Hava Durumu

Dünyayı fazla önemsemeyin!

Yazının Giriş Tarihi: 18.08.2018 08:13
Yazının Güncellenme Tarihi: 18.08.2018 08:13

Amerikan Havacılık ve Uzay Ajansı NASA, adeta yıllardır topladığı verilere bir toparlama yapmış ve uzayda konuşlanmış Hubble teleskopu marifetiyle 15 bin galaksiyi içeren panoramik bir görüntü oluşturmuş.
Manzara harika!
'15 bin galaksi mi varmış, biz sadece Samanyolu'nu biliyoruz' diye ititraz edeceklere not:
Galaksi sayısının 2 trilyondan az olmadığı sanılıyor. Hatta zaman zaman 'galaksi sayısı sandığımızdan 6-8 kat fazla galiba' gibisinden beyanatlar veriliyor. (Kim saymış demeyin, valla ben de saydık diyenlerin yalancısıyım!)
Galaksi dediğin şey de öyle ufak tefek değil.
Misal sadece bizim galakside 250 milyar güneş sistemi var. (Biz sadece bir tanesini biliyoruz, ona da akşam serinliğinde bile gidemiyoruz!)
Neyse, lafı eğip büküp kafaları daha da karıştırmayalım.
Aha şu fotoğrafını gördüğünüz Hubble, öyle uzaklara bakmış ki, baktığı yer 11 milyar yıl öncesi!
Dünyanın yaşının 4.5 milyar yıl olduğunu bilenler 'Hubble'ın ne kadar uzağı gördüğünü şıp diye anlamışlardır.
Sözün özü, görünen ve görüntülenenlerden ortaya karışık bir 'kolaj' yapılmış ve bu panorama çıkmış ortaya.
Sadede gelelim. Ne kendinizi, ne mesleğinizi, ne makamınızı, ne mevkinizi, ne de nereli olduğunuzu, kimlerden olduğunuzu, nerede yaşadığınızı fazla önemsemeyin.
Devasa sandığımız üzerinde yaşadığımız şu mavi nokta, yani Dünya bile, hiçlikle-yokluk arasında bir yerde.

YENİ MUHABİRİMİZ 'DRONE' TEKNOLOJİSİ

İstanbul'dan gelen ablamı taşıyan yolcu otobüsü Orhangazi yakınlarında kaza geçirdi. Kaza fotoğraflarını gördüm, can kaybı olmaması büyük şans. Allah korumuş resmen. O ara şöyle bir mesaj geldi bizimkinden: 'Drone çekiyor bizi, meşhur olacam. Akşam haber bültenindeyim!'
Bizim Namık Göz de bakmayın şimdi yazarlık yaptığına, dönemin en iyi foto muhabirlerinden biriydi. Başkan Alinur Aktaş'ın da katıldığı bir etkinliğe gitti geçende. Havada aynı anda 4 drone çekim yapıyormuş. Biri belediyenin, biri AA'nın, biri DHA'nın biri de İHA'nın.
Namık elindeki ceple fotoğraf çekerken gençlerden biri uyarmış: 'Uğraşma boşuna abi, 'drone'lardan harika fotoğraflar gelir birazdan, zahmet etme.'
Amazon.com, Alibaba.com gibi internetten alışveriş yapılan sitelerin siparişlerinizi bahçenize, balkonunuza 'drone'larla indirdikleri zaten eski haber. Şimdi arama kurtarma işinde, hatta biraz büyükçelerinin Dubai'de taksi hizmetinde kullanıldıklarını biliyoruz. Havada kalma süresi ve çok daha uzaktan kontrolü gerçekleştirildiğinde, foto muhabirliği ve kameramanlığı da tarihe gömecek gibi duruyor şu 'drone' teknolojisi...

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.