Hava Durumu

Soğan doğrarken gözler neden yaşarır? Bunu yaparsanız...

Soğan neredeyse tüm yemeklere lezzet katar. Ancak yemeklere soğan doğrarken bir çok kişi gözlerinin yanmasından şikayet eder. Göz yaşarttığı için soğanı doğramak zorlaşır. Hatta soğan doğrarken bazı insanlar o kadar çok etkileniyor ki bir kaç dakika boyunca gözlerini açmakta bile zorlanıyor. Yemeklerin vazgeçilmezi olan soğanı doğrarken gözlerinizin yanmasını önleyecek bazı pratik yöntemler var. Soğanın göz yaşartma etkisinden kurtulmanın yollarını Posta.com.tr okurları için derledik.

Haber Giriş Tarihi: 01.01.2024 15:58
Haber Güncellenme Tarihi: 01.01.2024 15:58
Kaynak: Haber Merkezi
Soğan doğrarken gözler neden yaşarır? Bunu yaparsanız...

Yapılan araştırmalara göre soğan, mikroplar ve böceklere karşı biyokimyasal savunma mekanizması harekete geçirerek bir enzim salgılıyor. 

Bu enzimler, soğandaki sülfidleri parçalayarak sülfür oksite dönüştürüyor. Sülfür oksit kısa sürede uçucu bir hal alıyor ve havada hızla yayılan bu gaz göze ulaştığında da yakıcı bir aside dönüşüyor. Bunun sonucunda da göz kanalları tıkanıyor. 

Ancak soğan doğrarken göz yaşarmasını engellemenin bazı basit yöntemleri de var. Soğan doğrarken gözleriniz yaşarıyorsa ve yanıyorsa evde bu yöntemi deneyebilirsiniz.

SOĞANI BUZDOLABINDA BEKLETİN 

Soğan doğrarken gözleriniz aşırı derecede yanıyor ve yaşarıyorsa soğanları bu dolabında bekletmeyi deneyebilirsiniz.

Soğanları doğramadan 10 dakika önce buzdolabına koyun. 10-15 dakika soğanları bekletin. 

Daha sonra soğanları buzdolabından çıkarıp yemekleriniz ve salatalarınız için doğrayabilirsiniz. Gözleriniz yaşarmadan soğan doğramanın ne kadar keyifli olduğunu göreceksiniz. www.posta.com.tr

SOĞANI SUYUN İÇİNDE DOĞRAYIN 

Soğansız yemeklerin lezzetli olmadığını düşünüyorsanız ve her yemeğe soğan doğruyorsanız gözlerinizin yanmaması için soğanları suda doğramayı deneyebilirsiniz

Soğanları doğrayacağınız tencerenin içerisinde bir miktar su koyun. Eğer tencerenin içini suyla doldurmak istemiyorsanız doğanı doğramadan önce soğan doğramak için kullanacağınız bıçağı su ile yıkayın. Bu iki yöntem de soğanları doğrarken gözlerinizin yanmasını engeller.

DENİZ GÖZLÜĞÜ KULLANIN 

Soğan doğrarken gözlerin yanmaması için kullanılan en ilginç yöntemlerden biri de deniz gözlüğü kullanmak. Soğan doğrarken deniz gözlüğü takmanız durumunda gözlerinizin hava ile bir teması olmayacağı için gözleriniz yanmaz.

Deniz gözlüğü takıp soğan doğramak görüntünüz açısından biraz garip olabilir. Ancak gözlerinizin yanmasını önlemek için bu yönteme bir şans verebilirsiniz.

Kaynak: Haber Merkezi

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.