine sınır getirmek gerekebilir. Ne kadar düzenli beslenirse o kadar güzel tüylere sahip olur.

Aynı zamanda birbirine karışmış tüyleri tımarlamak gerekebilir. İşlem için sert yapılı tarak gerekir.  Kedilerin yıkanması pek önerilmez. Zaten ihtiyaçları da yoktur. Fakat çamur gibi yoğun kire bulaştığında banyo yapması gerekir. Çamur yumuşak kürk dokusuna zarar verebilir.

Kedinin taraklarının her kullanımdan sonra temizlenmesi gerekir.  Bu işlem tarağın maksimum tüy toplamasına yarar sağlar.

Tarama işlemi yapılırken tek yöne doğru fırçalamak gerekir. Bu sayede kısa sürede ölü tüyler kürkten uzaklaşmış olur.  Baş ve kalça kısmını tararken daha fazla özenilmesi gerekir. En çok karışık tüyler bu bölgelerde bulunur. Ayrıca karın bölgesini tararken de hassas davranmak gerekir. Aksi halde kedinin cildi tahriş olabilir.

British Shorthair Beslenmesi

Bu cins kedinin beslenme rutinlerine uyum sağlaması için  saatlere dikkat etmek gerekir. Kilo kontrolü yapılmadan beslenilmesi yanlıştır. Veteriner hekimin önerdiği beslenme tablosuna uyulması gerekir. Sık ve az beslenmek onlar için iyidir. Kilo almalarını yavaşlatır.

British Shorthair fiyatları besili olmasına göre değişir. Ne kadar çok sağlıklı ise fiyat o kadar artış gösterir.

Bu cins kediler ev besinlerinden uzak durması gerekir.  Aksi halde olumsuz bir durum ile karşılaşırlar. Mide yapıları çok hassas olduğu için ağır insan gıdalarını tüketmek yasaktır.

Bu cins kediler yaş mamaya alışmaması için küçük parçalar halinde verilmesi önerilir. Aksi halde kuru mama yemesi yavaşlayabilir. Stres anında daha fazla yemek yerler. Bu sebeple dikkatli davranılması gerekir.

Kedinin sağlığı için yüksek protein değerine sahip kuru mamalar tüketilebilir. Ayrıca vitamin değerinde yüksek olması kedileri güçlendirir.  Yemek yedikten sonra su içmek gerekir. Ardında kısa bir egzersiz ve oyun onlara iyi gelir.

Mama kabına bayatlamaması için kuru mamanın az miktarlarda konulması gerekir. Bayatlamış mamaları tüketmek onlar için iyi değildir.

Sık Sorulan Sorular British Shorthair Acı Çeker Mi?

British Shorthair ile British Shorthair eşleşmesinden dünyaya gelen yavruları acı çekmez. Uzun yıllardan bu yana bu konuda ortaya çıkmış bir sorun bulunmaz.

British Shorthair Hangi Irklarla Eşlemeli?

British Shorthair ile British Shorthair eşlenmesi uygundur. Bunda hiçbir problem yoktur Bunun yanı sıra; Scottish Ford ile eşleşmesinde hiçbir problem yoktur.

British Shorthair, genetik bir rahatsızlığa eklem zayıflığına sahip olmadığı için her ırk ile sorunsuz olarak eşleşmektedir.

 Tavsiye edilen ırklar ile eşleştiğinde; British Shorthair, British council Scottish Straight ve Scottish Ford bu ırkların genetik özelliklerine sahip sağlıklı yavrular dünyaya gelmektedir.

Bu eşleşmelerden doğacak yavruların, ırkın surat ve fizik yapılarına sahip olması mümkündür.

Britishlerin Çocuklar ile Olan Uyumu Nedir?

Britishlerin çocuklar ile iletişimi, sakin oldukları sürece uyumludur. Rahat ve sevecen bir karaktere sahip olan bu canlılar, Küçük çocuklar ile nasıl oynanması gerektiğini ve ne zaman geri çekilmesi gerektiğini iyi bilirler.

British Shorthair Bakımı Zor Mudur?

Tüm evcil hayvanlar gibi bakımına özenmek gerekir.  Her hayvanın kendine has bakım rutinleri vardır. Ayrıca dönemsel ihtiyaçlarında farklıdır.

