Hava Durumu

Eğitimde yeni kazanımlar için güncellemenin önemi

​​​​​​​Bursa Uludağ Üniversitesi İnegöl Meslek Yüksekokulu Yönetim ve Organizasyon Bölümü, İşletme programında görevli aynı zamanda kariyer ve eğitim danışmanı Öğr.Gör.Tolga Bahadır Şimşek konuyla ilgili açıklamalarda bulundu.

Haber Giriş Tarihi: 11.12.2023 14:51
Haber Güncellenme Tarihi: 11.12.2023 14:51
Kaynak: Bülten
Eğitimde yeni kazanımlar için güncellemenin önemi

Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB), okullarda "adabımuaşeret" müfredat kapsamına alındı. Bakanlık, dersin adını pedagojik uygunluk açısındsan liselerde "adabımuaşeret", ortaokullarda ise "görgü kuralları ve nezaket" olarak belirlenmesini, özellikle öğrencilere örnek olaylar eşliğinde gözlem ve muhakeme yeteneğinin, sosyal sorumluluğu arttırması açısından önemli bir gelişme olarak nitelemekteyim.

Milli Eğitim Bakanlığının müfredat kapsamında, yeni düzenleme ve sadeleştirme ile ilgili sunduğu ön gelişmeler ışığında, öğrencilere küresel vatandaşlık kapsamında oluşturulabilecek kazanımların arttırılması ile ilgili ders müfredatlarının oluşturulması gerektiği kanaatindeyim.

Çok uzun yıllar önce “Vatandaşlık Bilgisi” olarak eğitim ve öğretim müfredatı içerisinde yer alan dersin ortaokul ve lise müfredatı içerisinde, temel hukuk bilgisi, temel hak ve hürriyetler, toplumsal suç oranını azaltmaya yönelik konularla ilgili yaşanan vaka ve analizlerle öğrencilere aktarımının, düzenli her dönem ve  kademede  ders olarak verilmesinin, vatandaşlık bilincinin gelişimine daha fazla katkı sağlayacağı düşüncesindeyim.

İngiltere merkezli yükseköğretim derecelendirme kuruluşu Quacquarelli Symonds ( QS) Dünya’daki üniversiteleri değerlendirdiği sürdürebilirlik sıralamasını açıkladı. Dünya’daki en iyi ilk 500 üniversite arasında ülkemizden altı, ilk 1000 içerisine 17 üniversite girmiştir. İlk 500 üniversite içerisinde İTÜ, ODTÜ, Boğaziçi, Yıldız Teknik, Koç ve Hacettepe Üniversiteleri yer almıştır. İlk 100 sıralamasında Gazi, Dokuz Eylül, Bilkent, Erciyes , Sabancı, Gebze Teknik, Ankara ,Çukurova  Selçuk, Marmara ve Sakarya Üniversiteleri yer bulmuştur. Bu sıralamalar içerisinde yer alan tüm üniversitelerimizi tebrik ederek daha fazla yarışmacı üniversitemizin, sıralamada artışı ile ilgili projeler üretmeliyiz.

Üniversiteye hazırlık konusunda çalışmalar yapan öğrencilerimiz için bu dönemde özellikle rehberlik kısmında kariyer odaklı gelişim sağlanabilecek, bölüm, fakülte ve üniversite kurgusunun, 21.yy gelişim sürecinin dikkate alınarak planlanması ciddi önem arz etmektedir. Global boyutta araştırma, geliştirme, patent ve bilimsel faaliyetlere ilgi ve sektörel gelişmeler içerisinde öğrencilerin entegre edileceği, staj ve iş yeri eğitimi yapılarak farklı deneyim ve tecrübelerin sağlanacağı üniversite merkezlerinin seçimi gelecek için önemli ışık olacaktır.

Kaynak: Bülten

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.