Hava Durumu

Ermeni ve Rum kadınlar da cepheye giysi göndermişti...

Yazının Giriş Tarihi: 28.02.2018 08:16
Yazının Güncellenme Tarihi: 28.02.2018 08:16

Google'a 'asker için boyunluk ördüler' yazınca, başta Bursa olmak üzere memleketin her yerinde kadınların bir araya gelip, Afrin'de savaşan Mehmetçik'in soğuktan korunması için dayanışma içine girdiklerini anlıyorsunuz.
Ana haber bültenlerinde de epeyce yer buldu bu haber. Ana habere de gerek yok, yakın çevremizden de örnekler var. Örneğin şu an oğlu Memo askerde olan arkadaşım Zübeyde Göz de bu kadınlardan biri... Evladı şehit olan bir annenin çocuğunun arkadaşları için boyunluk ördüğüne ilişkin bir haberi de okuduk geçenlerde, Hürriyet'in manşetinde.
Dedikten sonra geçiyorum, bu haberlerin tarihi izdüşümüne...
Çankırı'da bulunan bir belge, Çanakkale Savaşı sırasında Ermeni ve Rum kadınların cephedeki askerlere giysi gönderdiğini ortaya çıkarmış.
Okul arkadaşım Ali Osman Yener'in paylaşımından öğreniyoruz:
İttihat ve Terakki Cemiyeti'nin Çankırı Katibi Cemal Oğuz Bey'in Çanakkale'deki askerlere halkın yaptığı yardımları kayda aldığı bir defterde yer alan bilgilere göre, Çankırılı Türk, Rum ve Ermeni kadınlar askerlere kendi diktikleri giysileri göndermişler.
Toplam 150 Çankırılı kadın, giysileri Ankara'daki 5. Kolordu'ya teslim etmişler.
150 kadından 20'si Ermeni ve Rum.
Belgede isimler de yer almış:
Kayserili Lazari, Terzi Anastas'ın annesi Elenko, Andonoğlu Taklis'in eşi Sofi, Bülbül Andon'un eşi Fesligan, İvan oğlu Bodrumus'un kızı Kiraki, Koca Yorgi'nin oğlu Yanko'nun eşi Teodora...

Aynı duaya 'amin'

Benzer bir haberi de işsizlik günlerimde Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin yayın organı Bursa'da Zaman'a ben yazmıştım. O günlerde derginin yöneticisi sevgili arkadaşım Saffet Yılmaz bulduğu bir siyah-beyaz fotoğrafı bana göndermişti ve bu fotoğraf üzerine bir araştırma yazısı yazmamı istemişti. Lafı uzatmayayım, fotoğraf zaten her şeyi anlatıyordu.
Tarihi belediye binası. Bir grup asker Çanakkale'ye uğurlanıyor.
Şehrin eşrafı, asker- sivil bürokratları ve halk toplanmış.
Asıl önemlisi, 9 din adamı dikkat çekiyor o kalabalıkta.
5 imam, 2 haham ve 2 papaz.
Bence her şeyi anlatıyor fotoğraf.
Bizim işte belge sağlam olunca, başka bişey yazmanıza gerek kalmaz.

Çarpan çarpana bu ülkede

Çanakkale'de Bursa plakalı bir araç tekneye çarpmış. Haber enteresan diyeceğim ama değil.
Bu ülkede neler nelere çarpmadı ki.
Misal pistten çıkan uçak taksiye çarptı. Hemen rövanş alındı bu kez taksi uçağa çarptı. Sonra tren arabaya çarptı, araba da trene, hem de kaç kere. İneğin binek otoya çarptığı bile oldu, yeminle.
Bu tip ve tür enteresan çarpışmalarda, hava- deniz ve kara taşıtlarının her türlüsü, her türlüsüne çarptı. Galiba tek istisna, henüz hiçbir çöp kamyonunun bir denizaltıya çarpmamış olması.
Ya da o da yaşandı da, bizim haberimiz olmadı...

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.