British Shorthair Özellikleri arasında en çok sevilen yani bakımının kolay olmasıdır. Ayrıca kendi bakımını kendileri üstlenir. Sahiplerine kalan yanı ise yönlendirmek ve eşlik etmektir.

Bakımlarının belli bir rotada olması ev içindeki yaşamını düzene sokar. Kaliteli hayat için düzenli bakım şarttır. Ayrıca ona uygun ürünlerin tercih edilmesi gerekir.

Bakim rutinlerine destek olacak altın kurallar aşağıda belirtilmiştir.

Uyku saatlerinin belli rutini olması gerekir.    

Yemek yedikleri yer hep aynı alan olması gerekir.    

Tuvalet eğitimi için eve geldiği ilk dakikalarda yönlendirme yapmak gerekir    

Taze su içmek midelerini rahatlatır.    

Ev yemeklerinden ve kimyasallardan uzak durmak gerekir.    

Kimyasal içerikli ürünlerin kullanılmaması gerekir.

British Shorthair Nelerden Hoşlanır?

Bu cins kediler tam bir oyun kedilerdir. Yaşları fark etmeksizin her durumda oyuncu olurlar. Sahipleri ile vakit geçirmek onların en iyi bildiği şeydir.

Stres anında sakinleşmek için en sevdiği oyuncağı ile oynarlar. Kedilere özel oyunları onların üzerinde denemek iyi bir fikirdir. Ayrıca birbirine geçen tünellerin içinde çok rahat ederler. Özel dönemlerinin sakin geçmesi gerekir. Bunun için evde ona bir lunapark yapmak gerekebilir.

En sevdiği oyuncağını paylaşmazlar. Kıskançlık huyları olmasa bile bunu yaparlar. Renkli ve parlak objeleri çok severler. Oyuncak seçimini bu skalaya göre yapmak doğru bir seçimdir.

Gün içinde kısa şekerlemeler yapmak onları mutlu eder.  Ayrıca okşamak ve kürküne yapılan masaj da bünyesini rahatlatır.  Özellikle duygu geçişi sırasında rahatlamasını sağlar.

Bu cins kediler yaş mamayı çok severler. Kimilerinde alışkanlık haline gelebilir. Ödül mamaları da oldukça ilgilerini çeker. Özellikle eğitim verilmesi gerektiğine kullanılması tavsiye edilir.

British Shorthair Tüyleri Kesilir Mi?

Bu işlem tüylerinin dökülmesini azaltır. Haliyle gerekli bir işlemdir. İlk defa yapılacaksa bir uzman tarafından destek almak gerekebilir.

Tüylerin daha sağlıklı uzamasına yardımcı olur. Ayrıca parlak ve hacimli bir görüntü verir. Düzenli olarak yaptırmakta yarar vardır.

Kürk yapısına zarar vermeden kesim yapmak gerekir. Ayrıca kesin sırasında kedinin sakin kalması gerekir. Onun hazır olduğu dönemlerde bu işlemi yapmak gerekir. Mümkün olduğunca bilinçli hareket etmek gerekir. Tüy kesiminden sonra hafif tarama gerekebilir.

Kesim yapılması için cildin uygun olması gerekir. Hasarlı veya yaralı cilde kesim yapmak doğru değildir. 

Tüy kesimi aşamaları aşağıda belirtilmiştir.

Kedi için uygun yer seçilir.   

Kedinin sakin durması oldukça önemlidir. 

Fazlalık tüyler makasla kesilir.

Gerekli ise banyo yaptırılır.

Tüyler iyice kurutulur.

Kediye uygun tarak ile son taraması yapılır.

Bu işlem en çok tüy dökme zamanında yapılır. Ayrıca depresyon ve mevsimsel geçiş dönemlerinde de etkili bir yöntemdir.

British Shorthair Nasıl Sevilir?

Bu cins kedilerin en çok sevilmeye ihtiyaç duyduğu zaman uyku döngüleri sonrasıdır. Baş bölgelerini sakince okşamak onları çok mutlu eder. Ayrıca boyun ve bıyık kısmına yapılan masajlar günlük stresini en aza indirir.

British Shorthair sonuç olarak çok özel ve güzel bir canlıdır. Sevgiye karşı sevgi verir. İlgilenildiği zaman elinden geldiği gibi karşılık verir.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.