Hava Durumu

Dündar'ın 3 büyükleri

Yazının Giriş Tarihi: 25.04.2018 08:29
Yazının Güncellenme Tarihi: 25.04.2018 08:29

Kentler öyle bir hale geldi, öyle büyüdü, serpildi, gelişti ki. Bir belediye başkanı kendi organizasyonunun ürettiği hizmetleri, gerçekleştirdiği yatırımları anlatmaya kalksa, gün yetmez, gün yetse, sen de yazmaya kalksan, sayfalara sığmaz.
Geçenlerde bir örneğini Nilüfer'de yaşadık. Bindik otobüslere çoğu projenin yanından geçtik, çoğuna uzaktan şöyle bir baktık, yine de sabahın köründe başlayan programı öğleden sonra 14.00 civarında ancak bitirebildik.
Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar da benzer bir program hazırlamıştı biz gazeteciler için. Ve zaman yetmeyeceğini bildiği için de, sadece 6 büyük projeye 'şöyle bir uğrama' şeklinde bir güzergah belirlemişti.
Sırasıyla Osmangazi Meydanı, Atletizm Salonu, Demirtaş Kaliteli Yaşam Merkezi, Recep Tayyip Erdoğan Bulvarı, Soğanlı Kentsel Dönüşüm Projesi ve Panorama 1326 Fetih Müzesi.
Köşemin sütun/santim olanaklarını düşünerek ben bu 6 projeden sadece 3'ünü sizlerle paylaşacağım. En çok etkilendiklerim onlardı çünkü.

Meydan için cami yıkılacak!

Kentler için meydan nedir? Ahalinin büyük üzüntüler, büyük protestolar veya büyük sevinçler yaşamak için kendiliğinden toplanabileceği yerlerdir.
Bursaspor şampiyon mu oldu, kap bayrağı, koş meydana.
15 Temmuz hain darbe girişimiyle mi karşı karşıyayız, yine kap bayrağı, yine koş.
31 yıldır bu kentte öyle böyle yazı işindeyim. En az 30 kere yazmışımdır, bu kentte adam gibi bir meydan yok diye. Hâlâ yok. Yakın zamanda da, (örneğin yerel seçimlere kadar da) olmayacak. Ama en azından şimdi yapılan istimlaklar, ve kamulaştırıldıktan sonra yıkılan binalar nedeniyle epeyce büyük bir boşluğumuz var, meydan olarak düzenlenmeyi bekliyor. Mustafa Dündar meydan konusunda gözünü nasıl kararttıysa artık, kenardaki Merinos Hamza Güveli Camisi'ni gösterip 'Bu camiyi de yıkacağız' dedi. (Yaklaşık 30 yıl önce Bursa Müftülüğü, trafiği olumsuz etkileyen, gürültüden doğru dürüst ibadet de yapılmayan, hatta cemaati de kalmamış 6 camiyi belirlemiş ve 'bunlar yıkılsın' diye görüş bildirmişti. Türkiye gibi muhafazakarı bol ülkede hiçbir iktidar veya kent yöneticisi kendisine 'cami yıkan belediye başkanı' denmesini istemeyeceği için, bu camilerin sanırım 5'i hâlâ ayakta. Biri yıkıldı ama yakın bir yere benzeri yapılarak.)
Parantez içindeki hassasiyeti iyi anlatabildiysem, Dündar'a söz konusu camiyi yıkması durumunda buradan 'Meydan Cesaret Ödülü' verilmesini öneriyorum.

Dönüşümün en lezzetlisi 'Soğanlı!'

Başlık yemek tarifi gibi oldu ama, 'Soğanlı Kentsel Dönüşüm' alanını gezerken ağzımızın suyunun aktığını başka türlü anlatamazdım. 6 katlı harika binalar yapılmış Soğanlı'da.
Bugün kim kentsel dönüşümden söz ediyorsa memlekette, tut kulağından getir, 'yapacaksanız böyle yapın kardeşim, daha aşağısına razı değilim!' de, o kadar güzel bir dönüşüm yapılmış, ve ancak o kadar olur yani. Eski halini de bildiğimiz Soğanlı, Nijerya gibi bir yerdi, olmuş şimdi İsviçre gibi bir yer. Sağlıklı ve estetik görünümlü binalar, açık alanlar, konforlu ve geniş caddeler... Hasılı, 'iskan' başladıktan sonra Bursa'da, 'Soğanlı'da oturuyorum' demek, prestijin ağababası olacak diyorum, başka bişey demiyorum.

Panorama 1326

Uçakla Hatay'a gidip kebap ve künefe, Antep'e gidip lahmacun ve baklava yiyip dönenler var. Çanakkale Şehitliği, Anıtkabir gibi örnekler herkesin malumu. Kentler böylesine birbiriyle yarışıyor artık. Bursa ise bırak yabancı turisti, yerli turiste bile bir gün fazla konaklama yaptırabilmek için kendimi bildim bileli göbeğini yırtıyor, ama bir arpa boyu yol katedemiyor. Nilüfer'de yapımı devam eden Anadolu Arastası (Hemşeri Yerleşkesi) Bursa'yı mühim bir 'destinasyon' haline getirecek. Osmangazi'deki Panorama 1326 Müzesi de öyle bir proje. İstanbul, Balıkesir, Kütahya, Eskişehir gibi yakın kentler ve bu kentlerdeki okullar, 'tarih dersi' kıvamında bir görsel yolculuk için, Bursa'yı tercih edebilir yakın yıllarda. Müzenin açılması şart tabii, en kısa zamanda.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.