Hava Durumu

Cumhuriyet 96 zabıta 192 yaşında

Yazının Giriş Tarihi: 06.09.2018 08:03
Yazının Güncellenme Tarihi: 06.09.2018 08:03

Bu yazı konusu, 'Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş Zabıta Teşkilatı'nın 192. kuruluş yıldönümü nedeniyle zabıta ekipleri ile bir araya geldi' cümlesini okuduğum an aklıma geldi. Dikkat buyurun Zabıta Teşkilatı 192 yaşında.
Başka deyişle Cumhuriyet'in iki katından bile fazla.
Sadece zabıta mı?
Polis Teşkilatı da 173 yaşında. Jandarmaya bakalım, onlar polisten bir yaş daha genç: 172 yaşında.
Ahalinin ekseriyesi sanır ki, ülkede her şey Cumhuriyet'le başladı.
Evet her şey Cumhuriyet'le başladı ama, her şey değil!
Mesela Bursa Erkek Lisesi, o dönemdeki adıyla 'Bursa Sultanisi'nde eğitime başlandığında Mustafa Kemal henüz 2 yaşındaydı. Yıl 1883...
İster ilk senfoni orkestrası deyin, ister askeri bando deyin, ne derseniz deyin, klasik sazlarla konser veren 'Mızıkayı Hümayun'un kuruluş tarihi 1826. Bu topluluk 1924'ten sonra 'Siyaseti Cumhur Orkestrası' adını alarak icrayı faaliyete devam etti.
Şimdi burada 2 tane padişah 3 tane opera besteledi, şarap, bira ve rakı fabrikaları padişahlar zamanında açıldı hatta ilk genelev...
Falan diyerek 'malumatfuruş' yakıştırmasına maruz kalmak istemem. Söyleyeceğim şey şu:
Genel olarak insanlığın, özel olarak milletlerin, alt başlık olarak dinlerin, dillerin, kültürlerin tarihlerinde hiçbir şey bıçakla kesilmişçesine birbirinden ayrılmaz.
Kuşaklar birbirine birikimlerini aktarır, insanlık yürür.
Bugün ne biriktirebiliyoruz aktaracak, ona bakalım.

ARDA TL'Yİ GEÇTİ

TL'nin dolar karşısındaki değer kaybından daha büyük ne var derseniz, Arda Turan'ı örnek gösterebiliriz. Abi 2017'de 'Transfermarkt'a göre 28 milyon Euro ediyormuş. Bugünlerde 4 milyon Euro'ya düşmüş. Futbolcunun değer kaybı yüzde 85.7 olarak hesaplanmış.
Bir insanın 'değer'i böyle piyasa fiyatlarıyla mı açıklanır derseniz, endüstriyel futbolu ben bulmadım. Piyasayı da. Futbolcu esnafına 'Modern çağın gladyatörleri' adını da ben takmadım.
'Olaya ticari bakma insani bak' derseniz, iki çift lafım da o minvalde olacak:
Futbolcular da sanatçılar gibi. Piyasaları kalmasa bile vakti zamanında yarattıkları değerle ölene kadar saygıyla- sevgiyle anılmayı hak ederler.
Misal, rakip defans oyuncusu sakatlanmış yerde yatarken yapılan bir ortaya kafa vurup gol atacakken, topu elle tutup 'bu golü atmayı içime sindiremem' diyen Robbie Fowler'in değerini piyasa anlayamaz. 'Önce insanım sonra sporcu' diye düşünenleri yazan, tarih anlar!

GÖRÜNTÜ YOK, SUÇ YOK!

Fener'in yedek kalecisi Volkan Kayseri mağlubiyeti sonrasında sevinen konuk takım oyuncularına 'Gidin soyunma odasında sevinin len!' diye ayar vermiş. Bu eyleminden dolayı PFDK'ya sevk edilen Volkan'a ceza çıkmamış. Neden? Çünkü elde görüntü yokmuş. Daha önce tribünlere küfür eden Hasan Şaş'ın da başına gelmişti. O olayda da görüntü yok gerekçesiyle ceza çıkmamıştı.
Anadolu takımlarından birinin oyuncusu bir kabahat yapsa, 8 ayrı açıdan çıkarırlar görüntüyü!
Futbolcuysan bu ülkede, suyun, pardon görüntünün başında adamın olacak demek ki.
(İçimde kalmasın ben söyleyeyim bari: Kim nerede sevineceğini sana mı soracak Volkan beyefendi?)

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.