Hava Durumu

Öğrendiklerimizi unutmamak için önemli tavsiyeler!

Eğitim Uzmanı Abdulkadir Özbek'ten hafızayı güçlü tutmak ve öğrendiklerimizi çok daha uzun süre hatırlamak için önemli tavsiyeler

Haber Giriş Tarihi: 08.04.2022 14:42
Haber Güncellenme Tarihi: 08.04.2022 14:42
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Öğrendiklerimizi unutmamak için önemli tavsiyeler!

Neredeyse her öğrenci, sınıfta öğrendiklerinin çoğunu unuttuğundan ve öğrendiklerinin kalıcı olmamasından şikayet eder. Zaman zaman kalıcı öğrenme için çeşitli stratejiler uygular ve unutmamak için önlemler alırlar. Bazı öğrenciler tek renkli örneğin mavi renkli kalemle yazdıklarında öğrendiklerinin daha kalıcı olduğunu, bazıları ise farklı renklerle not almanın faydalı olduğunu düşünür. Bazı öğrenciler not tutarak, bazıları ise dinleyerek ya da izleyerek öğrenir.

Araştırmalar birçok yaygın çalışma alışkanlığının ve uygulama rutininin aslında çok etkili olmadığını ortaya koyuyor. Kalıcı öğrenme, etkili not almaktan, öğrendiklerimizi belirli aralıklarla tekrar etmekten, mümkün olduğunca yaparak yaşayarak öğrenmekten geçer. Bunun için çok kritik bazı bilgileri bilmemiz faydalı olacaktır.

Etkili not alma teknikleriyle nasıl daha iyi öğrenilir? 

Etkili not alma teknikleri öğrenmeyi daha kolay ve zevkli hale getirirken unutma süresini de uzatmaktadır. Peki en etkili not alma tekniği hangisidir? Dünyada birçok uzmanın üzerinde mutabık kaldığı en etkili not alma tekniği “zihin haritaları” tekniğidir. Uluslararası literatürde “mind mapping” olarak geçer. Biz genellikle not alırken beynimizin sol tarafını kullanırız, beynimizin sol tarafı sayısal ve mantıksal işlevleri gerçekleştirir. Sağ tarafı ise hayal gücü, renkler, görüntüler, müzik ve ritimle ilgili işleri icra eder. Bizim eğitim sistemimiz ağırlıklı olarak sol tarafı çalıştırır. Not alma sistemimiz de aynı şekilde; madde madde listeler oluşturarak tekrar yapmaya yani ezberlemeye yöneliktir.
Zihin haritaları sağ beyni öğrenme sürecine katan harika bir tekniktir. Bu teknikle not alırken ilk olarak sayfa dik olarak değil yatay kullanılır. Bu not tutarken yapılan ilk farklılıktır. Konu kağıdın tam ortasına yazılır ve alt başlıklar ise tam ortadan çıkan oklarla gösterilir. Not alırken renkli kalemler ve semboller kullanılır. Küçük küçük resimlerle not alınır ve bu sayede öğrenme sürecine sağ beyin aktif şekilde katılmış olur ve hatırlama oranı da çok daha yüksek olur.

Öğrenilenleri kalıcı hale getirmek için kaç tekrar yapılmalıdır? 

Bir bilgiyi doğru aralıklarla tekrar etmek öğrendiklerimizi uzun süre hatırlamamıza yardımcı olur. Peki bir bilgiyi hatırlamak için en az kaç tekrar yapılmalıdır?

Kişiden kişiye değişmekle birlikte ortalama olarak bir bilgi öğrenildikten sonra 45 saat içinde tekrar edilmezse 3 günde yaklaşık yüzde 80 oranında unutulur. 45 saat içindeki en etkili tekrar zamanı ise yatmadan öncedir. Yapacağınız bu tekrar öğrendiklerinizin 1 hafta zihninizde kalmasına yardımcı olur. 1. hafta sonra yapılacak bir gözden geçirme 1 ay hatırlama sağlar. 1 ay sonra yapılacak tekrar 3 ay hatırlama, 3 ay sonra yapılan tekrar 6 ay, 6 ay sonra yapılan tekrar ise yaklaşık olarak 1 yıl hatırlama sağlar. Kısacası doğru frekansta sistemli tekrarlar ile öğrenme çok daha kalıcı hale getirilebilir.

Etkili ve kalıcı öğrenme için bu iki yöntemi kullanmak ve uygulamak günümüzün en etkili yöntemlerindendir. Siz de bu yöntemleri uygulayarak öğrendiklerinizi unutmadan daha uzun süre zihninizde tutabilirsiniz.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.