Hava Durumu

Kapsül gardırop nedir, nasıl oluşturulur?

Neredeyse 40 yılı aşkın bir süredir modayla ilgilenenlerin kelime dağarcığına 'kapsül gardırop' ifadesi yerleşti. "Kapsül gardırop oluşturarak satın alma davranışları değiştirilebiliyor. Kapsül gardıropların temel ve yan giysi parçalarıyla birlikte 30-40 parçadan daha yukarı çıkmaması önemli" diyen Moda ve Tekstil Tasarımı Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Havva Gülçin Üstün, kapsül gardırop oluşturmanın püf noktalarını da açıkladı.

Haber Giriş Tarihi: 21.05.2022 20:51
Haber Güncellenme Tarihi: 21.05.2022 20:51
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Kapsül gardırop nedir, nasıl oluşturulur?

Bir ya da birkaç sezon kullanılacak olan temel giysi parçalarının kişinin gereksinimleri yönünde en uygun biçimde seçilmesiyle 'kapsül gardırop'la ilgili Moda ve Tekstil Tasarımı Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Havva Gülçin Üstün, “Gerçekten gerekli giysi parçalarını almaya yönelen tüketiciler için oldukça dikkate değer bir bütçe tasarrufu oluşturuyor” dedi.

'30-40 parçadan fazla olmaması gerekiyor'

Hem günün modasını hem de ince bir zevki yansıtması açısından temel parçaların kumaş, renk, desen ve stil olarak kolay, modası geçmeyen parçalardan seçilmesi büyük önem taşıyor. Kapsül gardıropların vazgeçilmezi olan kurtarıcı parçaların temel klasik gömlekler, düz tişörtler, kot pantolon gibi giysiler olduğunu belirten Üstün, "Temel giysileri tamamlayan takı, fular, çanta, kravat, şapka ve ayakkabılar yaşam tarzına bağlı olarak değişebilir. Kapsül gardıropların temel ve yan giysi parçalarıyla 30-40 parçadan daha yukarı çıkmaması önemli" diyerek kapsül gardırop oluşturmanın minimal hayat tarzını benimseme yolunda olanlar için oldukça kabul gördüğünü söyledi.

Kapsül gardırop oluşturmak için öneriler

"Kapsül gardırop tüketim çılgınlığının her geçen gün biraz daha büyüdüğü bir dünyada dolapları sadeleştirmek, kolayca ve hızla hazırlanıp günlük yaşamın içinde, iş yerinde ya da sosyal bir ortamda yer almak için ideal bir alternatif oluyor. Sadeleşen dolapların hem bütçeyi hem de 'ne giyeceğim?' sorusunu kolaylaştırıyor" diyen Dr. Öğr. Üyesi Havva Gülçin Üstün, kapsül gardırop oluşturmak için önerilerde bulundu:

Kadınlar için ceket (en fazla 5 adet), etek (3 adet), pantolon (5 adet), elbise (3 adet), manto (1-2 adet), kaban (1 adet), trençkot (1 adet), mont (1 adet)

Erkekler için takım elbise (en fazla 3 adet), spor ceket (2 adet), spor pantolon (4 adet), klasik gömlek (4 adet)

Ayakkabı ve eğer kullanılıyorsa çanta ya da portföyden (4 adet)

Dr. Öğr. Üyesi Havva Gülçin Üstün ayrıca, "Erkekler için ayrıca boğazlı ya da sıfır yaka kazaklar, spor ceketler ya da pantolonlarla kolayca kombinlenebilir. Ancak bu sayıya iç çamaşırları, ev içinde giyilen günlük giysiler, çoraplar, spor giysileri ve pijama gibi parçalar dâhil değil. Bu tür giysiler ayrı yerde muhafaza edilmeli. Kapsül gardırop oluştururken, sezon belirlemelerinin 6 aylık değişimlerle olması en kolayıdır" diyerek sözlerini noktaladı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.