Hava Durumu

Atatürk'ün kadınları, kadınların Atatürk'ü

Yazının Giriş Tarihi: 30.03.2021 08:03
Yazının Güncellenme Tarihi: 30.03.2021 08:03

Ne zaman Atatürk'e fiili veya sözlü saldırı yapılsa, niyeyse O'nun Türk kadını için yaptıkları geliyor aklıma. Misal seçme ve seçilme hakkı.

Seçimde sadece oy kullanma hakkında dünya tarihi, taa 1700'lü yıllara kadar gidiyor. Sadece vergi veren kadınlar, şehirde yaşayan kadınlar gibi türlü çeşitli sınırlamalar var.

Ulus devletler çağı başladığında Türkiye, 1934 tarihi ile anlı şanlı çoğu Avrupa ülkesini sollamış, Atatürk'ün engin vizyonu sayesinde.

Bir grup İngiliz kadını, 'Türk kadınlarından neyimiz eksik' pankartı altında nümayiş bile yapmış, o siyah-beyaz 30'lu yıllarda.

Çok ülke var bu kıyasta solladığımız. Fikir vermesi için komşular, Avrupalılar ve Müslümanlar ağırlıklı bir liste yaptım. Kronoloji şöyle:

1938 Bulgaristan (sadece çocuk sahibi kadınlar) 1939 Romanya, 1945 İtalya, Japonya ve Yugoslavya, 1947 Arjantin, Çin ve Pakistan, 1948 Belçika, 1949 Suriye, 1950 Hindistan, 1952 Yunanistan, 1953 Meksika, 1963 İran, 1999 Katar ve Kuveyt, 2006 Birleşik Arap Emirlikleri, 2015 (sadece yerel) Suudi Arabistan. İnsan sormadan edemiyor haliyle:

Kadın haklarında, demokraside çok daha ilerde olmamız gerekmiyor muydu sizce de?

Ne zaman bir Türk kadını piyano çalsa, keman çalsa, aşıyı bulsa, Filenin Sultanları gibi, Potanın Perileri gibi ulusal veya uluslararası platforma çıksa gözlerim dolar.

Tekirdağ'da Atatürk büstlerine ve heykellerine çirkin saldırılar yapıldı diye geldi aklıma bunlar.

Kadına, kadın haklarına, kadın özgürlüğüne her fırsatta saldıranların Atatürk'ü sevmelerini beklemek saflık olurdu zaten.

Şu kadarını söyleyeyim, haklarının farkında olan ve bu haklar için mücadele edecek kadınlara sahip bir ülkenin geleceği için kimse kaygılanmasın lütfen.

PUDRA ŞEKERİ

Suçun şahsiliği ve genelleme yapılamazlığı sebebiyle bu konuya bir daha girmeyi düşünmüyordum ama...

Olay durulacak gibi değil.

Son paylaşımlar, 'ne içerse içsin, ne çekerse çeksin, asıl o serveti nasıl yaptı, onun hesabını versin'e evrilmiş halde.

Özümü en çok şaşırtan paylaşım da şu oldu:

'Hamza Kürşat Ayvatoğlu olayının üstünü örterseniz, kendi çocuklarınızı felakete götüren yolları da görmezden gelmiş olursunuz. Gün gelir o canavar sizi de vurur. Paranın izini sürün ilişkiler ağını çözersiniz. O izi sürerseniz o yol sizi şeytanın inine götürür. O yer yakınınızda..'

Bilin bakalım bu satırlar kime ait?

Bilemediniz!

Abdurrahman Dilipak yazmış bunları..

Şeytanın ini yakınınızda demiş adam, vay be.

'BİZİM ÇOCUKLAR'IN EN BİZİMKİLERİ

Bugün maç var. Türkiye ile Letonya oynayacak. Sizi bilmem, bana göre futbol, insanoğlunun en küresel, en yaygın ve en anlaşılır eğlencelerinden biri.

Her kıtada ve her ülkede oynanan belki de tek yegane takım sporu.

Milli maçlar da bu işin kreması, kaymak tabakası.

Hele de eleme grubuna Hollanda ve Norveç gibi iki dev ülke galibiyetiyle başlandıysa.

Medya 'Bizim Çocuklar' adını taktı, takımımıza.

Benim gözüm maçlarda bizim çocuklardan da bizim çocuk olan isimlerde daha ziyade.

Misal Ozan Tufan. Her pas verişinde, her gol atışında bir Ağustos akşamı UEFA kupası maçında Kups Kuopio'ya hem de 17 yaşındayken attığı gol geliyor gözümün önüne.

Veya Enes Ünal'ın henüz sakal tıraşı bile olmadığı yaşlarda, Civelli- Batalla işbirliğinde önüne atılan topu GS ağlarına vurması geliyor.

Ankaragücü'ne kafayla aşırtarak gol atan Umut Meraş, Bursa Yıldırım doğumlu, Vakıfköy patentli Zeki Çelik dört gözle izlediğim diğer isimler.

Eminim yakın gelecekte, Emirhan Aydoğan, Batuhan Kör, Taha Altıparmak gibi isimler 'Çokçalış'ıp (İsmail) formayı 'Kapacak'lar (Burak) ve milli takımın 'Temel'ini (Vefa) oluşturacaklar.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.