Hava Durumu

'Dönüşüm yapmazsak ceset torbaları taşırız!'

Yazının Giriş Tarihi: 18.08.2017 08:55
Yazının Güncellenme Tarihi: 18.08.2017 08:55

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe'nin 17 Ağustos'un 18. yıldönümünde ve de kentsel dönüşüm tartışmalarının yapıldığı şu günlerde ettiği en çarpıcı laf buydu:
'Kentsel dönüşüm yapmamanın vebali var. Kimse insan canı ile oynamasın. Kentsel dönüşüm yapmayalım da, olası bir deprem sonrası ceset torbaları mı taşıyalım!'
Kentsel dönüşümün 'siyaset malzemesi' yapılmasına da içerlemiş Altepe.
Bir süre önce basın toplantısı düzenleyip kentsel dönüşüm uygulamalarını eleştiren ve 'Rantsal dönüşüm' değerlendirmesinde bulunan, bununla da yetinmeyip bu çerçevede yapılan tüm çalışmaları 'kirlilik' diye niteleyen Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey'e de göndermeler yaptı.
Ve süreci, 'Rant varsa, insan hayatı için var!' diye özetledi.


Kentsel dönüşüm yapmayan yöneticinin olası bir deprem sonrasında verecek hesabı olamayacağını söyleyen Altepe, 'Kimse kentsel dönüşüm dursun diyemez. Çünkü deprem durmuyor. Dönüşüm hızla devam etmeli, kimse frene basmamalı' dedi.
'Bir an önce riskli yapıları yıkıp güvenli siteler ve semtler oluşturmak zorundayız' diyen Altepe'nin dönüşümün başladığı yer olan Nilüfer Park'ta yaptığı değerlendirmelerden çıkardığımız satırbaşları şöyle:

►Bugün 17 Ağustos, yani tarihi bir gün. Ve her an depremin beklendiği Bursa'da kentsel dönüşümü konuşuyoruz.
►Yıkılmak üzere olan binalar vardı, boş evler vardı, bunlar mı ilçeye değer katacaktı!
►235 site yıkıldı. Yıkılan daire sayısı 12 bin. Yerine yeni 17 bin daire yapıldı. 5 binlik bir daire artışı var. Kentsel dönüşüm yapılan bölgelerde söylendiği gibi bir yoğunluk yaşanmayacak. 5 bin daire 10 bin nüfus demek. Bursa'nın nüfusu zaten her yıl 50 bin artıyor.
►Bir sitede kentsel dönüşüme başlanacağı zaman fiyat 100 bin liradan 300 bin liraya çıkıyor. Vatandaşın evi değer kazanıyor.
►Kentsel dönüşüm taban alanlarını azaltıyor, bahçe ve sosyal donatı alanlarını artırıyor.
►Hedefimiz Bursa merkezinde 24 mahalleyi yıkıp yeniden yapmak.
►Otopark sorununu çözen ülke yok. Herkes caddeleri, sokakları otopark olarak kullanıyordu. Şimdi daire başına bir otopark yeri yapılıyor. Şu kentsel dönüşüm sadece otopark sorunu için yapılsa bile yeter.
►İmam hatip okulu yıkılmak üzereydi, değil 7 büyüklüğü 5.5'lik bir depremi bile kaldıramazdı. Yıktık, yenisini yaptık. Şimdi makinelerle uğraşsak bile yıkamayız, o kadar sağlam.
►Emsal artışı yüzde 50 diye yola çıktık. Bugün Bursa'da ortalama emsal artışı 0.35 düzeyinde.
►1999 depreminden sonra emniyet kriterleri yüzde 60 arttı, inşaat katsayıları değişti.
►Yol üzerindeki binaları yıkıyor, yolları genişletiyoruz. Sırf yol açmak için tam bin binayı yıktık.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.