Hava Durumu

Yürek ısıttı: Çocuklara şalvar giydirip halay çektiler

Merve Gülistan Aydın'ın Afrika’nın güneydoğusunda yer alan Malawi'de çocuklara şalvar giydirerek halay çektirdiği videosu sosyal medyada gündem oldun. Peki herkesin yüreğini ısıtan o anlar nasıl ortaya çıktı? İşte dünyanın en fakir dördüncü ülkesi olan Malawi’de çocukların yaşadığı küçük mutluluğun ardındaki o hikaye.

Haber Giriş Tarihi: 19.04.2022 08:44
Haber Güncellenme Tarihi: 19.04.2022 08:44
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Yürek ısıttı: Çocuklara şalvar giydirip halay çektiler

19 milyon nüfuslu bir ülke olan Malawi’de Afrika’nın sıcak kanlı ve misafirperver insanları yaşıyor. Ancak gelir seviyesi çok düşük olan ülkede açlık ve yoksulluk hemen her yerde inanılmaz derecede kendini hissettiriyor. Bölge halkının sadece yüzde 10’u elektriğe ulaşabiliyor. İngilizlerin sömürgesiyken bağımsızlığını yaklaşık 50 yıl önce ilan eden ülkede halkın yüzde 80’i oldukça fakir. Dünyanın en geri kalmış ülkelerinden biri olan Malawi’nin ekonomisi tarıma dayanıyor. Halkın yaklaşık yüzde 85’i kırsal bölgelerde yaşıyor ve tarımla uğraşıyor.

'AMACIMIZ, SÜRDÜRÜLEBİLİR BİR FAYDA SAĞLAMAK'

Merve Gülistan Aydın’ın Malawili yoksul halk ve çocuklarla tanışması Dreams Of Children Foundation sayesinde olmuş. Derneğin yaklaşık altı yıldır Malawi’deki bölge halkını kalkındırmak, çocuklar için okullar inşa etmek ve daha sürdürülebilir fayda sağlayabilecek projeler gerçekleştirmek için çalıştığını söyleyen Aydın, “Ziraat mühendisiyim. İstanbul’da tarımsal danışmanlık şirketim var.

Dreams Of Children Foundation’a 'Kalbimdeki Doğa' adlı projemle destek oluyorum. Malawili çocuklara tarım ve hayvancılık eğitimi veriyorum. Çocuklara yemek, oyuncak ve kıyafet götürüyoruz ancak amacımız, bölge halkına tarım ve hayvancılığı öğreterek daha sürdürülebilir bir fayda sağlamak. Bunu da daha çok çocuklarla birlikte yapıyoruz” dedi.'Kalbimdeki Doğa' projesi kapsamında Dreams Of Children Foundation ile birlikte köylere gidip ekolojik okullar kurduklarını aktaran Aydın, “Yağış alan bir bölge olan Malawi’nin toprağı da çok verimli. Bu bakımdan diğer Afrika ülkelerine göre daha şanslı. Yaklaşık 12 ay boyunca arazide sürekli tarım yapılıyor. Bölgeye gelip ziyaretlerde bulundukça eğitimsiz ve bilgisiz oldukları için tarımı ne kadar yanlış yaptıklarını gördüm. Hemen köy halkına ve çocuklara eğitim veremeye başladık. Toprağı nasıl gübreleyebilirler, tohumu nasıl ekebilirler, toprağa bir yıl bir ürün diğer yıl başka bir ürün ekmeleri konusunda bilgiler verdik” diye konuştu.

'HER EVDE BİR ÇOCUK AÇLIKTAN ÖLÜYOR'

Malawi’de ve Afrika’nın birçok ülkesinde her evde hemen hemen bir çocuğun açlıktan öldüğüne dikkat çeken Aydın, “Anne çocuğunu besleyemiyor ya da kendini besleyemiyor. Süt ve süt ürünlerini tüketebilmelerini sağlamak için her aileye süt keçisi verdik. Hayvana nasıl bakmaları ve sağmaları gerektiğini öğrettik. Sütü nasıl değerlendirebileceklerini anlattık” yorumunu yaptı.

