Hava Durumu

Çıkış yasağına Bursa çözümü

Yazının Giriş Tarihi: 16.05.2018 08:29
Yazının Güncellenme Tarihi: 16.05.2018 08:29

Gezi Parkı eylemleri sırasında kamuoyunun 'Antikapitalist Müslümanlar' grubunun lideri veya sözcüsü olarak tanıdığı, ilahiyatçı- yazar İhsan Eliaçık'a mahkeme 6 yıl hapis cezası vermiş.
Üst mahkemeye itiraz sürecinde Eliaçık'ın İstanbul dışına çıkması yasak.
Bursa'ya söyleşiye gelecekti, oturup söyleşecektik.
Yasağı duyunca kalktık biz İstanbul'a gittik.
Eliaçık bu durumu, 'Demokrasilerde çare tükenmez. Bana İstanbul dışına çıkma yasağı koydular ama Bursalılara İstanbul'a gelme yasağı koymayı unuttular. Artık teknolojik imkanlar da her yere ulaşmanıza imkan veriyor, herkes herkesi sosyal medyadan takip edebiliyor' diye niteledi.
Eliaçık'la, Kartal Belediyesi'nin Soğanlık Kültür Merkezi'nde söyleşiyoruz.
Doğrusu o anlatıyor biz dinliyoruz.
Laf lafı açtı Eliaçık ülkede bugün yaşananları 2003 yılında yayınladığı 'Adalet' isimli kitabında anlattığından söz etti.

'Kutuplaşma kırılmalı...'

Eliaçık'ın en dikkat çekici söylemi ülkede yaşanan kutuplaşma üzerineydi.
'Ülkenin yüzde 70'i sağcı, yüzde 30'u solcu' diyen Eliaçık şunları söyledi:
'İktidardakiler yüzde 30 ne der ne düşünür diye kaygı duymadan, bütün mesajlarını yüzde 70'e verme gayreti içindeler. Biz ne yaptık? Onların temas etmediği yanaşmadığı grupların içine girdik. Gezi'de cuma namazı kıldırdık, 1 Mayıs'ta Fatih Camii'nden Taksim'e yürüdük. Biz bu kutuplaşmayı kırdık. Fakat 'derhal önlenmesi lazım' dediler ve bu çözülmeyi durdurdular. Bizi mahkum ederek şeytanlaştırmaya çalıştılar. Bana bugüne kadar dini yönden yaptığım eleştirilerden bişey yapamayacaklarını bildikleri için, terör örgütü propagandasından ceza kestiler. Ben bu kutuplaşmanın kırılması gerektiğini söylüyorum. Sık sık cemevlerine gidiyorum. Oraların korkulacak yerler olmadığını gösteriyorum.
Umutlu olmak lazım. Bu kutuplaşma böyle sürgit devam etmez. Eninde sonunda işler normale dönecek bu ülkede...'

Yurtta sulh cihanda sulh Kuran'a uygun

Eliaçık, Fransız ihtilalinin, Ekim Devrimi'nin, Cumhuriyet devrimlerinin de bir vade sonra ihanete uğradığını söylediği bölümde şu çarpıcı değerlendirmelerde bulundu:
'Padişahlığı, halifeliği getireceğiz demek boş şeydir. Ben bugün iktidardakilerin başvuracakları kitaplarla, kaynaklarla yıllar öncesinde yüzleştim... Saltanatın ve hilafetin kaldırılması doğruydu. Atatürk'ün aydınlanma devrimleri ve Marksizm İslam'la çelişmiyor, tersine İslam'ın devamı niteliğinde. Mustafa Kemal Atatürk'ün 'Yurtta Sulh Cihanda Sulh sözü Kuran'a uygun. Cumhuriyet devrimleri İslam'a karşı yapılmamış, tersine İslam'ın önünü açmıştır.'

Dini bilgiyi parayla satmak doğru mu?

Kendini din alimi olarak tanıtan kişiler olduğunu, bu kişilerin örneğin bir konferansa katılmak için banka hesabına 10 bin dolar yatırılmadan evden çıkmadığını da iddia eden İhsan Eliaçık, 'Kuran'da hüküm var. 'Bilgiyi paylaş' diye. Bunlar dini bilgiyi parayla satıyorlar. Adeta dükkan işletiyorlar. Bir konferansa gitmeden önce 2 bin kitabının satın alınmasını şart koşan sözde alimler var' dedi.
NOT: Yerimiz kalmadı, Eliaçık'ın Kudüs ve Filistin meselesi ile ilgili söyledikleri bugüne kaldı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.