Hava Durumu

Cambaz'ın katili, 'kent rantı!'

Yazının Giriş Tarihi: 21.10.2018 08:33
Yazının Güncellenme Tarihi: 21.10.2018 08:33

Birinin cenazesine bir yıl sonra mı katılır insan. Valla biraz öyle oldu. 'Cambazın Cenazesi'ne ancak gidebildik. Bu bir oyun. Nilüfer Belediyesi Kent Tiyatrosu'nun geçen sezon sahneye koyduğu. Ekseriyetle Nazım Hikmet'te oynanıyordu. Baktım Uğur Mumcu'ya, yani ayağımıza gelmiş, bari gidelim dedik bir 'başsağlığı' dilemeye.
Oyunun konusu bayanlar baylar: 'Kent rantı'na kurban edilen mahalleler ve köyler.
Nasıl, şirin mi şirin mahallelerimiz, mahalle kültürlerimiz 'güvenli duvarları ve güvenlik görevlileri' olan, kapıları otomatik açılan, 24 saat kameralarla izlenen, bulunduğu ortamdan 'izole' sitelere terk edildi.
Nasıl, denize veya göle nazır köylerimiz 'tatil köyü' yapılacak diye elimizden alındı ve betonlaştırıldı... (Ihlamur ağacını kes, tatil köyü yap, çevreye ıhlamur kokusu yayacak kapsül koy.)
Firuze Engin'in yazdığı 'Cambazın Cenazesi'nde konu işte bu: Doğaldan yapaya!
Hikaye şöyle: Defalarca ölümün kıyısından dönen 'Cambaz Rasim Abi' sizlere ömür ve akabinde... Terekeden ekstra rant uman mirasçılar giriştiler, türlü çeşitli haleti ruhiyelere.
Kent Tiyatrosu bu oyunu, Nilüfer'de 150'den fazla sitede kentsel dönüşüm yapılıyor hesabı günün mana ve ehemmiyetine göre mi seçti ve sahneye koydu bilmiyorum.
Bildiğim, hepimizin bu konuda başsuçlu ve ikiyüzlü olduğumuz.
Para fıtratımızı bozdu çünkü. Sahillerin yağmalanmasına misal karşı olmayan kimseyi bulamazsın, ama yağmalanmış sahilde bir eve aramızdan kimse itiraz etmez. Kentsel dönüşüm de aynı hikaye. Herkes karşı ama, 150 bin liralık evi 400 bin liralık eve dönüşecek diye herkes iştahlı!
Oyun keşke bu ikiyüzlülüğe de biraz çaksaydı!

PERFORMANSLAR...

Yazar Firuze Engin öyle döndürekli ve esnek yazmış ki, oyun 3 kişiyle de oynanır, 13 kişiyle de. Belki de liselerde falan kalabalık oynamak en akıllıca olanı...
Yönetmen Doğu Akel 3 kişilik versiyonda fena iş çıkarmamış.
Oyuncular Mesut Özsoy, Gökhan Kum ve Ayşe Gülerman'ı kocaman kutluyorum.
Sayamadım, başım döndü, 3 oyuncu daha ne kadar farklı boyaya girer, daha ne kadar aykırı karakteri bir bünyeye toplar, valla emin değilim. Saymak mümkün değildi, araştırdım öyle söylüyorum, 3 oyuncu meğer tam 20 karaktere ruh vermiş.
Bir takkeyle, bir eşarpla, bir tespihle de 'kostüm' yapılabileceğini, en az vakti zamanın meddahları kadar becerdiler. Aşırı hızlı geçişler sırasında o an hangi karakter olacaklarını anımsamaları da matematik zekasına sahip olduklarının kanıtı. (Az daha okusanız, mühendis de olurmuşsunuz çocuklar!)
Cenaze klişesi ile bitirelim yazıyı. 'Merhumu nasıl bilirdiniz?' diye soracaksanız eğer; Cambaz'ın asıl katilinin kent rantı, yani 'para' olduğunu söyleyerek kapatalım bu faslı.
Yorum yanlışsa, üzerine toprak atın lütfen! Perde.

FUTBOL VE FETÖ...

Adam futbolda FETÖ operasyonunu diye haber yapmış. Bir yığın insanın adı geçiyor haberde.
Geçen isimlerden biri de (buraya dikkat) Bursaspor eski Teknik Direktörü Bülent Korkmaz.
Az düşünelim şimdi.
Bülent Korkmaz denince akla ne gelir?
Benim aklıma önce milli takım, arkasından Galatasaray gelir ki, adam bildiğim kadarıyla Galatasaray'dan başka takımın formasını giymedi.
Bursaspor'daki teknik direktörlük macerası da bildiğim kadarıyla sadece 4 ay.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.