Hava Durumu

Seferi olmanın şartları nelerdir, kaç km seferi olunur?

Ramazan ayının gelmesiyle vatandaşlar oruçlarını tutmaya başladı. Yolculuk yapacak olan kişiler de seferi olmanın şartlarını araştırmaya başladı. Peki, Seferi olmanın şartları nelerdir, kaç km seferi olunur? Seferi iken oruç tutulur mu?

Haber Giriş Tarihi: 11.04.2022 09:32
Haber Güncellenme Tarihi: 11.04.2022 09:32
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Seferi olmanın şartları nelerdir, kaç km seferi olunur?

Seferi olmak, sefer sayılabilecek mesafede kişinin yaşadığı yerden başka bir yere gitmesi halinde meydana gelir. Ramazan ayında ibadetlerini aksatmak istemeyen ama yolculuk halinde oruç tutamayacak kişiler Seferi olmanın şartları nelerdir, kaç km seferi olunur? Seferi iken oruç tutulur mu? sorusuna yanıt aramaya başladı.

SEFERİ OLMANIN ŞARTLARI NELERDİR, KAÇ KM SEFERİ OLUNUR?

Ramazan'da sefer mesafesi (en az 90 km.) bir yere gitmek için yola çıkacak olan kimse, geceden oruca niyet etmeyebilir. Fakat niyet ettikten sonra gündüzün yolculuğa çıksa bu yolculuk esnasında meşru başka bir mazereti bulunmazsa orucunu bozmamalıdır. Başlanan bir ibadetin mazeret yoksa tamamlanması gerekir. Sefer bir mazeret olduğu için, eğer orucunu seferîliği başladıktan sonra bozarsa kendisine keffâret gerekmez, sadece kaza gerekir. (İbn Âbidîn, Reddü'l-muhtâr, III, 402-405).

Hz. Peygamberin (s.a.s.) Mekke'nin fethi için sefere çıktığında oruçlu iken, Kadîd denilen yere varınca orucunu bozması (Buhârî, Savm, 34; Müslim, Sıyâm, 88) savaş şartlarının gereği olarak değerlendirilebilir.

SEFERİLİK NEDİR, NASIL OLUNUR?

Dinen sefer sayılacak mesafedeki bir yere gitmek üzere yola çıkan kişi, yaşadığı yerleşim yerinin meskûn mahallinden çıkınca misafir hükmünde kabul edilir. Bu kimse yolculuk hüküm ve ruhsatlarından yararlanmaya başlar (Merğînânî, el-Hidâye, II, 101).

Günümüzde şehirler genişlemiş, İstanbul örneğinde olduğu gibi, iki ucu arasındaki mesafe neredeyse sefer mesafesi olacak kadar uzamıştır. Bu nedenle İstanbul gibi büyükşehirlerde yaşayan kimseler, yolculuğa kendi araçlarıyla çıktıklarında, ikamet ettikleri ilçenin belediye sınırlarını geçtikleri andan itibaren seferî sayılırlar ve haklarında seferîlik hükümleri sabit olur. Yolculuğa otobüs, tren, uçak ve gemi gibi umumi vasıtalarla çıkılması halinde ise seferiliğin başlangıç noktası olarak otogar, gar, havalimanı ve limanlar esas alınabilir.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.