Malawi’ye ilk gidişinde 2 bin 300 fidan diktiklerini, 5-6 köyün faydalanabileceği ortak lokasyonlara meyve-sebze bahçeleri kurduklarını aktaran Aydın, “Bahçelerin ekim dikimini çocuklarla gerçekleştirdik. Bu fidanları da kendi çevremiz bize bağış yaptı. Benim tek başıma bu bağışları toplamam mümkün değil. Bu bağışları insanlar dernek üzerinden 'Kalbimdeki Doğa' projesi kapsamında ile 1, 2, 100 veya 200 fidan alarak yaptılar.

Bu bağışı yapanların adının ve soyadının yer aldığı tabelayı da o fidanın başına bıraktık. İstedik ki bir gün belki onların da buraya yolu düşer ve kendi ağaçlarını görmek isterler. O ağacı görmek istediklerinde o insanların halini görür ve onlar da başka bir katkı yapmayı düşünürler. Bunu da çok önemsedim" ifadelerini kullandı.

"Malawi’ye ikinci kez geldiğimde fidan bağışını bir kez açtım. Binlerce insan fidan bağışında bulundu. İnanılmaz dönüş aldık. Fidan bağışçılarına o fotoğrafları gönderdiğimizde çok mutlu oldular. Fidanların başında Malawili çocuklar ve kendi isimlerinin yazılı olduğu bir tabela var. Bağışçılar hemen bir sonraki fidan dikimini beklediler. İki gün önce yine yeniledik ve binlerce ağaç diktik. Çektiğimiz fotoğrafları da 2-3 gün sonra bağışçılara ileteceğiz. Amacımız, bölge halkına tarım ve hayvancılığı öğreterek daha sürdürülebilir bir fayda sağlamak. Bunu da daha çok çocuklarla birlikte yapıyoruz."

'BENDEN ŞALVAR İSTEDİLER'

Malawi’ye ilk gittiğinde bir ay kaldığını ve yanında şalvar getirdiğini söyleyen Aydın, “Sürekli arazide çalıştığım için şalvar daha konforlu çalışmamı sağlıyordu, hareket alanımı kısıtlamıyordu. Çocuklara ve köydekilere şalvar giymem komik geldi. Daha önce görmemişlerdi.

Sonrasında benden şalvarı onlara da getirmemi istediler. Annem bütün çocuklar için şalvar aldı. Ben ve ziraat mühendisi arkadaşım da giydi. Çocukların hepsine de şalvar giydirdik. Hep beraber meyve bahçesini kurmaya gittik. Çok komik görüntüler ortaya çıktı. İnanılmaz eğlendiler. Şalvarla mutlu oldular. Ekim dikim yaptıktan sonra halay çektik. Bunu sosyal medyada paylaşınca insanlar çok mutlu oldu. Bu videoyla pozitif bir dönüş aldık” dedi.

"Malawi’de sabah erkenden kalkıp köylere gidiyoruz. Meyve bahçeleri kuruyoruz. Okulun peyzaj çalışmasını yapıyoruz. Köylere gidip su kuyusu açıyoruz. Tarım projeleri gerçekleştiriyoruz. Çoğu zaman çocuklarla vakit geçiriyoruz. Onlarla şarkı söyleyip dans ediyoruz. Tohum ekimini, fidan dikimini öğretiyorum onlara. Akşamda birlikte yıldızları seyrediyoruz. Köy sinemaları yapıyoruz. Çevremizin desteğiyle de oyuncaklar dağıtıyoruz." 

Malawi ile ilgili hayalinin her yıl 3-4 defa, 5-6 ziraat mühendisiyle gelip ülkede meyve-sebze bahçeleri kurmak olduğunu ileten Aydın, “İnsanlara tarım ve hayvancılığı öğretelim. Daha sürdürülebilir bir fayda sağlamış olalım. Bu anlamda destek olabilecek ya da bir ziraat mühendisine sponsor olabilecek birileri olabilirse benimle ya da Dreams Of Children Foundation ile iletişime geçebilirler. Bu şekilde daha büyük fayda sağlayabileceğimizi düşünüyorum” diyerek sözlerini noktaladı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.