Hava Durumu

Toksik ilişki ne demek? Toksik ilişkilerden nasıl kurtulunur?

Toksik ilişki kelimesi son zamanlarda oldukça popüler hale geldi. Sağlığınıza, psikolojinize ya da hayatınıza bir şekilde zarar veren aşklar, arkadaşlıklar bir çok negatif etkiyi yaşamınıza taşır. Toksik ilişkileri anlamak ve onları sınırlandırmak yaşamınızda kendinize daha çok vakit ayırmanızı, daha iyi hissetmenizi ve daha az stres yaşamanızı sağlayabilir. Herkesin hayatında öyle ya da böyle bazı toksik ilişkiler vardır, bazen akrabalarınız size toksik ilişki olurken bazen malesef ki bu karakter yaşamınızı paylaştığınız eşiniz olabilir. Durumu kontrol altına alarak negatif etkilerden uzaklaşın. Toksik ilişki ne demek? Toksik ilişki belirtileri nelerdir? İşte toksik ilişkiler hakkında bilmeniz gerekenler...

Haber Giriş Tarihi: 14.04.2022 23:46
Haber Güncellenme Tarihi: 14.04.2022 23:46
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Toksik ilişki ne demek? Toksik ilişkilerden nasıl kurtulunur?

Sağlıklı sosyal ilişkiler mutluluğunuzun en önemli kaynağıdır. Sevdiğiniz, sevildiğiniz ve rahat hissettiğiniz sizi iyi yönlendiren insanlarla birlikte olmak yaşam sürecindeki en büyük destektir.

Bunun tam aksi olarak, toksik ilişki; sizi yoran, kötü ve yetersiz hissettireni strese sokan size psikolojik olarak zarar veren tüm ilişkilerinizdir.

Bazen bir komşu, bazen sevgiliniz bazen bir akrabanız yaşamınızdaki toksik ilişki halini alabilir.

Sağlıklı bir ilişkide her şey yolunda gider . Elbette, zaman zaman aynı fikirde olmayabilirsiniz veya yolda diğer tümseklerle karşılaşabilirsiniz, ancak genellikle birlikte kararlar alır, ortaya çıkan sorunları açıkça tartışır ve birbirinizin arkadaşlığından gerçekten zevk alırsınız.

Toksik ilişkiler ise tam tersidir! Onları hemen tanıyabilirsiniz ancak tanımlandırmak çok önemlidir. Görüştüğünüzde bir şekilde gerginlik ya da mutsuzluk hissettiğiniz insanları bir düşünün. 

İlişki terapisti Jor-El Caraballo'ya göre, toksik bir ilişkide, o kişiyle zaman geçirdikten sonra sürekli olarak bitkin veya mutsuz hissedebilirsiniz" diyor. 

Size zarar veren kişilerle fiziksel iletişiminizi sınırlandırmak kadar düşünsel iletişiminizi de sınırlandırmak önemlidir. 

Toksik ilişkiler, iş yerinde ya da aile içerisinde olabilir. 

Toksik ilişkilerinizi gözden geçirin. Onlarla aranıza sadece fiziksel uzaklık koymak yetmez asıl önemli olan konu onları beyninizden çıkarmaktır. Size karşı hareketlerine verdiğiniz anlamlar bu konuyu düşünmenize neden olur. 

Çevrenizde kolayca görmezden gelebileceğiniz uzak tanıdıklarınızla başlayın. Sizi her seferinde gıcık eden yan komşunuzu tamamen görmezden gelebilirsiniz ancak bu aile söz konusu olduğunda aynı derecede kolay olmaz. 

Yakın ilişkilerde de toksik durumlar oldukça fazladır ve onlardan görmezden gelerek kurtulamazsınız. 

TOKSİK İLİŞKİ BELİRTİLERİ 

Toksik ilişki, soğuk savaş gibi hissettirir. Aslında toksik ilişki belirtileri genellikle çok nettir. 

Sevgi ve iletişimde sahtelik vardır. Nezaket ve karşılıklı saygı yerine, konuşmalarınızın çoğu alaycılık veya eleştiriyle dolu ve aşağılamayla beslenir.Sizi tedirgin ve mutsuz eder.Özgüven duygunuzu zedeler. Stresli ve gergin hissettirir. Toksik ilişki, dedikoduyu beraberinde getirir.  Sahte gülüşler ve içten olmayan cümlelerle bezelidir. 

EN KÖTÜSÜ TOKSİK AŞK! 

Aşk, bağlılık duygusunu da beraberinde getirir. Aşk ve evliliklerde toksik ilişki en sıkıntılı olanıdır. Yaşamınızın odak noktasındaki insanın sizi kötü etkiliyor olması önlem alınması gereken bir durumdur. 

Toksik ilişki, eşinizin sürekli sizin hareketlerinizi baskılıyor olması olabilir. 

Kıskançlık kavgaları ya da ev içerisinde sürekli tekrar eden tartışma konuları toksik ilişkilerin bir işaretidir ve önlem almanız gerektiğini gösterir. 

Özgürlüklerin kısıtlanması ya da baskı da aynı şekilde sorun yaratır. 

Toksik ilişkiler her zaman baskı ve güç ile olmaz, sürekli küsen tatminsiz bir eş de toksik bir ilişki halini alabilir. 

Başarısız ya da beceriksiz hissettirmek de toksik ilişkiler de sık görülen bir problemdir.

Bu durum düzeltmek için elinizden geleni yaptığınızı düşünüyorsanız ancak çözüm bulamadıysanız son çare olarak bir uzmana başvurun ya da ilişkinizi sonlandırmayı düşünün.  

TOKSİK İLİŞKİLER İÇİN NE YAPILABİLİR

Size toksik olan uzak tanıdıklarınızla ilişkinizi bitirin. Tereddütleriniz varsa size hissettirdiği olumlu duygularla olumsuz duyguları bir tartabilirsiniz.Akraba ve arkadaşlarınız söz konusu olduğunda ilişkiyi sınırlandırmak en iyisidir ancak yeterli değildir; hayatınızdan çıkaramayacağınız insanlar için belirli çizgiler belirleyin ve kendinize bu konuya çok fazla önem yüklemeyeceğinize dair söz verin. İnsanları olduğu gibi kabul edin ve kendinizi koruyun. Daha az iletişim, daha az düşünmek ve daha az aynı ortamda bulunma yardımcı olacaktır.Eşiniz ya da aşkınızla bu sorunu yaşıyorsanız, öncelikle net ve açık bir konuşma yapmanız gerekir. Bu durumu tek başınıza çözmeniz imkansızdır. Hem siz hem de eşiniz ilişkinin zor olduğunu biliyor ve onu geliştirmek istiyorsanız doğru yoldasınız. (Posta)

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.